Misschien herken je dit: je moet een toespraak houden en maakt je al dagen van te voren nerveus. Op het moment zelf sta je daar met knikkende knieën, een hoofd dat voelt als een gloeiende tomaat en het is net of iemand je keel dichtknijpt en je hebt moeite normaal stemgeluid te produceren. De angst dat mensen je gespannenheid opmerken, maakt het alleen maar erger. Had je je maar ziek gemeld. Toch is het ook voor angsthazen als jij mogelijk om een 'podiumbeest' te worden! Hieronder een aantal beproefde tips.

Tip 1: Zorg dat je vertrouwd bent met de gebruikte apparatuur

Zorg vooraf dat je precies weet hoe de apparatuur werkt, die je gaat gebruiken. Gestuntel met een laptop, LCD-projector, smartboard, microfoon of wat dan ook is funest voor je broodnodige zelfvertrouwen op het moment dat je moet presteren.

Tip 2: Verken de ruimte

Als het mogelijk is, bekijk dan vooraf de ruimte waar je je toespraak gaat houden. Voel hoe je daar zult staan, loop eens wat heen en weer en kijk de zaal in. Visualiseer hoe het zal zijn en probeer daarbij positief te denken. "Ik ga het doen én goed."

Tip 3: Oefen eens voor een camera

Denk je dat je belachelijk overkomt voor een zaal? Oefen dan eens voor een camera. Dan zul je zien dat het echt meevalt!

Tip 4: Zorg dat je je onderwerp goed beheerst

Als je je vantevoren goed inleest in je onderwerp en zorgt dat je het antwoord paraat hebt op eventuele lastige vragen, neemt ook dat een deel van de stress weg. Jij bent de expert! Laat ze maar komen met die vragen!

Tip 5: Werk aan je zelfvertrouwen

Spreekangst is gewoon een andere vorm van faalangst. Probeer je toespraak daarom te relativeren. Het helpt om het voor jezelf in het absurdistische te trekken: "Stel dat ik faal, is dat dan even erg als de aanval op de Twin Towers? Als de aardbeving in Japan? Als de onrust in Libië?" Dan zul je uiteindelijk kunnen lachen om je angst. Probeer er ook achter te komen waar je eigenlijk bang voor bent. Dat je toehoorders niet alleen je toespraak waardeloos zouden kunnen vinden, maar ook jou? En bedenk dan het volgende: mensen die jou mogen, zullen je fouten graag door de vingers zien. Bij mensen die jou toch al niet mogen, kun je het toch nooit helemaal goed doen. Is de mening van die laatste groep écht zo belangrijk voor jou?

Tip 6: Rustig ademen

Neem voordat je begint te praten, even de tijd om je adem te voelen. Probeer deze rustig te krijgen en voel hoe je voeten contact maken met de grond, hoe jij daar stevig staat én kunt bewegen. Rust in je lichaam brengt rust in je hoofd.

Tip 7: Blijf je toehoorders aankijken 

Ga je toespraak niet oplezen van een briefje. Je kunt wat steekwoorden op papier zetten, maar zorg dat je tekst globaal in je hoofd zit. Begin dan je verhaal te vertellen, terwijl je oogcontact maakt met je zaal. Probeer dit zo ontspannen mogelijk te doen. Geef je publiek tussendoor de kans vragen te stellen. Dit breekt het voor jou én voor je toehoorders. Het is een moment dat jij uit je voorbereide praatje komt en kunt laten zien dat je verstand van zaken hebt. Hierna zul je een stuk rustiger verder kunnen gaan.

Tip 7: Gewoon doen!

Wat je vooral niet moet als je spreekangst heb, is toespraken uit de weg gaan. De beste manier om die angst te overwinnen, is het gewoon te doen. Treed je angst tegemoet en ga er dwars doorheen. Je zult zien dat met iedere toespraak die je houdt – ook al gaat het in het begin bij lange na niet perfect – je zelfvertrouwen toeneemt. Ook voor jou zal er dan een moment komen dat je denkt: "Ik vind het eigenlijk best leuk!" 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in