Het is belangrijk om flow te hebben in je werk omdat je dan laat zien aan je werkgever dat je ontzettend graag wilt werken. Dan behaal je goede resultaten en laat je je zeker niet verlammen door kritiek, hoge werkdruk of stress en neemt de prestatiedrang toe om hard werken om je doelen te behalen om zo succesvol te worden.

Flow in je werk

Als je flow hebt in je werk dan ga je erin op en vergeet je voor heel even alles om je heen. Dan kan je er pas optimaal van genieten omdat je dan heerlijk bezig bent en dan voel je je ook wel voldaan. Dat komt dan vooral omdat je zo een dudielijk doel voor ogen heb in combinatie met een heldere persoonlijke visie en dan weet je ook wel wanneer je vooruitgang zal boeken doordat je zo ook je vaardigheden optimaal kan benutten. Tevens voel je je zo uitgedaagd om je talenten in de praktijk te gebruiken want je bent dan zo geconcentreerd bezig dat je dan voldoende controle hebt over je eigen situatie en om over al deze kenmerken te beschikken moet je het werk dat je doet zeker wel uitdagend vinden. Maar dat kan alleen als je over de juiste vaardigheden en talenten beschikt om deze uitdaging aan te gaan en als de uitdaging niet klopt en in overeenstemming is met je vaardigheden dan zal dat leiden tot allerlei onplezierige gevoelens. Om dat te voorkomen dien je eerst vast te stellen wat jouw vaardigheden zijn door eerlijk tegen jezelf te zijn en door dingen op een rijtje te zetten waar je wel goed in bent of op de eigenschappen waar je trots op bent. Dus je moet bewijzen dat je al eerder in je leven bewijs hebt gehad dat dit zo is en door het door te lezen op papier kan je het tot je door laten dringen.

Je moet altijd de eigenschappen die je in het verleden als negatief hebt beoordeeld positief maken dus als je denkt ik kan slecht in een team werken moet je dat veranderen naar ik kan wel goed zelfstandig werken want ik heb mijn zaakjes op orde. En je meot alrijd wel eerder blijven door dingen te beschouwen als een vaardigheid maar alleen als je er echt wel goed in bent omdat je zonder eerlijkheid helemaal geen flow kan bereiken. Daarnaast is het van belang dat je ook aan vrienden, kennissen en familieleden zal vragen welke eigenschappen ze op jou van toepassing vinden of waar ze denken dat je goed in bent om te voorkomen dat je talenten niet bij jezelf herkent omdat ze dan te vanzelfsprekend zijn. Maar je moet altijd wel voor jezelf afvragen waar voor jou de uitdaging zal liggen omdat je zo een duidelijk toekomstbeeld zal ontwikkelen want dromen en ambities geven je dan duidelijke informatie over wat jij een uitdaging vind. Vervolgens moet je dan je doelen op de korte en lange termijn bepalen want een doel is iets wat je zelf wil en niet iets dat andere mensen je zullen opleggen en met een loopbaanplan kan je makkelijk je doelen gaan realiseren.

Door zelf het heft in handen te nemen kan je als je het gevoel hebt belangrijke vaardigheden te missen dat aanvullen door het volgen van een passende opleiding, stage of cursus. Want met deze scholingsmogelijkheden kan je de lacunes makkelijk opvullen en wil je je baan beter laten aansluiten bij je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten dan kan je beter gaan jobpcraften. En mocht je merken dat je je interesse gaat verliezen dan moet je altijd wel je plannen bijstellen want je moet ook praten met anderen over wat ze van jouw doelen en prestaties vinden zodat jullie dan samen actief kunnen gaan zoeken naar mogelijkheden voor verbetering. Dan weet je waar je staat en je kan zo ook regelmatig kijken of je vooruitgang boekt in het bereiken van je doelen en mocht je stress ervaren zie het niet als een probleem maar als een signaal dat je het roer drastisch om moet gooien. Er moet dus een balans zijn tussen opwinding, angst en bezorgdheid enerzijds en controle, ontspanning en verveling anderzijds zodat je je creatieve energie goed kan verdelen tussen je taken en werkzaamheden.

Je bent het meest in je element als je doet waar je goed in bent en er ook plezier in zal hebben zodat de uitdaging dan net een tikje groter zal worden dan je capaciteiten. Dat zal er dan voor zorgen dat je alles uit de kast moet halen en dat je zo boven jezelf uit zal stijgen om de top te bereiken en als je met je bezigheden in een flow wil komen dan heb je ook de juiste terugkoppeling nodig. Het komt dan van binnenuit zodat je je er dan met je hart en ziel voor kan inzetten omdat je dan echt wel op zoek gaat naar wat echt belangrijk voor je is en dat zal je dan vertalen naar een concreet beeld over wat je wil bereiken. En vanuit deze visie kan je dan doelbewust kijken naar je sterke en zwakke punten want door creatief te zijn in het stellen van vragen ontdek je de mogelijkheden die je in je persoonlijke ontwikkeling steeds verder zullen brengen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in