De Republiek Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo en Comino en ligt in de Middellandse Zee. Malta is zeer geschikt voor een heerlijke zonvakantie maar staat ook bekend om de prachtige stadjes. Ieder jaar komen er ruim een miljoen toeristen naar Malta.    

Algemeen

Malta is een droog eiland zonder rivieren of meren. Ook echte bergen zijn er niet te vinden maar het landschap is wel heuvelachtig. Malta heeft niet veel lange zandstranden maar wel een mooie rotsachtige kust. Vanaf het hoogste punt van Malta kun je langs een steile klif de zee zien. In de zomer ligt de temperatuur gemiddeld rond de 26 graden, in de winter is het nog steeds zacht weer met ongeveer 12 graden. Zelfs in november kan het overdag nog wel 25 graden worden. In de zomer regent het nauwelijks en kan de temperatuur soms wel stijgen naar 40 graden.

Door de droogte groeien planten moeilijk op Malta. Er zijn dan ook geen bossen op het eiland. Ook een aantal diersoorten is uitgestorven. Wel zijn er veel hagedissen op het eiland, de Maltese muurhagedis komt alleen voor op Malta.

De officiële taal op Malta is Maltees. Pas in 1964 is deze taal de nationale taal geworden na de onafhankelijkheid. Door de kolonisatie spreken vrijwel alle Maltezers ook Engels. Italiaans wordt door een groot deel van de bevolking gesproken.  

Steden

Vallettta

Valletta is de hoofdstad van de Republiek Malta. Het is een van de kleinste hoofdsteden van Europa, met ruim 7000 inwoners. In de stad staat de Sint John’s Co-Kathedraal, een zeer bijzondere kerk. Van binnen is de kerk prachtig versierd door bekende schilders. Ook heeft de stad een aantal mooie tuinen.

St. Julians

In St. Julians bevindt zich de wijk Paceville. Paceville heeft een bruisend nachtleven en wordt ’s nachts daarom ook veel bezocht door jongeren uit allerlei landen. Ook de plaatselijke bevolking gaat hier uit. Paceville heeft een klein zandstrand dat overdag zo druk is dat er amper nog een plekje vrij is. Ook zijn er veel grote hotels gevestigd in Paceville.

Sliema

Sliema is het meest moderne deel van Malta. Hier worden de luxe hotels en appartementencomplexen gebouwd. Ook is het een stad waar goed gewinkeld kan worden. Honderden bekende winkels bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Mdina

500 jaar terug was Mdina de hoofdstad van Malta, nu wonen er nog slechts 400 mensen. De bijnaam van de stad is de stille stad. Het heeft deze naam gekregen omdat er geen auto's in mogen komen. De stad staat vol met prachtige oude gebouwen en monumenten en is zeker een bezoekje waard.

Marsaxlokk

Marsaxlokk is het vissersdorpje van Malta. Hier zijn prachtige traditioneel beschilderde bootjes te vinden. Deze bootjes zijn beschilderd met felle kleuren en 2 ogen. Deze ogen zouden geluk brengen. Op de markt in het dorpje zijn veel toeristische producten te koop.

Bezienswaardigheden

Blue Grotto

De Blue Grotto zijn grotten die met een bootje te bereiken zijn. Het zonlicht weerkaatst op de witte bodem van de grotten en geeft zo een prachtig helderblauwe kleur. Een tochtje naar de grotten duurt ongeveer 20 minuten en kost zeven euro.

Comino

Het eiland Comino is een superklein eiland waar geen auto’s mogen komen. Vanuit Malta kun je met de boot naar Comino. Het eiland staat bekend om de Blue Lagoon, een klein gebied waar je kunt zwemmen en waar de zee helder blauw is. Vanuit de Blue Lagoon gaan boottochtjes naar de grotten van Comino.

Golden Beach

Golden Beach staat bekend als het mooiste strand van Malta met een prachtige gouden kleur. De zee is hier vrij rustig en in het begin nog erg ondiep zodat het ook zeer geschikt is voor kinderen.

Hal Saflieni hypogeum

Het Saflieni hypogeum werd vanaf 2500 v. Chr. gebruikt als grafkamer. Uiteindelijk werd het een heel labyrint waar meer dan 7000 mensen zijn begraven. Nu kunnen de grafkamers bezocht worden. Ze zijn echter goed beschermd en kunnen alleen bezocht worden met een gids.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in