Het leven is voor ons gevoel een grote opstapeling van gebeurtenissen, die soms geen enkele andere relatie hebben dan dat wij er in aanwezig zijn. Van het ene moment boodschappen doen in de supermarkt, tot het volgende moment je huis schoonmaken, tot weer een ander moment een vergadering bijwonen. Met daar tussendoor het fysiek moeten verplaatsen van de ene locatie naar de andere, terwijl je je tussen allerlei mensen door moet manouevreren om op tijd op de volgende locatie te komen.

Hectisch leven

"Hektiek"Of wij de eersten zijn die menen dat hun leven hectisch is, kun je eigenlijk niet met zekerheid zeggen. Er zijn wel een paar bronnen uit het verleden die aangeven dat hektiek eigenlijk iets is van alle generaties. Een voorbeeld is het lied van Herman van Veen Opzij uit 1979. Of wat te denken van de Engelstalige vervloeking: May you live in interesting times. Maar wat misschien wel bijzonder is aan onze generatie is dat heel veel mensen het gevoel hebben dat ze het druk hebben. Waarbij ze hun leven vervolgens hectisch gaan noemen, omdat er eigenlijk geen rust punten meer in een dag zitten. We moeten onze kinderen op tijd klaar hebben voor het ontbijt en om ze naar de creche, de kinderopvang of school te brengen. We moeten zelf op tijd op ons werk zijn voor die vergadering of afspraak. We moeten allerlei producten op deadline inleveren of klaar hebben, want anders gaat onze klant naar de concurrent die beweert wel op tijd te kunnen leveren. We moeten naast onze kinderen ook nog eens goed voor onszelf zorgen en een goede relatie onderhouden met onze partner en onze vrienden. Waarnaast we ook nog eens goede burgers en kiezers moeten zijn.

Hectisch

Ons leven is dus hectisch. Niet omdat we het hectisch vinden, maar omdat we het hectisch maken. We stoppen zoveel activiteiten in een enkele dag, dat je bijna het idee krijgt dat we collectief de boodschap hebben gekregen van onze arts dat we nog maar een paar maanden te leven hebben. Dus proberen we nog zoveel mogelijk te beleven en ervaren in dat beetje leven dat ons rest. Dus willen we goede ouders zijn voor onze kinderen. Wat niet alleen betekent dat we veel kwaliteit willen stoppen in onze interacties met hun, maar ze ook de beste voorbereiding willen geven op hun leven. Naast het de beste ouder zijn, willen we ook nog eens de beste dochter of zoon en schoondochter of schoonzoon zijn. Dan willen we ook nog eens de beste werknemer of -gever zijn. Maar dat is dan nog steeds niet voldoende. We willen ook de beste collega zijn, de beste vriend, de beste vakantieganger, de beste feestvierder en ga zo maar door met rollen die we kunnen invullen.

Oorzaak

De oorzaak voor dat drukke leven dat we ervaren heeft in zekere zin dan ook niets te maken met hoe druk we zijn, maar met hoe goed we alles willen doen wat we doen. Die houding veroorzaakt zo'n druk dat we alles eigenlijk vier keer doen.

  • De eerste keer als we nadenken over wat we gaan doen.
  • De tweede keer als we het doen.
  • De derde keer als we overdenken wat we gedaan hebben en een oordeel formuleren over goed of slecht.
  • De vierde keer als we met iemand anders praten over hoe druk we het hebben en uitleggen waarom we het zo druk hebben.

Waarbij we bij het overdenken vaak tot de conclusie komen dat het niet goed was wat we hebben gedaan. Niet omdat we het niet goed zouden hebben gedaan, maar omdat we bijvoorbeeld merken dat anderen het niet goed vonden wat we deden. Of omdat anderen niet positief reageerden op wat we hebben gedaan. Waardoor we denken dat het niet goed was wat we deden.

Oplossingen

In zekere zin is de eenvoudigste oplossing voor ons hectische leven dan ook niet verminderen wat we doen. Maar stoppen met oordelen over wat we hebben gedaan en er steeds weer op terugkomen om er over na te denken en erover te praten. Net zoals we doen als we iets prettigs hebben ervaren, dat ons een goed gevoel gaf. Dan analyseren we het ook niet tot we het gevoel hebben dat we het druk hebben. Terwijl we het dan vaak wel leuk vinden om over die fijne ervaring te vertellen en het ons weer een goed gevoel geeft. Een paar andere oplossingen om de hektiek van het leven te verminderen zijn feesten, mediteren, sporten en vakantie.

