Ondanks de dichte bebouwing in de Randstad zijn er veel goede fietspaden. Dit netwerk van fietspaden leidt naar verrassende plaatsen en interessante bezienswaardigheden. In dit artikel fietsen we naar Hoek van Holland en geven we o.a. een overzicht van de diverse musea.
Hoek van Holland, een bijzondere plaats voor een dagje uit
Ooit behoorde Hoek van Holland tot de gemeente 's-Gravenzande, de plaats kwam al op kaarten van rond 1650 voor. Toen de zandplaat waar Hoek van Holland toe behoorde verzandde, kwam ingenieur P. Caland met een plan om de Maas bij Hoek van Holland door te steken. Zo kon Rotterdam verbonden blijven met de zee. In 1866 werd begonnen met graven en in 1872 voer het eerste grote schip door de Nieuwe Waterweg.
De Nieuwe Waterweg
Nu, anderhalve eeuw later, zijn er jaarlijks meer dan 80.000 scheepsbewegingen door de Nieuwe Waterweg. De altijd drukke vaarweg is een bezienswaardigheid waar veel mensen op af komen met de auto en de trein, maar ook steeds vaker op de fiets. Grote cruiseschepen varen langs de kustplaats als zij naar Rotterdam gaan, maar ook de drukke beroepsvaart trekt veel kijkers naar de badplaats Hoek van Holland.
Vanuit Kijkduin bij Den Haag ligt een prima fietspad over en door de duinen naar Hoek van Holland. Komt men vanuit de richting Rotterdam, dan fietst men kilometers lang dicht langs het water van de Nieuwe Waterweg. Het is zeker een boeiend schouwspel, wat zich aan het oog van de fietser voltrekt.
Maeslantkering
Komend vanuit de richting Rotterdam ziet men na Maassluis een enorm bouwwerk aan weerszijden van de rivier liggen: de Maeslantkering. Dit bouwwerk is het sluitstuk van de Deltawerken en beschermt Rotterdam en het achterland tegen overstromingen. Omdat de haven van Rotterdam niet permanent kan worden afgesloten en de destijds geplande immense dijkverhogingen tot veel weerstand leidden, werd in de tachtiger jaren het plan opgevat om een mobiele kering te maken die alleen dán dicht gaat als het echt nodig is. In 1997 werd de Maeslantkering officieel geopend en tot nu toe was het één keer nodig om deze waterkering vanwege de hoge waterstand te sluiten. Elk jaar, meestal aan het einde van september, is er een functionele sluiting om het gehele systeem te testen. Dit spektakel wordt ieder jaar weer door duizenden mensen gadegeslagen.
Het Keringhuis
Op het terrein van deze enorme waterkering is een informatiecentrum gevestigd, het Keringhuis, waar men tevens rondleidingen kan krijgen. Ook is er een klein restaurant voor het versterken van de inwendige mens.
Veerdienst naar Harwich in Engeland en voet/fietsveer naar 2e Maasvlakte
Na een bezoek aan de Maeslantkering fietst men door naar Hoek van Holland waar de veerdienst naar Harwich in Engeland gevestigd is. In de Berghaven vindt men diensten zoals het Loodswezen en het Havenbedrijf Rotterdam. Ook is het mogelijk hier de snelle veerverbinding naar de Maasvlakte te nemen. De fiets kan mee aan boord en vanaf het uitstappunt op de Maasvlakte is het nog een kwartier fietsen naar "Future Land". Dit is het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2.
Museum bezoeken
Hoek van Holland kent naast het strand met zijn vele strandtenten en terrassen, de Noorderpier die te bewandelen is, ook een aantal musea die zeer de moeite van een bezoek waard zijn:
* het Kustverlichtingsmuseum in de oude vuurtoren. Sinds kort is de naam hiervan gewijzigd in Fort 1881.
* het Fort aan den Hoek van Holland
* het Veerdienstmuseum
* het Atlantik Wall museum
Daarnaast beheert de stichting "Ark" een informatiecentrum in de duinen waar veel informatie over flora en fauna in het duingebied te vinden is.
Het Keringhuis/Rijkswaterstaat