Vijftien kilo vermageren in amper één maand tijd, onmogelijk? Helemaal niet! Met het pronokal dieet dat recent vanuit Spanje kwam overgewaaid, slaag je er in een korte tijdspanne in je meest gezonde gewicht te bereiken en ook te behouden. Is zoveel vermageren in amper één maand wel zo gezond en voor iedereen weggelegd, en wat zijn dan de principes van dit wonderdieet dat steeds meer aanhangers telt?

Probeerde je alle mogelijke en onmogelijke diëten om je streefgewicht te bereiken en waren alle inspanningen voor niets? Dan heb je met het pronokal dieet geen enkele uitvlucht meer om overtollige kilo's lichaamsgewicht te blijven meedragen en je gezondheid op het spel te blijven zetten. Uiteraard zijn er ook voor dit dieet inspanningen en doorzettingsvermogen nodig, maar succes is wél verzekerd. Een bijkomend en niet te onderschatten voordeel is ongetwijfeld dat na het beëindigen van het dieet van enig jojo effect zelfs geen sprake is. En wellicht is dit laatste voor vele zwaargewichten hét doorslaggevend argument om met dit pronokaldieet te starten.

Het zoveelste proteïnedieet?

Dit proteïnedieet werd ontwikkeld door de Spaanse professor Augusto Molins en hielp ondertussen al meer dan driehonderdduizend Spanjaarden van hun buikje en van nog meer kilo's overgewicht af. Het betreft hier dus een proteïne dieet, het zoveelste in de rij, maar waar schuilt dan precies het succes van dit populaire pronokal dieet, waarmee je maar liefst tot vijftien kilo in amper één maand lichter wordt? Deze opzienbarende resultaten zijn te danken aan de speciale aanpak van professor Molins. Het is zijn unieke begeleding dat dit pronokaldieet zo doeltreffend maakt. De geestelijke vader van het pronokal dieet baat in Spanje een eigen kliniek uit, waar patiënten met obesitas zijn dieet krijgen voorgeschoteld. Zijn patiënten worden gedurende een periode van maar liefst twee jaar nauwgezet opgevolgd door dokters, diëtisten, bewegingsdeskundigen en zelfs door psychologen indien dit nodig is. Als patiënt met sterk overgewicht staat men er in het pronokaldieet dus zeker niet alleen voor, integendeel.

Leeftijdsgebonden

Niet iedereen is geschikt om dit pronokal dieet te volgen. Vooraf word je niet alleen uitgebreid gescreend. Het pronokal dieet is in de eerste plaats leeftijdsgebonden. Jongeren beneden de zestien en ouderen vanaf zestig worden tot dit dieet niet toegelaten. Vooraf worden zowel de lever als de nieren van de kandidaten grondig onderzocht, omdat die tijdens het pronokal dieet extra worden belast. Tijdens het dieet zal je lichaam immers ketonen aanmaken. Die zijn nodig om het te hoog vetgehalte af te breken. Pas wanneer je alle onderzoeken succesvol doorstond wordt het streefgewicht bepaald.

Wat zijn ketonen?

Het zuur dat overblijft wanneer je lichaam eigen vet gaat verbranden om energie te verkrijgen in plaats van suiker, worden ketonen genoemd. Je lichaam verbrandt vet indien het onvoldoende suiker (glucose) krijgt, nodig voor het aanmaken van energie. Wanneer je lichamen teveel en té vlug vet verbrandt kunnen deze ketonen terecht komen in je bloed. Deze worden uiteindelijk afgevoerd via je urine. Mensen met diabetes ontwikkelen gemakkelijk ketonen, zodat die hun bloed niet alleen moeten laten testen op glucose maar zeker ook op de aanwezigheid van ketonen. Ketonen in je bloed wijzen op een of ander gezondheidsprobleem. Vooral diabetespatiënten, maar ook zwangere vrouwen en kinderen laten best geregeld hun  bloed controleren op de mogelijke aanwezigheid van ketonen.

Leeftijd en geslacht

Voor het bepalen van dat streefgewicht maakt professor Molins geen gebruik van je Body Mass Index (BMI) zoals dat tot hiertoe steeds het geval was. Hij bepaalt je gewicht aan de hand van een methode die hij zelf ontwikkelde en waarbij leeftijd en geslacht de doorslag geven. Mannen bekomen hun ideaal gewicht door hun lichaamslengte in centimeter te verminderen met honderd en daar telkens één kilo erbij te tellen per tien jaar leeftijd boven de twintig jaar. Vrouwen berekenen hun streefgewicht door eveneens hun lichaamslengte in centimeter te verminderen met honderd en dit resultaat nog eens te verminderen met tien procent en er telkens nog eens één extra kilo er bij te tellen per tien jaar leeftijd boven de twintig jaar.

Zakjesvoeding tijdens eerste fase

Eens je streefgewicht bepaald, kun je definitief starten met het pronokal dieet. Een speciaal opgeleide arts die je op de officiële site van Pronokal vindt, ontwerpt je dieetschema. Daarbij wordt rekening gehouden met dat wat je graag en minder graag lust. Aan de hand daarvan wordt je zakjesvoeding bepaald.Tijdens de eerste fase van het pronokal dieet ben je uitsluitend aangewezen op vloeibaar voedsel bestaande uit surrogaat proteïnes. Dat zorgt er voor dat je binnen een periode van gemiddeld drie maanden tachtig procent van je overgewicht zult kwijt spelen. De duurtijd van deze eerste dieetfase verschilt van persoon tot persoon maar vijftien kilo gewichtsverlies in amper één maand zijn hier lang geen uitzondering.

Extra energie

Als gevolg van het eten van deze surrogaat proteïnes, maakt je lichaam ketonen aan. Deze hebben een positief effect op je hersenen, waardoor ieder hongergevoel volledig achterwege blijft. Dat bezorgt je een euforisch gevoel én extra energie. Als gevolg ben je super gemotiveerd en val je razendvlug af. Volgens zowat alle wetenschappers betreft het een gezond dieet dat je voldoende proteïnes geeft om je spiermassa intact te houden. Deze proteïnes worden aangevuld met alle noodzakelijke vitamines, mineralen en antioxydanten nodig om perfect te kunnen blijven functioneren.

Aangepaste eet- en levenswijze

Het pronokal dieet is meer een aangepaste eet- en levenswijze dan een dieet in de strikte betekenis van het woord. Wanneer je na je eerste fase zowat tachtig procent van je overgewicht hebt verloren, wordt je hoeveelheid surrogaat proteïnes geleidelijk afgebouwd en vervangen door brood, pasta, aardappelen, en pas op het allerlaatste moment wordt er vet aan toegevoegd. Dit gezond voedingspatroon combineer je met voldoende lichaamsbeweging. Gedurende twee jaar word je bijgestaan door een gespecialiseerde pronokolarts. Heel wat patiënten die het pronokaldieet volgden en als gevolg van hun overgewicht met een te hoge bloeddruk, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte kampten, waren na afloop van al deze kwalen verlost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in