Slapen in een tent, hostel of hotel: het is zo passé. Overnachten bij een wildvreemde, dat is de nieuwe hype! Nadat je je hebt geregistreerd als lid bij een website als Couchsurfing.org, kun je onbeperkt gratis gaan slapen, waar je maar wilt en met wie je maar wilt. Feit of fabel? Lees het hier.

IJsland

Het verhaal gaat dat het allemaal begon toen een van de oprichters een vliegticket naar IJsland boekte. Voordat hij vertrok, stuurde hij zo'n 1.500 studenten in Reykjavik een mail met de vraag of hij op hun bank kon blijven slapen. De reacties waren overweldigend. Hij vond niet alleen een slaapplaats, maar kreeg ook vele malen het aanbod voor een rondleiding door de stad. Verrast door het enthousiasme en tevreden met het aantal nieuwe vrienden dat hij had gemaakt, besloot hij dat hij niet langer op de oude vertrouwde manier wilde reizen en vormde samen met drie andere vrienden een team. Dit team richtte in 1999 Couchsurfing op als een non-profitorganisatie. Een viertal jaar later ging de website officieel online. In de zomer van 2011 veranderde de organisatie van status; het is nu een zogenoemde 'B corporatie'. Dit houdt in dat de organisatie winst maakt, maar belang hecht aan de sociale, maatschappelijke waarde en met de organisatie een bijdrage wil leveren aan de samenleving. 

Betrouwbaar

Het idee van Couchsurfing is niet nieuw, maar in vergelijking met bijvoorbeeld The Hospitality Club, is het net wat beter uitgewerkt. In ieder geval is de website van Couchsurfing geavanceerder en dat maakt dat de website iets betrouwbaarder overkomt. Betrouwbaar, want daar gaat het om. Velen die niet bekend zijn met Couchsurfing vinden het een eng en raar idee dat je zomaar bij een wildvreemde kunt overnachten. Het systeem van Couchsurfing zorgt er echter voor dat je al een beetje idee hebt waar en bij wie je terecht komt, voordat je er daadwerkelijk gaat slapen. 

Ten eerste ga je tijdens je registratie al door een verificatieproces. Dit proces is niet verplicht. Het bestaat uit drie stappen, je kunt zelf beslissen hoeveel stappen je in het proces maakt. Allereerst geef je je naam en adres op, vervolgens maak je een bepaald bedrag over met je creditcard. Op die manier kan de organisatie met je betaling nagaan of de gegevens die je op de website hebt staan, kloppen. Ten slotte wordt dan een kaartje naar je postadres gestuurd, zodat je kunt verifiëren dat de juiste gegevens bekend zijn. Wanneer andere leden nu je profiel bekijken, zien zij in hoeverre je geverifieerd bent. 

Ten tweede maak jij de keuze bij wie je wilt overnachten. Ieder lid van CS, zoals Couchsurfing door de insiders wordt genoemd, wordt geacht zijn of haar profiel zo volledig mogelijk in te vullen. Een zo volledig mogelijk profiel geeft je als surfer of als gastheer of -vrouw een betere uitstraling en maakt je betrouwbaarder. De kans dat je mag blijven overnachten is klein als je profiel leeg is, want niemand weet of je wel te vertrouwen bent. Als gastheer of -vrouw is het ook handig om een gevuld profiel te hebben, zo komt de gast niet voor verrassingen te staan en weet hij precies wie jij bent en waar hij komt te slapen.

Het profiel bestaat uit een beschrijving over wie je bent, wat je doet en wat je hobby's zijn. Daarnaast kan je er ook op aangeven wat voor slaapaccomodatie je te bieden hebt. Een bank in de woonkamer is tegenwoordig niet meer het enige dat wordt aangeboden. Het kan een luchtbed zijn in de kamer van de gastheer of -vrouw, een eigen kamer of zelfs een geheel appartement. 

Wanneer je al enige malen gastheer of -vrouw of gast bent geweest, zul je referenties ontvangen en een vriendenlijst aanmaken die te zien zijn op je profiel. Hierdoor word jij als persoon betrouwbaarder en zullen er meer mensen bij je willen blijven logeren of je als logé willen hebben. Referenties, behalve die van vrienden, zeggen meer over een persoon dan een ingevuld profiel.  

