Parijs staat bekend als de stad van de liefde. In deze stad heb je dan ook prachtige gebouwen, romantische parkjes en lange winkelstraten. Ook zijn er in deze wereldstad pittoreske wijkjes te vinden. Kortom: Parijs is een ideale verblijfplaats wanneer je een aantal dagen weg wilt.

Algemeen

Met ruim twee miljoen inwoners is Parijs de hoofdstad van Franrkijk. Het is daarmee de vierde grootste stad van Europa. Ook hoort Parijs bij de vier grootste wereldsteden, samen met Londen, New York en Tokio. Midden in de stad loopt de rivier de Seine. Deze rivier heeft een lengte van bijna achthonderd kilometer. Over de Seine lopen ruim dertig bruggen van de ene naar de andere kant.

Parijs is op een redelijk vlak gebied gebouwd. Wel zijn er twee hoge heuvels in de stad te vinden: Montmartre en Belleville. In Parijs is het in de zomer relatief koel vergeleken met de rest van Frankrijk. Daar staat tegenover dat het in de winter juist weer zachter weer is.

Bezienswaardigheden

In Parijs is ontzettend veel te zien. Natuurlijk is er een aantal gebouwen en plekken die er echt uitspringen. Wanneer je een bezoek brengt aan Parijs moet je absoluut de Eiffeltoren beklimmen. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de hele stad. De Notre Dame kan ook beklommen worden. Hier heb je een prachtig uitzicht, maar kun je ook de stenen fantasiefiguren bovenop de kerk van dichtbij zien.

De Arc de Triomphe is ook zeker een bezoekje waard. Deze enorme boog is de op een na grootste van de wereld en staat op een van de drukste verkeerspleinen van Parijs. Het Louvre is het grootste museum van de wereld. Alleen de buitenkant is al prachtig om te zien. Bij het Louvre staat ook de bekende glazen piramide van Parijs.

Winkelen

Parijs is een geweldige stad voor winkelliefhebbers. Er zijn ontzettend veel winkelcentra, winkelstraten en markten te vinden in de stad. Avenue des Champs-Élysées is de bekendste winkelstraat van Parijs en zelfs een van de bekendste straten ter wereld. Na de Fifth Avenue in New York is dit dan ook de duurste straat ter wereld. Vanwege de dure huur wonen er bijna geen mensen aan de Champs-Élysées, er zijn vooral winkelpanden te vinden. Winkels als Louis Vuitton, Benetton en Nike zijn hier gevestigd.

Disneyland

In Parijs zijn twee parken van Walt Disney gevestigd: Disneyland en Walt Disney Studios park. De metro stopt op slechts een aantal meter van de parken af, waardoor ze heel makkelijk te bereiken zijn. De toegang voor een park is 57 euro per persoon. Je kunt ook een combinatieticket kopen, zodat je twee parken kunt bezoeken.

Wanneer je van plan bent een of meerdere dagen naar de parken toe te gaan, is het verstandig een hotel te boeken dat een eindje uit het centrum van Parijs ligt. De hotels in de buurt van Disneyland zijn een stuk goedkoper en met de metro ben je in een half uur in het centrum van Parijs. Ook kun je hier gratis je auto parkeren, wat een heleboel geld scheelt. De hotels in Val d’Europe zijn aan te raden. Hier heb je een grote supermarkt en kun je eventueel zelf eten klaarmaken. Maar natuurlijk zijn er ook verschillende gezellige restaurantjes te vinden, die minder duur zijn dan in het centrum.

Metro

De metro is het meest gemakkelijke vervoersmiddel in Parijs. Onder Parijs is een enorm metronetwerk aangelegd, waardoor je bijna overal kunt komen. Er zijn handige kaartjes verkrijgbaar, waarmee je de hele dag onbeperkt door Parijs heen kunt reizen.

Eten en drinken                                                                                                     

Terrasjes en restaurants zijn ontzettend duur in het centrum van Parijs. Wanneer je uit eten wilt gaan, is het aan te raden een buitenwijkje op te zoeken. In de gezellige kunstenaarswijk Montmartre kun je bijvoorbeeld lekker en goedkoop uit eten. Veel bakkerijen zijn helemaal niet duur, hier kun je voor een paar euro een heerlijke lunch kopen.

Openbare toiletten

Verspreid door de stad zijn overal gratis openbare toiletten te vinden. Dit zijn niet de toiletten die wij hier in Nederland kennen, maar luxe zelfreinigende toiletten. Na iedere keer dat de toilet gebruikt wordt reinigt hij zichzelf en spoelt zowel de grond als de toilet zelf schoon. Ook zit er een wastafel in deze luxe toiletten met een systeem dat automatisch zeep op je handen pompt, ze daarna afspoelt met water en ze vervolgens droogt. Natuurlijk zijn deze toiletten ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Tillier, A. (2008) Capitool reisgidsen: Parijs. Van Reemst Houten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in