Heeft u wel eens wandelschoenen of bergschoenen gekocht op internet of bij de Makro? Wilde u geld besparen en heeft u zelf (zonder advies) goedkope wandel-of bergschoenen gekocht? Daarna bent u lekker gaan wandelen en kwamen er problemen? Nou, lees dan onderstaand artikel. U bent namelijk niet de enige. Na het lezen, weet u precies, waarom er buitensportwinkels of outdoorwinkels bestaan.
Veel mensen denken geld te besparen of even snel een paar "goede" (berg-)wandelschoenen te kopen, zonder enig advies. Vaak, niet altijd, komen er dan problemen. In sommige winkels, zoals bijvoorbeeld schoenenwinkels, wordt er wel advies gegeven, maar helaas is dat niet altijd het juiste advies. In het volgende deel van het artikel wordt de term schoenen gebruikt, als het over bergschoenen of wandelschoenen gaat, tenzij er iets specifieks over een bepaald type schoen te vertellen is.
Ik heb zelf jarenlang in buitensportwinkels gewerkt en heb héél veel schoenen verkocht. Ik heb ook héél veel mensen in de winkel geholpen, die elders hun schoenen hadden gekocht en veel problemen van hun schoenen ondervonden. Een reden temeer om mij hier eens goed in te verdiepen. Daarom ben ik podologie gaan studeren, waamee ik al heel veel mensen heb kunnen helpen.
Buitensportwinkels
In buitensportwinkels of outdoorwinkels werken over het algemeen ervaringsdeskundigen. Vaak zit er wel een fanatiekeling tussen die zelf regelmatig lange tochten loopt. Bovendien worden ze intern opgeleid om hun klanten van goed advies te voorzien. Zeker als het gaat om de basisvoorziening: de schoenen. In een gewone schoenenwinkel hebben ze die specialisatie meestal niet. Mijn eerste advies als u (berg-)wandelschoenen wilt kopen: neem er vooral de tijd voor!
Eerst wordt er geïnventariseerd, waar de schoenen nou precies voor worden gebruikt. Ik hoor u al denken, tja om te wandelen natuurlijk. Een hele bekende reactie. Echter, tussen wandelen en wandelen zit nogal verschil. Blijft u in Nederland? Gaat u wandelen op asfalt of loopt u in de bossen? U gaat op vakantie naar de bergen en daar wilt u wandelen? Wat voor tocht gaat u maken? Loopt u bijvoorbeeld 5 km of gaat u tochten maken van 25 km of misschien wel 50 of meer? Met of zonder rugzak? Heeft u misschien stijgijzers nodig om gletsjers over te steken en ga zo maar door. Er zijn heel wat vragen te stellen, voordat er een paar schoenen uit het schap gepakt kunnen worden. Zo zijn er ook verschillende categorieën schoenen, voor diverse doeleinden.
Schoenen voor vlak terrein
Een A-categorie is een schoen voor vlak terrein, voor Nederland. Deze schoen is zowel soepel in de zool, als in het bovenwerk. Deze biedt schoen meer stevigheid, dan veel modeschoenen. Bovendien hebben ze een dikkere zool, die goed dempt en de voet goed laat afwikkelen. A-schoenen zijn er in een lage en halfhoge uitvoering.
Lichte bergwandelschoen
Een B-schoen is een lichte bergwandelschoen. Dit is altijd een hoog model. De zolen zijn steviger, dan een A-schoen, maar buigen nog steeds mee met de voet tijdens de afwikkeling en het bovenwerk is stugger. Verder beschermen ze de voeten tegen oneffenheden in het terrein waarop men loopt.
Stevige bergschoen
Een C-schoen is stijf en geschikt voor stevige bergtochten boven de 1000 meter en eventueel voor flexibele stijgijzers. Heeft u zelden stijgijzers nodig, dan kunt u met dit type schoen uit. Heeft u vaak stijgijzers nodig, dan heeft u een D-schoen nodig in combinatie met een vaste stijgijzer. Er zijn ook nog een aantal tussencategorieën (AB/BC/CD), die van beide categorieën wat hebben. Verder kan iemands gewicht bepalend zijn voor de keuze in categorie. Nou zal de verkoper u niet vragen hoe zwaar u precies bent, maar er wordt wel gekeken naar uw lichaamsbouw. Als u slank bent en u gaat een bergtocht maken, dan kunt u bijvoorbeeld met een B-schoen af. Bent u echter zwaar gebouwd, dan is een B/C-schoen wellicht meer geschikt. Uw schoenen moeten u namelijk ook kunnen houden als u op een rotsblok staat. Een B-schoen kan dan teveel doorbuigen, zodat u wegglijdt, met alle gevolgen van dien.
