Een ander aankijken geeft mensen een apart gevoel. Het kan je op je gemak laten voelen of juist angstig. Sommigen durven anderen niet eens aan te kijken, maar hoe komt dat? Het zijn immers toch maar een stel oogballen waar jij je blik op laat vallen. Toch?

Het is gemakkelijk om iemand aan te kijken als je goed bevriend bent met die persoon. Je voelt je op je gemak en vindt de blik van de ander ontspannend.

Soms kom je tegenover iemand te staan wiens aanwezigheid je zeer onaangenaam vindt. Dit kan komen doordat deze persoon je ooit iets aangedaan heeft of omdat je op hem/haar gewoon de pik niet hebt. De meeste mensen besluiten weg te kijken van die persoon als ze hem/haar tegen het lijf lopen. Wat beter is, is om ze recht in hun ogen te kijken en te laten zien dat je je niet geïntimideerd voelt door hem/haar. Kijkt deze persoon eerder weg, of kijkt deze persoon helemaal niet, dan voel je je veel beter dan als je in de eerste instantie al wegkijkt. Je hebt ook kans dat deze persoon je minder graag tegenkomt, wat natuurlijk goed nieuws is voor jou.

Als iemand je aanstaart of je met een doordringende blik aankijkt, kan dit al minder aangenaam worden. Vooral als je deze persoon niet goed kent, nooit echt een goed gesprek mee hebt gevoerd of groter en ouder is dan jou. De blik van deze persoon kan uiterst onaangenaam zijn, vooral als je weet dat hij/zij naar je kijkt maar jij te bang, of te weinig lef hebt om terug te kijken. Je wilt af en toe opkijken of deze persoon inmiddels al is gestopt met naar je kijken, en als dit te lang duurt begin je je steeds ongemakkelijker te voelen. Je hebt dan nog twee keuzes: doe de zogenaamde ‘staarwedstrijd’ of doe alsof je niet weet dat die persoon je aankijkt en doe alsof je ergens mee bezig bent.

Staarwedstrijd

De staarwedstrijd is een kleine competitie die wordt gespeeld voor de lol met vrienden, of zoals hierboven al vermeld is, met mensen die jou aankijken zonder dat je daar nou eigenlijk zin in hebt. De ‘regels’ van dit spel zijn simpel: kijk je tegenstander zo doordringend mogelijk in zijn/haar ogen en probeer hem/haar te intimideren met je blik. Als je te zenuwachtig bent krijg je het gevoel dat je zomaar in lachen kan uitbarsten; probeer dit te vermijden. Glimlachen naar je tegenstander is een slecht idee, hierdoor weet de tegenstander dat je nerveus bent en je hebt tenslotte kans dat de wedstrijd hierdoor nog langer zal duren. De tegenstander vindt het zelfs misschien wel leuk om je te zien lachen.

Een slimme truc die je kunt gebruiken tijdens deze wedstrijd is ‘je ziel afsluiten’. Probeer geen emoties meer te vertonen en je niet echt meer te focussen op de ogen van je tegenstander. Zeg in je hoofd tegen jezelf ‘S-T-O-P’ en probeer de letters groot en wit voor je te zien met een zwarte achtergrond. Als je je weer focust en ziet dat je tegenstander heeft weggekeken, kijk zelf dan ook snel weg voordat de persoon gaat checken of jij je ogen nog steeds op hem/haar gericht hebt staan.

Ogen vol liefde

Als je erg geïnteresseerd bent in een persoon, of misschien zelf verliefd bent, is er niets aangenamer dan diep in zijn/haar de kijken. Zonder dat je het weet worden je pupillen groteren je probeert bijna de ziel van die persoon in te komen. Als de persoon je ook aankijkt en je ziet dat zijn/haar pupillen groeien, betekent dit dat hij/zij ook iets voor jou voelt. Probeer deze persoon aan te blijven kijken, en kijk of deze persoon zich net zo op zijn/haar gemak voelt als jijzelf.

Occlumentie en Legilimentie

In de boekenreeks ‘Harry Potter’ van J.K. Rowling, wordt wel eens omschreven hoe sommige karakters diep in de ogen kijken van de ander, en hoe het lijkt alsof hij/zij gedachten kan lezen. Er wordt hier dan gesproken over ‘Legilimentie’, dit is een magische vaardigheid waardoor je de gevoelens en herinneringen van een ander kunt achterhalen. Om Legilimentie uit te voeren is het uiterst belangrijk diep in de ogen van de ander te kijken. Als je erg bedreven bent in Legilimentie, weet je precies wat de ander voelt en merk je het meteen als een persoon tegen je aan het liegen is. Dit is natuurlijk niet leuk voor iedereen, daarom kun je dit blokkeren met ‘Occlumentie.’

Met Occlumentie kun je ‘indringers’ die in je ziel proberen te kijken afstoten. Je kunt dit doen door je ziel af te sluiten, zoals al eerder vermeld is. Dit werkt het beste door de persoon die Legilimentie uitvoert niet aan te kijken, maar gewoon als een zombie voor je uit te staren. De persoon zal hierdoor geen emoties van je kunnen opnemen, en opgeven. Als je erg bedreven bent in Occlumentie, kun je ook makkelijker Legilimentie beheersen.

Kortom

Iemand in de ogen kijken kan dus als aangenaam of onaangenaam worden ervaren. Dit hangt af van de situatie. Het kan gebruikt worden om iemand te intimideren, of om je liefde voor de persoon te laten blijken. Bedenk wel dat als je dat laatste probeert, het soms als onaangenaam kan worden ervaren door die persoon.

Maar hoe dan ook, waarom je telkens verschillende gevoelens krijgt door het kijken naar een stel oogballen, blijft een aparte wet van de natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in