Het kleine staatje Andorra is prachtig gelegen in de Pyreneen. Het is geschikt voor een skivakantie en natuurlijk om tax free te winkelen.

Tax Free shoppen in Andorra- Pas de la Casa

Algemene reisinformatie Andorra

De hoofdstad van Andorra is Andorra la Vella. Andorra heeft een oppervlakte van 467.8 km2. Het hoogste punt is 840m (Como Pedrosa). De voertaal is Catalaans. Andere talen die gesproken worden zijn Spaans, Frans en in mindere mate Engels. De
munteenheid is de Euro. Het eten is Catalaans. Er wordt veel paarden-, varkens- en schapenvlees gegeten. Specialiteiten zijn: Trinxat: aardappel, groenekool, spek en haring. Truites de carreroles: een omelet met champignons. Tupí: kaas dat gegist is in een vat met knoflook en alcohol. Andorra heeft een landklimaat. In de zomer is het gemiddeld 18 graden en in de winter 4 graden.
Bezienswaardigheden zijn de St. Stefanuskerk, parlementshuis La Casa de la Vall, Consell General de les Valls. Dorpjes als El Serrat en Encamp zijn leuk om te bezoeken. De voornaamste activiteiten zijn skieen, shoppen, moutainbiken, vissen en paardrijden. EU-landen hebben een ID-kaart nodig in Andorra te reizen. Overige landen een paspoort. Vergeet in de winter geen sneeuwkettingen mee te nemen bij een reis naar Andorra.

Pas de la Casa

Op onze weg terug van Barcelona via Frankrijk, besluiten we een kijkje te nemen in Andorra. Andorra staat bekend om zijn lage belastingen en skipistes. Andorra is een staatje in de Pyreneeën, ingeklemd tussen Spanje en Frankrijk, en alleen bereikbaar per auto of bus. Het is een regenachtige dag. De weg ernaar toe, over slingerende bergweggetjes, is lang. Maar de Pyreneen zijn indrukwekkend en zeker op mooie, heldere dagen is het een prachtige omgeving. We komen binnen via Pas de la Casa (Passage van het huis). Pas de la Casa is een dorpje met 3100 inwoners op de grens van Frankrijk en Spanje. De tax-free inkopen worden vooral hier gedaan. Grote drukte, reclameborden en winkels schreeuwen ons toe. Sigaretten, alcohol, electronica en boter worden aangeprezen.
We gaan eerst een hapje eten Zoveel je wilt voor ongeveer een tientje. Een kille kantine vol mensen en te veel tafels. Het eten is matig, zo niet slecht. In de winkels worden ons direct sloffen sigaretten in de handen gedrukt: de helft van de prijs die wij kennen en we mogen maximaal twee sloffen per persoon meenemen. Wat de alcohol betreft hetzelfde. Produten als parfum zijn niet veel goedkoper dan bij ons. Het schijnt dat ook hier de prijzen de laatste jaren omhoog zijn gegaan.
 

Andorra


Als we Pas de la Casa uitrijden, belanden we direct in een file bij de douane. Willekeurige auto’s worden uit de rij gepikt en er wordt gecontroleerd of men niet teveel taxfree heeft ingekocht. En let op want zelfs als je de weg vervolgt, kan de douane je nog aanhouden. 
Na zo’n 25 kilometer door de bergen slingeren, komen we in Andorra aan. Het vorstendom gaat terug tot de tijd van Karel de Grote en is een van de kleinste staten ter wereld. Als we Andorra binnenrijden, worden we overweldigd door hoge gebouwen. Eigenlijk alleen maar gebouwen en winkels. Vrij grauw en triest, waar de aanhoudende regen geen goed aan doet. Buiten het seizoen van de skivakantie, lijkt alles hier gericht op shoppen. Heel veel winkelen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in