Ik ken niemand die niet naar het buitenland wil, of het nu een dorpsbewoner is of een verfijnde stedeling. Iedereen wil minstens één keer een andere deel van de wereld gezien hebben. Tien jaar geleden was een reis naar het buitenland nog heel wat, maar tegenwoordig is het doodnormaal.
- Uitwisselingsprogramma’s – veel universiteiten hebben studentenuitwisselingsprogramma’s. Probeer erachter te komen of jouw universiteit er ook een heeft. Of nog beter: ga naar een universiteit die er een heeft. Zoek dat van tevoren uit.
- Professionele uitwisselingsprogramma’s – er zijn organisaties die stageplaatsen verzorgen, zoals AIESEC etc., die in de meeste landen gevestigd zijn en die je helpen een beurs te krijgen zodat je in je interessegebied kunt werken, en tegelijkertijd culturele uitwisseling en harmonie bevorderen. Je moet dan wel werken, maar in die periode is ook voldoende gelegenheid om te reizen en al met al is het een fantastische ervaring omdat je niet alleen reist maar ook op een heel fundamenteel niveau contact maakt en omgaat met mensen.
- Internationale organisaties – zoals de Verenigde Naties, CRY en vele andere, bieden vrijwilligersprogramma’s in andere delen van de wereld; misschien moet je ook wat bijbetalen uit eigen zak, maar de meeste kosten vallen onder het programma.
- Zoek op het internet voor onderdak – Ja, als je het slim aanpakt kun je waarschijnlijk via het internet vriendelijke mensen vinden die bereid zijn je onderdak te verschaffen of je op andere manieren te helpen, en vaak voor niets. Gewoon uit vriendschap misschien. Je moet er echter geen misbruik van maken.
- Banen – een andere heel gangbare trend is een baan vinden waaraan veel reizen te pas komt op kosten van de zaak. Dat kan op elk terrein zijn – van bedrijfsontwikkeling, dienstverlening, onderzoek, tot de overheid aan toe! Je moet je er alleen in verdiepen welke baan en welk bedrijf in aanmerking komen.