Feesten

Een andere oplossing is het organiseren van een feest of in het weekend stoom afblazen door uit te gaan. Hoewel dat vaak voor de toekomst nadelige gevolgen heeft. Zo mogen we de komende jaren veel dertigers en veertigers verwachten met gehoorbeschadigingen, die ze hebben opgelopen tijdens al die house en technoparties die ze bezochten toen ze in de twintig waren. Ook carnaval is natuurlijk een vorm van stoomafblazen, na een jaarlang je druk maken over het feit dat je leven hectisch is.

Meditatie

Een andere optie is mediteren. Hoe heilzaam dat is kun je in dit artikel lezen van Emma op LeerWiki. Maar het belangrijkste wat je uit dit artikel kunt halen is dat mediteren gezond is omdat je contrôle leert krijgen over je gedachen. Wat natuurlijk wel handig is, als je iemand bent die zijn ervaringen uit het verleden voortdurend in gedachten oprakelt en beoordeeld op goed of slecht.

Sporten

Tegenwoordig wordt ook beweerd dat sporten goed voor je is. Daar zijn eigenlijk twee redenen voor. Sporten dwingt je om je volledig te concentreren op waar je mee bezig bent. Je kunt dus niet en sporten en denken over het verleden. Hierdoor krijg je door het sporten dus eigenlijk een kleine mini-vakantie van je gemaal over hoe je de volgende uren door moet komen. Verder zorgt sporten voor een versterking van je afweersysteem in een complex combinatie van lichaamsinterne activiteiten. Dat je kort kunt samenvatten als het creëren van afvalstoffen die vervolgens verwijderd worden, waarbij ook de stresshormonen die zijn ontstaan tijdens je dagelijkse activiteiten sneller opgeruimd worden.

Vakantie

Ook vakantie is een manier om de hektiek van het leven minder te maken. Hoewel we tegenwoordig de neiging hebben om ook onze vakanties tot een bron van stress te maken. Bijvoorbeeld door eerst acht uur in een vliegtuig te gaan zitten met alle stress van in- en uitstappen erbij. Toch leidt vakantie door de afleiding die de andere omgeving veroorzaakt tot een vermindering van de stress. De nieuwe ervaringen die we opdoen tijdens de vakantie, zorgen ervoor dat we eventjes niet meer denken aan de hektiek die het dagelijkse leven met zich meebrengt. Helaas wordt de hektiek van het dagelijkse leven tijdens vakanties vaak vervangen door andere hektiek. Zoals bijvoorbeeld kinderen die niet rustig zijn en het gevoel iedere dag iets bijzonders te moeten doen, omdat je op vakantie bent.

Voordeel van hectisch leven

Er blijkt wel een voordeel te zitten aan hectisch leven. Het blijkt goed te zijn voor onze intelligentie. Hoe meer we doen hoe slimmer we worden. Iets wat blijkt uit het feit dat mensen na twee weken vakantie een paar IQ punten lager scoren. We zien het vaak ook terug in het feit dat mensen die veel doen, ook veel voor elkaar krijgen.

Veel doen

Er blijft echter één probleem hangen bij de vaststelling dat mensen die hectisch leven meer gedaan krijgen. Krijgen ze nu meer gedaan, omdat ze veel doen of doen ze meer en krijgen ze daarom veel meer gedaan. Want als het de laatste reden is, dan zijn mensen die veel doen waarschijnlijk stress bestendig. Wat betekent dat ze lichamelijk in het voordeel zijn, waardoor ze goed tegen hectiek kunnen. Of te wel mensen die veel gedaan krijgen, hebben een goed werkend stress systeem gecombineerd met een goed werkend afweersysteem, waardoor ze veel kunnen doen omdat ze er tegen kunnen.

• Opzij; http://www.youtube.com/watch?v=fJvCMP90ylI
• Vervloeking: http://en.wikipedia.org/wiki/May_you_live_in_interesting_times
• Wat bereik je met meditatie: http://www.leerwiki.nl/Wat_bereik_je_met_meditatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in