Athene heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Athene was misschien wel de eerste democratie ter wereld. Athene kan worden gezien als een fundament van de huidige Westerse beschaving. Er zijn nog steeds zeer oude gebouwen in Athene, maar helaas is veel in de loop van de tijd verloren gegaan.

Algemene informatie

Athene is een stad die waarschijnlijk al meer dan vijfduizend jaar oud is. De eerste tweeduizend jaar was het waarschijnlijk een koninkrijk, maar er is maar weinig over bekend. Vanaf 1000 voor Christus ontwikkelde Athene zich tot één van de eerste democratiën ter wereld. Athene is ook beroemd om zijn wijsgeren en filosofen die zij heeft voortgebracht. Belangrijke namen hierbij zijn mensen als Socrates, Plato en Aristoteles. Athene heeft ook slechtere perioden gehad, bijvoorbeeld tijdens de oorlog met de Perzen en de Dertig Tirannen die een ware slachting onder de bevolking hielden. In 168 voor Christus werd de stad ingenomen door de Romeinen. Vanaf de derde eeuw na Christus raakt de stad in verval en werd zij meerdere keren geplunderd. Uiteindelijk was Athene een onbelangrijke stad aan de uithoeken van het Oost-Romeinse Rijk. In het jaar 1458, vlak na de val van het Oost-Romeinse Rijk, werd ook Athene veroverd door de Turken. Deze zouden vier eeuwen de baas blijven. In 1829 wordt Griekenland weer een eigen natie en in 1833 werd Athene de hoofdstad. In 1896 vinden de eerste moderne Olympische Spelen plaats in Athene. In de twintigste eeuw maakt Athene een ontzettende groei door. Tegenwoordig heeft Athene (en het stedelijke gebied eromheen) tussen de vier en vijf miljoen inwoners.

Bezienswaardigheden

Akropolis van Athene en het Parthenon

De Akropolis van Athene is een 156 meter hoge berg in Athene. Meer dan drieduizend jaar geleden, in de Myceense tijd, werd op de Akrapolis een grote burcht gebouwd met muren van zes meter dik. Delen van deze muren zijn nog steeds te bewonderen. De Akropolis deed dienst als het religeuze centrum van de stad Athene. Het beroemdste gebouw op de Akrapolis is het Parthenon. Het Parthenon was de tempel voor Athena Parthenos, de beschermgodin van de stad. De bouw begon in 447 voor Christus en de tempel was na tien jaar klaar. Op 26 september 1687 werd het Parthenon hevig beschadigd door de Venetiërs, die de Akropolis belegerden. Vlak voor die tijd waren er (gelukkig) nog tekeningen gemaakt van het Parthenon voor zijn verwoesting. Wat vooral opvalt aan deze tempel zijn de vele prachtige zuilen. Een prachtig gebouw om te bekijken, zeker omdat het zoveel historie bevat!

De Agora en kleinere bezienswaardigheden

De Agora van Athene vormde het centrum van Athene. Hier lagen belangrijke gebouwen voor bestuur, rechtspraak en er werden markten gehouden. Ook werden hier toneelspelen opgevoerd en wedstrijden georganiseerd. De Agora van Athene ontstond rond 600 voor Christus, vlakbij de Akropolis. In de eeuwen hierna is veel vernietigd en zijn veel bouwmaterialen verwijderd om muren mee te bouwen. Toch is er nog redelijk veel bewaard en hier zijn dan ook veel kleinere bezienswaardigheden die u zeker niet moet missen!

  • Tempel van Hephaistos. Deze tempel is een van de best bewaarde Griekse tempels. De tempel wordt volledig omringd door Dorische zuilen, 38 in totaal! De tempel werd in de zevende eeuw na Christus in gebruik genomen als kerk. Dit is waarschijnlijk de reden geweest dat wij hedendaags nog kunnen genieten van zo een indrukkwend kunstwerk!
  • Stoa van Attalus. Stoa's werden in de Griekenland veel gebouwd. Het waren in feite gewoon zuilenhallen, meestal met gesloten zijkanten en achterkant. De Stoa van Attalus is zeer bijzonder en indrukwekkend. Het had twee verdiepingen, maar werd helaas verwoest door plunderaars. Tegenwoordig is de Stoa van Attalus herbouwd en heeft het een lengte van 115 meter en een breedte van 20 meter! Een leuk feit is dat op 16 april 2003 ,in de Stoa van Attalus, het verdrag voor toelating tot de Europese Unie van tien nieuwe lidstaten werd ondertekend.
  • Odeion van Agrippa. Zoals u misschien opmerkt aan de naam, is dit geen Grieks maar een Romeins kunstwerk. Een Odeion was (vaak) een halfrond gebouw, dat gebruikt werd voor zang- en muziekvoorstellingen. Het Odeion van Agrippa werd in vijftien voor Christus gebouwd. Het bood eerst 1000 zitplaatsen, dat door een verbouwing later terug werd gebracht naar vijfhonderd. Van het Odeion van Agrippa is helaas weinig over. De vloer, een aantal zuilen en beelden zijn nog te bewonderen.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Athene
http://nl.wikipedia.org/wiki/Agora_van_Athene

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in