Goede schoenmaat
Als de categorie is vastgesteld, wordt de maat bepaald. Voor een (berg-)wandelschoen heeft u altijd een iets grotere maat nodig. Een te kleine of een te grote schoen kan blaren veroorzaken. Er moet ongeveer 1 tot 1,5 cm extra ruimte in de schoenen zitten. De verkoper zal dit voor u controleren. Dit doet men door eerst de inlegzool, die in de meeste goede (berg-)wandelschoenen los in de schoenen zit, eruit te halen. Nu mag u uw voet hier op zetten en gaan staan. Als u staat is uw voet namelijk langer. Dan dient er ongeveer een duimbreedte voor op de zool over te blijven, voor de afwikkeling en voor het uitzetten van uw voet, die tijdens het wandelen warm en dus dikker wordt. Bij twijfel of ter controle wordt de maat nog eens nagemeten in de schoen. De inlegzool wordt teruggelegd, u schuift uw voet helemaal voorin de schoen tot u de voorkant raakt. Uw tenen moeten plat liggen voor een optimale meting. Nu hoort er gemakkelijk een vinger achter passen. Past dit niet, dan moet de schoen groter genomen worden. Als de juiste maat is vastgesteld, worden de schoenen stevig gestrikt en mag u gaan lopen door de winkel. Het is een kwestie van: zit de schoen goed, voelt u geen drukplekken, wikkelt de schoen zo af, dat dit bij uw voet past?
Bergschoenen
Gaat u voor een paar bergschoenen, dan is het uiterst belangrijk om een hellingtest te doen. Vaak is er een parcours of een schuine helling in de winkel aanwezig om te testen of uw schoenen groot genoeg zijn, goed om de voet heen past en of u niet schuift. Drukken uw tenen tegen de voorkant van de schoenen wanneer u op de helling staat, dan is de pasvorm van de schoen niet goed. U heeft dan teveel ruimte. Probeer dan eerst een andere schoen. Gebeurt dit tijdens een berwandeling, dan kunt u zere tenen krijgen, blauwe teennagels en in het ergste geval kunnen ze er zelfs afgaan. Heeft u alle schoenen die voor u gepakt zijn, uitgetest, dan kunt u, alleen ú, bepalen welke schoen het beste zit. Neem nooit een schoen, omdat die er zo mooi uitziet. Of omdat de buurvrouw, of buurman die ook heeft. Pasvorm gaat voor alles! Daarna kunt u naar de uitvoering kijken.
Goretex schoen
Keuze uit een leergevoerde schoen of een Goretex- schoen? Een leergevormde schoen is goed waterafstotend, maar niet waterdicht. Het waterafstotende effect is goed te behouden, door de juiste behandeling en het juiste verzorgingsmiddel. Dit zijn blank leervet of een outdoorwax voor schoenen. Een Goretex-schoen heeft een heel dun laagje, een membraan, dat waterdicht is voor regendruppels van buitenaf. Daarnaast zorgt deze laag ook voor een ademende werking, zodat de zweetdruppels vanuit de schoen wel naar buiten kunnen. Over dit dunne laagje zit een stoffen voering heen met de tekst Goretex erop, of een leren voering. Deze laag dient als bescherming van de Goretex-laag, want die is eigenlijk heel kwetsbaar. Ook deze schoenen hebben verzorging nodig en die verzorgingsmiddelen zijn vaak alleen te koop in buitensportwinkels. Het gaat om middelen op waterbasis, die de schoenen verzorgt en die de buitenlaag inpregneert, zodat het water gemakkelijker van de schoen afloopt en dus niet in het leer of de stof trekt.
Schoenen in huis proberen
Als u uw schoenen hebt gekozen, mag u vaak de schoenen een korte periode in huis (binnen) uitproberen. Benut die tijd. Draag de schoenen met name 's avonds, want dan zijn uw voeten dikker dan 's morgens. Twijfelt u of u de juiste schoenen heeft aangeschaft of voelt u drukplekken, dan kunt u nog terug naar de winkel. Heeft u uw schoenen aan laten meten en er ontstaan toch problemen? Neem dan eens contact op met een podoloog. Wellicht is het probleem niet te wijten aan uw schoenen. Of kijk op www.zoolopmaat.nl voor meer informatie.