Veel backpackers werken in Australië. Reizen is nu eenmaal niet goedkoop, en zeker op een relatief dure bestemming als Australië zul je merken dat je spaarcenten met het grootste gemak je portemonnee uitvliegen. Om er zeker van te zijn dat je bankrekening toch voldoende gevuld blijft zodat je van je reis kunt blijven genieten, zul je waarschijnlijk toch moeten werken. Gelukkig ben je niet de enige: voor de meeste backpackers is het een absolute noodzaak af en toe een tijdelijke baan te bemachtigen in Australië. Maar hoe pak je dat aan?
Voorbereiding
Voor je gaat solliciteren, is het raadzaam de volgende zaken op orde te hebben: je Tax File Number, een cv, een bankrekening en eventuele bijkomende documenten. Hierbij moet wel aangetekend worden dat een cv erg handig kan zijn, maar zeker niet altijd een absolute must is.
Zorg er in elk geval voor dat je een Tax File Number (TFN) aanvraagt. Dit is de Australische equivalent van ons sofinummer. Hier moet je over beschikken als je legaal wilt werken. Je kunt dit nummer in persoon aanvragen bij het Australische belastingkantoor, en je hebt dit binnen maximaal 4 weken in je bezit. Tot die tijd krijg je een voorlopige code om aan te tonen dat je je TFN hebt aangevraagd. Ook met deze code kun je al legaal werken. Het belastingkantoor of Australian Taxation Office (ATO) heeft vestingen in alle grote steden. Meer informatie vind je op http://www.ato.gov.au.
Zorg voor een up-to-date cv met je Australische telefoonnummer. Het is niet ongebruikelijk je cv flink aan te dikken. Evenmin is het niet ongebruikelijk je cv toe te spitsen op de baan waar je op solliciteert; sommige backpackers hebben een keur aan verschillende cv’s: een voor schoonmaker, een voor receptionist, een voor keukenhulp, enzovoort. Besef bij het opstellen van je cv hoe dan ook dat werkervaring en een goede mentaliteit voor de meeste functies zwaarder weegt dan je opleiding.
Verzeker je er ook van dat je een Australische bankrekening hebt. Dit maakt uitbetalen voor zowel jezelf als je (toekomstige) werkgever er stukken makkelijker op.
Bedenk tot slot dat sommige banen bepaalde documenten vereisen. Als je bijvoorbeeld in de bouw aan de slag wil, moet je over een zogenoemde ‘white card’ beschikken, die je alleen krijgt na een succesvol afgeronde training.
Werk vinden
Werk vinden in Australië is niet altijd gemakkelijk. Je zult zien dat je soms zonder problemen aan de slag kan, en dat het andere keren erg moeizaam gaat. Het kan voorkomen dat je keer op keer wordt afgewezen. Als het bedrag op je bankrekening tegelijkertijd steeds verder slinkt, kan dat erg frustrerend zijn. Wees dus bereid op tegenslagen en bedenk, zoals zo vaak geldt, dat de aanhouder wint. Laat je niet uit het veld slaan en grijp elke mogelijkheid op werk aan. Veel Australische bedrijven nemen backpackers aan. Ook is het zo dat Australiërs erom bekend staan mensen een kans te geven.
Uitzendbureaus
Een van de beste manieren om werk te vinden is door je in te schrijven bij een uitzendbureau. Zorg er na je inschrijving wel voor dat je regelmatig contact houdt met het uitzendbureau; zij verwachten en waarderen een proactieve houding. Je kunt je inschrijven bij een van de bekende wereldwijde uitzendbureaus, maar ook bij bureaus die zich speciaal toeleggen op werk voor backpackers. Sommige hiervan vragen een betaling bij inschrijving. Het kan op de lange termijn lonend zijn dit te doen.
Hostels
Een andere goede bron zijn hostels. De meeste hostels hebben prikborden waarop onder meer vacatures aangeplakt worden. Het is echter ook een veelgebruikte bron om aan werk te komen: tal van backpackers zijn uit op deze prikbordvacatures. Het is dus belangrijk hier tijdig op te reageren want vaak geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Daarnaast hebben hostels vaak verschillende tijdschriften voor backpackers, die een speciaal katern voor vacatures hebben. Een van de bekendste is TNT magazine.
Media
Daarnaast kun je op een kijkje nemen op internet of in de landelijke of lokale kranten. Er zijn ontzettend veel websites voor werkzoekenden in Australië. Sommige daarvan zijn betrouwbaarder dan andere. Kranten hebben vaak tweewekelijks een flink aantal pagina’s met vacatures. Dat is ook altijd het proberen waard.
Door-knocking
Een van de meest succesvolle manieren is om de stoute schoenen aan te trekken en gewoon bedrijven binnen te lopen. Vooral bij horecagelegenheden is dit een succesvol beproefde methode. Als je goed oplet, zul je zien dat veel horecagelegenheden hun vacante posities gewoon op hun deuren adverteren. Loop gewoon eens een hotel, bar of restaurant binnen en geef je cv af. Er is een goede kans dat je meteen uitgenodigd wordt om een proefdienst te draaien.
Netwerken
Een van de voordelen van backpacken en leven in een hostel is dat je ontzettend veel mensen leert kennen. Mensen die regelmatig net als jij op zoek zijn naar werk voor backpackers. Steek je licht eens op bij je mede-backpackers; vaak hebben zij waardevolle informatie over mogelijke banen. Het is heel normaal de baan van een verder reizende backpacker op te volgen.
Werken voor accommodatie
Werken voor accommodatie is een andere mogelijkheid. Hostels adverteren hiervoor op hun deuren, prikborden of balie. Meestal verdien je hier strikt genomen niet aan, maar je spaart wel: in ruil voor werk krijg je volledige of gedeeltelijke korting op je accommodatiekosten. Werk je veel, dan kun je ook betaald worden voor je ‘work for accommodation’. Wat het soort werk betreft moet je vooral denken aan schoonmaakwerkzaamheden en receptiewerk. Sommige hostels vragen ook naar chauffeurs, die aankomende of vertrekkende gasten vervoeren van en naar stations en luchthavens. Bedenk wel dat deze baantjes haast altijd alleen beschikbaar zijn voor backpackers die al in het bewuste hostel verblijven.
WWOOF
De WWOOF (Willing Workers On Organic Farms) organisatie bemiddelt tussen backpackers en een kleine 2.000 verschillende agrarische bedrijven in Australië. Dit biedt een goede kans op werk. Hierbij geldt wel hetzelfde als werken voor accommodatie: je wordt er niet voor betaald. Een WWOOF-er werkt gemiddeld vijf uur per dag in ruil voor onderdak en maaltijden.
Tot slot
Al met al zijn er volop bronnen om als backpacker in Australië aan werk te komen. Als je maar echt wilt, zijn er genoeg mogelijkheden geld te verdienen om zo je verdere reizen te kunnen bekostigen. Vergeet overigens ook niet dat je al de belasting die je als werkende backpacker betaalt terug kunt claimen bij vertrek uit Australië. Meestal duurt het tot acht weken voordat je dit terug op je bankrekening krijgt gestort. Tot slot wens ik je veel succes toe bij het reizen en werken.