Je kent wel dat gevoel, niets te wensen hebben, maar toch voelen dat er iets ontbreekt in je leven. Ieder mens kampt wel eens met deze vragen: Wat draag ik bij aan de wereld? Wat beteken ik voor anderen? Waarom ben ik hier? Mensen zoeken soms té ver. Een zinvoller liever ligt niet altijd buiten handbereik.

Een betere wereld

Soms heb je het gevoel dat je iets moet doen. Je wil je steentje bijdragen om te bouwen aan een betere wereld. Noem het idealisme, noem het banaal. Als je dat gevoel echt hebt, moet je er iets mee doen. Alleen als je ermee aan de slag gaat, zal je het gevoel hebben iets te bereiken.

Positieve psychologie

Seligman is de grondlegger van de positieve psychologie. Hij onderscheidt verschillende soorten geluk: hedonistisch geluk en meaningful life.

Hedonistisch geluk

Met hedonistisch geluk bedoelt Seligman vluchtig plezier. De gevoelens die mensen krijgen van drugs, een spannende kermisattractie of een orgasme. Hij koppelt ook het genot dat status je geeft. Een dure auto of merkkleding zijn hier voorbeelden van. Die spullen maken ons tijdelijk blij, maar uiteindelijk blijf je achter met een leeg gevoel. Je vraagt je af of dit nu is wat je doodgraag wil.

Meaningful life

Volgens Seligman kan je enkel echt gelukkig worden door een meaningful life te leiden. Dit is een toegewijd leven waarin niet je eigen plezier centraal staat, maar waarin je je talenten inzet voor anderen. Pas als je de kennis en macht die je hebt, ten goede laat komen, dan heeft je leven betekenis. Die betekenisgeving, daar draait volgens Seligman het leven om.

Een meaningful life leiden lijkt moeilijk, maar het is niet zo dat je je hele leven moet wijden aan een goed doel om iets bij te dragen aan de wereld. Het is beter om op kleine schaal iets te doen. Er zijn genoeg mensen die hulp nodig hebben. Misschien kan je zelf in je eigen omgeving wat betekenen voor een ander. Ook dit is zingeving volgens Seligman.

Realistische doelen

Het is belangrijk om voor jezelf realistische doelen te stellen. Dit om over je eigen geestelijke gezondheid te waken. Wanneer je je bijvoorbeeld voorneemt om hongersnoden de wereld uit de helpen, ga je enkel teleurgesteld geraken in jezelf. Hongersnoden zullen er immers altijd zijn. Wat je wel kan doen is bijvoorbeeld gaan koken in een buurthuis voor de armen in je buurt. Zo draag je ook je steentje bij en realiseer je echt iets.

Sociale contacten

Mensen die het gelukkigst zijn, hebben veel intensieve vriendschappen. De frequentie maar ook het aantal sociale contacten hebben een grote invloed op ons welzijn. Hoe meer sociale contacten, hoe beter. Vriendschap moet je onderhouden en daarin moet je investeren. Het kost soms wat moeite, maar vriendschap is onbetaalbaar. Mensen zonder vrienden zal je nooit horen zeggen dat ze gelukkig zijn.

Ook familiebanden zijn belangrijk bij het zingeven aan je leven. Wanneer je contact hebt met je familie, heb je het gevoel dat je iets betekent. Je weet dat er in moeilijke tijden altijd iemand voor je klaar zal staan.

Afstand nemen

Sommige mensen weten niet meer wat er echt belangrijk voor hen is en wat niet. Ze zijn te druk en te vaak met zichzelf bezig en zien niet meer wat er rondom hen allemaal gebeurt. Wanneer je afstand neemt van de dagelijkse beslommeringen, besef je wat waardevol is en welke zaken je aandacht verdienen. Pas als je die afstand neemt, zie je welke zin je aan je leven wil geven. Je denkt na over de tijd die je erin wil investeren.

In onze hectische samenleving zou het goed zijn als mensen soms eens met kinderlijke verwondering kijken naar alles om hen heen. Leren openstaan voor nieuwe dingen, op ontdekkingstocht gaan en vooral gaan leven!

www.psychologiemagazine.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in