Tijdens Songkran wordt het officiële Nieuwjaar van Thailand gevierd. Songkran wordt ook wel het waterfeest genoemd omdat iedere Thai tijdens Songkran elkaar beschiet met water en bepoedert met talk. Dit doet men om elkaar te eren en het voorgaande jaar van het lichaam af te spoelen. Een goed begin van het nieuwe jaar. Songkran is voor u als toerist een onvergetelijke ervaring om mee te maken. U leest hier waarom! 

Songkran, waterfeest en Nieuwjaar van Thailand

Ieder jaar kunt u tijdens Songkran Thailand op een zeer speciale manier beleven. Wij kennen het gewone Nieuwjaar op 1 januari. Echter in Thailand is het officiële Nieuwjaar tijdens Songkran. Dit feest wordt dan ook zeer uitbundig gevierd waarbij iedereen terug gaat naar de familie op het platteland. Songkran is dan ook een groot familiefeest. Gewoonlijk wordt tijdens de dagen van Songkran – gewoonlijk van 13 tot 16 april – ziet u veel mensen op straat het waterfeest vieren, echter in sommige delen van het land wordt het op een andere dag gevierd. Van jong tot oud vindt Songkran het belangrijkste jaarlijkse feest van het jaar en daar kunt u als toerist optimaal van profiteren. 

Essentie van het waterfeest

Songkran of het waterfeest wordt gevierd op het moment dat het de warmste maand is voor Thailand. Na april zal gewoonlijk de regenval weer toenemen waarmee de landbouw wordt gestimuleerd. Dit is dan ook het punt om te vieren omdat de warmte wordt verdreven door het nieuwe klimaat. Het waterfeest heeft ook een Boeddhistische achtergrond aangezien het lichaam en de ziel van iedere persoon wordt gereinigd bij de besprenkeling van water door de monnik. Dit is vergelijkbaar met het dopen van kinderen. Tijdens Songkran kunt u dan ook uitbundig waterfeesten meemaken.

Benodigdheden om Songkran te vieren

Omdat het een waterfeest betreft dient u goed voorbereid op stap te gaan. U dient tijdens Songkran ervan uitgaan dat u zeker tot op het vel nat wordt. Een tweede set droge kleren ergens nabij bewaren is dan ook geen overbodige luxe. Daarnaast dient u de volgende voorbereidingen treffen:

  • praktisch iedereen draagt tijdens Songkran een Hawaaiiaans shirt. Deze fel gekleurde veelal met bloemen beprintte klederdracht is een typische veel voorkomende klederdracht tijdens Songkran; 
  • u doet er verstandig aan om slippers te dragen omdat het in gesloten schoenen met de warmte en al het water anders niet uit te houden is. Het gebruik van slippers is ook veel praktischer uiteraard; 
  • in Thailand kunt u gemakkelijk bij kleine mobiel shops een waterdichte mobiel etui kopen. Wilt u geld en uw mobiel op zak hebben? Dan is uiteraard het waterdicht bewaren een must;
  • uw eigen water pistool of eerder gezegd een eigen water kanon maakt de pret alleen maar groter. 

Het kind komt naar boven

Tijdens de viering van het waterfeest Songkran ziet u jong en oud op straat genietend van het uitbundige feest. Daartoe worden complete straten en wijken afgezet zodat iedereen op de auto – stapvoets rijdend – danwel lopend elkaar met water kunnen beschieten. Emmers en bakken vol met ijskoud water worden tijdens Songkran gebruikt om elkaar nat te maken. Het is dan ook alsof geheel Thailand weer kind is geworden tijdens het vieren van dit Thaise Nieuwjaar. Ook u kunt tijdens een vakantie dit fantastische waterfeest meemaken, zoals u Thailand nog nooit heeft meegemaakt. Songkran geeft uw vakantie een zeer speciaal tintje, ook u kunt het kind in uzelf terug vinden. Op vakantie gaan in Thailand tijdens het Thaise Nieuwjaar is dan ook een geweldige manier om als familie van dit speciale stukje Thaise cultuur te genieten. 

Talk om elkaar te bepoederen

Talkpoeder wordt in Thailand gewoonlijk gebruikt om het gezicht en lichaam af te koelen danwel om een minder donkere huidskleur te hebben. Tijdens het Nieuwjaar waterfeest wordt dan ook uitbundig de gelegenheid aangegrepen om elkaar te bepoederen. Het wordt gezien als een methode om de ouderen, familie en vrienden te eren tijdens Songkran. Echter iedereen in de mensen massa bepoedert elkaar en daarmee is Songkran ook het aangewezen moment van het jaar om nieuwe mensen te ontmoeten. Ook u kunt van dit speciale waterfeest tijdens Songkran genieten door in de mensen massa op te gaan. Kom naar Thailand met Songkran en u ziet Thailand van een geheel andere kant.

Mogelijk ook interessant:

Het lotuseffect noodzakelijk binnen de Thaise cultuur!

De getalsmatige benadering van de Thaise horoscoop

Toeristenvisum Thailand

Het adembenemende Erawan Museum

http://songkran.tourismthailand.org/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in