Wanneer je hebt besloten dat je graag een elektrische fiets voor jezelf aan wilt schaffen begint de zoektocht naar de beste elektrische fiets. Er zijn veel verschillende merken die diverse uitvoeringen aanbieden, dus hoe weet je nou welke voor jou de beste keuze is? Daar helpen wij je bij in dit artikel.

Bepaal het maximale bedrag

Een elektrische fiets kost aardig wat geld en dus doe je er goed aan eerst voor jezelf te bepalen wat het maximale bedrag is dat je hieraan uit wilt geven. Een fiets van een duur A-merk is uiteraard veel duurder dan een goedkoper merk, en een goedkoper merk betekent echt niet dat deze slechter zijn.

Gemiddeld kost een goedkope fiets je zo’n 1200 euro, dus ga er vanuit dat dit het minimale bedrag is. Hierbij is het dan wel zo dat je een voorwielmotor en rotatiesensor krijgt op de fiets, terwijl er ook andere, betere opties zijn. Daarnaast zijn hier ook een aantal nadelen bij te vinden, dus je moet je afvragen of je dit echt wilt, of dat je liever kiest voor een duurder model met betere opties.

Waar zit de motor?

Wanneer je op zoek bent naar de beste elektrische fiets voor jouw situatie, doe je er ook zeker goed aan te kijken naar de plek van de motor. De motor kan op drie verschillende plekken zitten, namelijk in het midden, in het voorwiel of in het achterwiel. Alle drie de plekken hebben zo hun eigen voor- en nadelen en dus is het goed te kijken waar jouw voorkeur naar uit gaat. Ga je voor een voorwielmotor, dan is deze vaak het goedkoopst en hij is stiller dan andere soorten, maar je hebt wel continu het gevoel dat er aan de fiets getrokken wordt en je kunt sneller last krijgen van een wielspin op gladde ondergronden.

De fietsen met een middenmotor zijn het meest populair omdat deze zorgen voor een fijne ervaring. De motor komt meteen in actie en de krachtsensor meet de kracht die je uitoefent op de trappers. De trapondersteuning past zich hier vervolgens op aan. Wel is het zo dat dit type duurder is dan andere modellen en dat de motor gevoeliger is voor storingen.

Een fiets met een achterwielmotor zorgt voor een natuurlijke beleving, hij stuurt strakker, is stil en heeft meer versnellingen. De nadelen hierbij zijn echter wel dat al het gewicht aan de achterkant zit waardoor de fiets lastig te verplaatsen is, en dat het achterwiel niet zelf verwisseld kan worden bij een lekke band.

De accu van een elektrische fiets

Ook de accu is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een elektrische fiets aan gaat schaffen. Zo kun je kiezen voor een vaste of uitneembare accu, maar ook de plek van de accu is verschillende. De meest logische plek is onder de bagagedrager, maar ook in het middel van de fiets is mogelijk. Hierbij zit hij bijvoorbeeld aan het frame onder je zadel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in