Gastheer of -vrouw gezocht

Een speciale zoekfunctie zorgt ervoor dat jij de ideale gastheer of -vrouw kunt vinden op jouw bestemming. Zo kun je zoeken op leeftijd, geslacht of sleutelwoorden. Maar je vindt niet iedereen. Als lid heb je verschillende opties. Ken je het systeem van CS nog niet en ben je wat terughoudend in het ontvangen van vreemde mensen bij je thuis, maar wil je wel reizigers ontmoeten? Dan is er de mogelijkheid om kenbaar te maken dat je beschikbaar bent voor 'koffie of een drankje'.  Dit is eigenlijk een hele brede term, want hieronder wordt ook wel verstaan dat je een rondleiding door de stad van een ‘local’ krijgt of gaat eten bij vrienden van een ‘local’. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen wel of geen gasten bij je thuis te ontvangen. Hiervoor heb je de keuze tussen ‘ja’, ‘nee’, ‘misschien’ en ‘zeker’. Woon je nu in een grote stad als Amsterdam, dan krijg je gegarandeerd veel verzoeken van mensen die willen blijven surfen. Het is dan een idee de keuze voor ‘misschien’ te maken, al krijg je dan nog veel verzoeken. Wil je als gast bij iemand in Amsterdam verblijven, wees dan serieus. Op een verzoek waarin je meldt dat je een joint wilt roken en de rosse buurt wilt bezoeken, krijg je waarschijnlijk niet veel respons. Vaak is er in het profiel een codewoord te vinden, dat je bij je verzoek moet gebruiken. Leden gebruiken dit om er zeker van te zijn dat hun profiel gelezen wordt.

Mocht je dan een slaapplek hebben gevonden, laat je gastheer of -vrouw dan zien dat je dankbaar bent voor de gastvrijheid. Het is niet verplicht, de overnachting is gratis, maar als blijk van waardering kan je iets meebrengen uit eigen land, voor de gastheer of -vrouw koken of, als je daar goed in bent, kan je gitaarspelen. Nogmaals, het is niet verplicht, maar uit eigen ervaring blijkt dat het wel gewaardeerd wordt.

Groepen en evenementen

CS is bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen. Of je nu op reis bent of net verhuisd naar een andere stad, er zijn naast het surfen zelf ook nog andere manieren om Nederlanders of buitenlanders te leren kennen. Zo zijn er groepen te vinden op de website waarvan je lid kunt worden. Denk dan aan je woonplaats of het land dat je bezoeken wilt, maar ook hobby’s zoals zwemmen of thema’s zoals surfen met de hond of met de familie. Naast de groepen zijn er ook evenementen van wekelijkse borrels tot creatieve weekenden tot wintersportweken. Je kunt je overal voor aanmelden en zelf evenementen aanmaken en promoten op de website of tijdens de borrels. Mocht je dus nog wat huiverig zijn om gasten thuis te ontvangen, dan zijn er tal van andere manieren om in contact te komen met anderen en nieuwe vrienden te maken. Er komt een moment dat je als surfer erg fanatiek wordt wanneer het gaat om het concept Couchsurfing. Ieder lid maakt dat vroeg of laat wel mee. Als dat moment zich aandient, kun je ambassadeur worden van je stad, je land, je hobby of zelfs van de wereld. Je eigen fanatieke instelling gebruiken als promotie voor het idee van Couchsurfing werkt alleen maar aanstekelijk.

Couchsurfing als datingsite

Het gebeurt dat mensen  binnen de CS-gemeenschap op elkaar verliefd worden. Er zijn zelfs CS-huwelijken gesloten en er worden CS-baby’s geboren. Hoewel het niet in de intentie van de website ligt, is het, als je er over nadenkt, niet eens echt vreemd dat er liefde ontstaat tussen twee mensen die zo veel gemeen hebben. Via CS ontmoet je mensen die dezelfde ideeën hebben. Liefde in de gemeenschap is dus bijna vanzelfsprekend.

De ideale wereld

Couchsurfing representeert een ideale wereld waarin iedereen elkaar neemt zoals hij is en anderen hun gastvrijheid laat zien door iedereen welkom te heten. Jammer genoeg gaat het ook weleens mis. Meisjes worden lastig gevallen door jongens en er wordt soms gestolen uit een huis. Echter, mocht hiervan sprake zijn, dan wordt een negatieve referentie achtergelaten. Bij drie negatieve referenties wordt het lid uit de CS-gemeenschap verbannen. Binnen de gemeenschap let je op elkaar en sta je voor elkaar in. Dit laatste kun je ook laten blijken door een ander te voorzien van een symbool dat aangeeft dat jij die persoon vertrouwt.

De wereld is klein

Couchsurfing is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Dit kan op tal van manieren. Je kunt zoveel doen als je zelf wilt. Alles gebeurt in een zeer ongedwongen sfeer op vrijwillige basis. Binnen een maand kun je iedereen leren kennen. Het is immers een gemeenschap. Een hele gezellige en gelukkige bovendien.

www.couchsurfing.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in