Het koningkrijk Marokko ligt in het noordwesten van Afrika. Het land maakt aanspraak op het volledige westen van de Sahara, een gebied dat tot 1975 aan Spanje toebehoorde en daarna deels door Marokko bezet werd. Het is een land dat rijk is aan geschiedenis. Daarnaast is het ook een uitstekende vakantiebestemming. Elk jaar gaan er steeds meer mensen op vakantie naar Marokko. Het is de laatste jaren een belangrijke bestemming voor toeristen geworden.

Algemeen

""

Marokko bestaat voor een groot deel uit bergland, gevormd door het Atlasgebergte. Langs de kust van de Middellandse Zee ligt het Rifgebergte. De kustlijn is stijl. Daarachter lopen van noordoost naar zuidwest Atlasketens door het land, verdeeld in Midden Atlas, Hoge Atlas en Anti Atlas. De roodgekleurde Hoge Atlas is 700 km lang en heeft als hoogste punt de Djebel Toubkal van boven de 4000 meter. Tussen de ketens liggen uitgestrekte vlakten.

Ten zuiden en oosten van de Atlas begint de Sahara. In het noorden en westen van Marokko ligt het Atlas-voorland. Dit is een vlakte van ruim 100 kilometer breed. Aan de kusten heerst een middellands zeeklimaat. Het bergland heeft een steppeklimaat en het zuiden van Marokko meer een woestijnklimaat. De regenval is er erg laag. De islam is er de algemene staatsgodsdienst.

Bevolking

De helft van de bevolking is Arabier. Met 40% zijn de Berbers de tweede bevolkingsgroep. Europeanen en Afrikanen vormen een kleinere groep. Tweederde van de inwoners heeft zich aan de Atlantische kust gevestigd. Hier liggen ook de meeste steden. Tegenwoordig trekken er veel mensen weg uit Marokko. Desondanks groeit de bevolking razendsnel in Marokko.

Grootste steden en bevolkingsaantal

  1. Casablanca: 3,400.000
  2. Rabat: 1,700.000
  3. Fez: 100.500
  4. Marrakesh: 940.000

Taal

Arabisch is de officiële taal. Veel mensen spreken een berbertaal en vaak ook nog Frans. Als je als vreemde Europeaan in Marokko komt, kun je jezelf prima redden als je er Frans spreekt. Voor veel mensen is Frans er een tweede taal.

Productie

In Marokko is landbouw het hoofdmiddel van bestaan. Tarwe, gerst, maïs en olijven worden voor eigen behoefte verbouwd. Er worden ook veel producten geëxporteerd naar het buitenland. Dit zijn vooral citrusvruchten, rijst, katoen en wijn. De Berbers in de bergen en oasen leven vooral van geiten- en schapenteelt. Tot de weinige delfstoffen van het land behoren fosfor, kobalt, mangaan en lood. De levenswijze is er ontspannen. Maar toch wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van dit land.

Economie

  • Bevolking onder de armoedegrens: 15%
  • Munteenheid: dirham
  • Werkloosheid: 10%
  • Inflatie: 2%

Exportlanden (2006)

  1. Spanje 21,2%
  2. Frankrijk 19%
  3. Verenigd Koninkrijk 4,9%
  4. Italië 4,9%
  5. India 4,2%

Importproducten

  • Onbewerkte aardolie
  • Textielproducten
  • Graan
  • Gas
  • Elektriciteit
  • Kunststoffen

Kunst en cultuur

Moskeën met hoge minaretten beheersen het beeld van elke stad. In de koningssteden Fed, Marrakesh, Rabat, Meknes staan schitterende Moorse paleizen met arabesken. Berbers waren de oorspronkelijke bewoners van Marokko. De Arabieren maakten er in de 8e eeuw een moslimstaat van. Spanje en Portugal veroverden in de 15e eeuw delen van het land. In 1912 werd het een Frans protectoraat. Na een lange periode verkreeg Marokko uiteindelijk haar onafhankelijkheid.
 
In deze tijd zie je veel geschiedenis nog terug in de antieke steden. De machtige stad Marrakech is hier een mooi voorbeeld van. In de avond vult deze stad zich met een geheimzinnige schemering. Het geeft je direct het sprookjesachtige gevoel dat je terug in het middeleeuwse Marokko bent. Marrakech is daarom zeker de moeite om te bezoeken. Het vinden van lekker eten kan hier zeker geen probleem zijn. De Marokkaanse keuken heeft allerlei Arabische en Franse invloeden, wat het eten daar bijzonder lekker maakt.

http://www.marokko-info.nl/
http://www.afrikatour.nl/landengegevens/marokko/marokgegevens.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in