Backpacken in Australië wordt steeds populairder. Steeds meer mensen van over heel de wereld weten met hun backpack de weg naar het afgelegen Australië te vinden. Een tijd lang er helemaal tussenuit aan de andere kant van de wereld, nieuwe vrienden en indrukken opdoen. Een ontzettend gaaf avontuur, maar hoe organiseer je dat precies? Want alleen het voorbereiden al blijkt regelmatig een avontuur op zich, waar nog heel wat haken en ogen aan kunnen zitten. Dit artikel geeft wat tips en trucs voor wie wil gaan backpacken in Australië.

Als je dit leest: gefeliciteerd! Gefeliciteerd dat je in een tijd leeft waarin de wereld een global village is en je zonder al te veel moeite naar de andere kant van de aardbol kunt reizen. En vooral ook gefeliciteerd omdat je wellicht van plan bent af te reizen naar een van de meest indrukwekkende landen ter wereld. Het land waar al vele reizigers – met of zonder backpack – als een herboren persoon van terugkeerden: Australië, Oz, het land Down Under.

Het is een ontzettend avontuur in Australië rond te trekken. Een goede voorbereiding kan daarbij natuurlijk nooit kwaad. Je bent toch vaak (bijna helemaal) op jezelf aangewezen en je wilt eenmaal op bestemming niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Gelukkig kun je al veel van tevoren vanuit huis of vanaf je eerste adres na aankomst regelen.

Wat kun je vanuit Nederland regelen?

Visum

Dit is misschien wel het belangrijkste document om te regelen voordat je naar Australië afreist. Zoals je misschien weet van televisieprogramma's is de douane er niet kinderachtig. Afhankelijk van leeftijd en reisduur heb je een bepaald visum nodig. Dit is online aan te vragen bij de Australische ambassade of de Australische immigratiedienst. Als je ervoor kiest een jaar in Australië te reizen en je wilt daarnaast ook werken, dan dien je een 'Working Holiday Visum' aan te vragen. Dit visum kost 270 Australische dollars. Een toeristenvisum is gratis, maar staat je toe om 'maar' 3 maanden rond te reizen. Je krijgt binnen een redelijke termijn na je visumaanvraag per post uitsluitsel over je aanvraag. Zorg er overigens voor dat je in aanvulling op je visum ook over een geldig paspoort beschikt.

Vliegticket

Heb je je visum geregeld, dan komt het erop aan een geschikt vliegticket te boeken. Je kunt hiervoor terecht bij de reguliere luchtvaartmaatschappijen. Vanuit Schiphol wordt er regelmatig via Bangkok of Singapore naar Australische bestemmingen gevlogen. Het kan wellicht ook geen kwaad te kijken of vluchten via London of een van de Duitse luchthavens goedkoper zijn. Zoals in de meeste gevallen geldt als vuistregel: hoe verder van tevoren je boekt, hoe (relatief) goedkoper je uit bent. In het geval je een stopover van een aantal uren hebt, is het raadzaam wat Amerikaanse dollars mee te nemen; deze worden overal geaccepteerd bij grenswisselkantoren en zo kom je in elk geval nooit zonder bruikbaar geld te zitten. Er zijn overigens verschillende organisaties die vanuit Nederland en België een vliegticket voor je kunnen boeken en daarnaast het hele pakket voor je kunnen organiseren, tegen een redelijke vergoeding.

Geldzaken

Een van de dingen waar je rekening mee moet houden, is dat je altijd over voldoende geld beschikt. Backpacken is prachtig, maar ondanks hardnekkige vooroordelen allesbehalve goedkoop. Met name Australië is een van de duurdere bestemmingen. Als je op een 'Working Holiday Visum' afreist, dien je – indien gevraagd – aan te kunnen tonen dat je minstens 5000 Australische dollars (3950 euro) op je bankrekening hebt, om in je levensonderhoud en reizen te kunnen voorzien. Maak een kopie van je bankstatement en bewaar dit in een mapje bij je reispapieren, samen met je visum, kopie paspoort, kopie verzekeringspasjes etc. Veel backpackers gebruiken overigens een moneybelt voor geld en waardevolle documenten. Hoewel het nooit kwaad kan dit te gebruiken, is het vaak onhandig en hoef je echt niet altijd bang te zijn voor diefstal, zolang je gewoon je gezonde verstand gebruikt en oplet.

Overnachting

Om een goede nachtrust voor je eerste nacht(en) Down Under te garanderen, is het aan te raden van te voren een hotel of hostel te boeken. Er zijn tal van websites die overnachtingsmogelijkheden vergelijken. Neem de recensies met een korreltje zout; er is geen enkel hostel te vinden met enkel positieve recensies. Veel mensen laten simpelweg alleen wat van zich horen als ze ontevreden zijn. Probeer op tijd te boeken. Vooral in Sydney kan het in bepaalde periodes (m.n. Nieuwjaar) zo druk zijn, dat er of geen bedden zijn, of dat ze voor fortuinen weggaan.

Aan de andere kant van de wereld. En dan?

Bereikbaarheid: telefoon en internet

Voor het krijgen van een telefoonnummer kun je in elke stad de bekende telefoonwinkels binnenlopen. Veel backpackers nemen een (oud) toestel van thuis mee, waar ze hun nieuwe Australische simkaart in stoppen. Een simkaart kost haast niets. Waarschijnlijk – afhankelijk van hoe lang je in Australië blijft – heb je het meest aan prepaid beltegoed. Kies je provider met zorg. Met Telstra heb je in heel het land bereik, ook in de meest afgelegen gebieden. Dit is een absolute aanrader als je de Outback ingaat. Vodafone is weer een hele goede provider voor optimaal bereik in stedelijke gebieden. 

Je eerste foto van the Opera House op internet zetten? Of gewoon even skypen om thuis te laten weten dat je in orde bent? Omdat je zeer waarschijnlijk in een grote stad landt, zul je geen gebrek hebben aan internetcafes. De meeste hostels hebben ook goede internetfaciliteiten. De meeste filialen van grote multinationals (MacDonalds, Starbucks, etc.) hebben gratis wifi. Ben je in de hoofdstad van een staat (Sydney, Brisbane, Hobart, Melbourne, Perth of Adelaide)? Dan is er voor al het publiek gratis toegankelijk internet in de 'State Library'.

Tax File Number

Je Tax File Number (TFN) is de Australische versie van een sofi-nummer. Je kunt dit alleen bij het belastingkantoor in Australië aanvragen en je hebt het uiterlijk vier weken na aanvraag in bezit. Het is dus best belangrijk dit tijdig aan te vragen. Je moet dit nummer aan je werkgever voorleggen (tenzij je zwart werkt) en er wordt soms zelfs al bij sollicitaties naar gevraagd.

Bankrekening

Open een bankrekening. Dat kan door gewoon een bank naar keuze binnen te lopen. Populaire keuzes zijn Commonwealth en ANZ. Als je ook naar Nieuw-Zeeland reist kan het lonen een rekening bij een van deze twee banken af te sluiten, omdat deze banken ook in Nieuw-Zeeland een hoop filialen hebben. Je betaalt dan niet voor transactiekosten voor het gebruik van een andere bank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in