De Nederlandse Waddeneilanden zijn vijf eilanden in de Waddenzee. De eilanden zijn een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders en buitenlanders.  

Algemeen

Nederland bevat vijf bewoonde Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Om de volgorde van de eilanden te onthouden wordt vaak het ezelsbruggetje TV-TAS gebruikt, waarin de eerste letters van alle eilanden verwerkt zitten in de goede volgorde. Deze vijf eilanden zijn niet de enige Waddeneilanden. Ook in Duitsland en langs de Deense kust zijn er Waddeneilanden te vinden. Er is ook een aantal onbewoonde eilanden in Nederland.

Het grootste Nederlandse eiland is Texel. Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde eiland. De onbewoonde eilanden zijn nog een stuk kleiner. Griend, Rottumeroog en Rottumerplaat worden ook echt als eiland gezien, enkele andere Waddeneilanden verdwijnen zo nu en dan in de zee. De vijf bewoonde eilanden zijn samen ruim vierhonderd vierkante kilometer groot. Hier wonen bijna 24.000 mensen.

Natuur

Op alle eilanden staat de natuur centraal. Omdat er weinig mensen wonen heeft de natuur hier nog alle vrijheid. Daarom komen er veel bijzondere dieren en planten voor op de eilanden. Doordat de natuur de vrije loop krijgt bij de Waddeneilanden verschuiven ze langzaam een beetje. De westkust brokkelt langzaam af terwijl er aan de oostzijde juist steeds meer zandbanken bij komen. De kust van de eilanden wordt gevormd door de zee.

Werelderfgoed

De Waddenzee staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst. Dit zorgt ervoor dat het waddengebied extra goed beschermd zal worden. De Waddenzee is een heel belangrijk gebied voor vissen, schelpdieren en weekdieren. Ook voor vogels is de Waddenzee onvervangbaar.

Wadlopen

Bij eb valt de Waddenzee voor een groot deel droog. Hierdoor is het mogelijk om door het zeegebied te lopen. Dit wordt ook wel wadlopen genoemd. Omdat het gevaarlijk is om in je eentje door het slik te lopen worden er tochtjes georganiseerd met gidsen. De tochten variëren in afstand en prijs. Bij veel tochten is voor de terugweg een boottocht inbegrepen. Sommige tochten zijn zwaarder dan anderen, het is daarom belangrijk om goed in te schatten of je een tocht aan kan of niet. Natuurlijk is het altijd belangrijk om fit aan de tocht te beginnen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in