Als je tegenwoordig nog kunt sparen is dat al heel wat. Maar wat kun je het beste doen met je spaargeld? Zet je je spaargeld voor een langer termijn vast in een deposito of laat je jouw spaargeld vrij opneembaar? Meestal wordt er vanuit gegaan: hoe langer je spaargeld vast zet, hoe hoger de rente. Maar is dit wel waar? Gaat dit wel op bij alle financiële dienstverleners? 

Spaargeld vastzetten?
Over het algemeen levert het vastzetten van spaargeld op een deposito een hogere rente op dan spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening. Bij een deposito staat de rente vast voor de duur van het afgesproken depositotermijn. Als je een termijndeposito van drie jaar hebt, betekent dit dat jouw spaargeld drie jaar lang vast staat tegen het afgesproken rentepercentage. 

De voordelen van het vastzetten van je geld op een deposito is dat je weet waar je aan toe bent, je vaak een hogere rente krijgt dan bij vrij opneembaar spaargeld en dat je rendement niet daalt bij een rentedaling. Een nadeel hiervan is echter dat je niet profiteert van een hoger rendement als de rentes stijgen. Daarnaast kun je jouw spaargeld niet tussentijds opnemen of (als dit wel mogelijk is) tegen een hoge boete.

De hogere rente die een deposito biedt, weegt voor veel mensen zwaarder dan de nadelen van een termijndeposito. Uit onderzoek blijkt echter dat het vastzetten van je geld niet altijd voordeliger hoeft te zijn dan een vrij opneembare rekening. Dit blijkt uit de rentepercentages van de vier grote banken in Nederland. 

Spaargeld bij de vier grote banken
Vaak geldt de vuistregel bij het vastzetten van spaargeld: hoe langer je geld vastzet, hoe hoger het rentepercentage. Zo
ontvang je (in de regel) bij een termijndeposito van drie jaar vaak een hoger rentepercentage dan bij vrij opneembaar spaargeld. Bij de ABN Amro bank, ING, Rabobank, SNS Bank en hun dochterondernemingen gaat deze regel echter niet op. Deze banken bieden een hogere spaarrente bij vrij opneembaar spaargeld dan op korte termijndeposito’s tot drie jaar. Dit in tegenstelling tot alle andere banken in Nederland, waarbij een deposito vanaf één jaar vaak al een hoger rentepercentage oplevert.

Hoger rendement vrij opneembaar spaargeld
ABN Amro bank geeft als reden hiervoor: "Bij vrij opneembaar spaargeld kan de ABN AMRO 
bank een hoger rendement behalen. Doordat we een hoger rendement behalen, kunnen we onze klanten ook een hogere rente bieden. Bij spaargeld dat bijvoorbeeld één jaar vast staat zijn de financiële instellingen afhankelijk van de marktrente. Hierdoor behalen we een lager rendement." 

Afschaffen kortlopende deposito's
Bank of Scotland pakt het anders aan. Zij bieden sinds 17 juli geen één- en tweejarig deposito meer aan. De reden voor het afschaffen van deze deposito's, is dat de rentepercentages op deze deposito's even hoog of zelfs lager zijn als de rente op spaargeld zonder restricties. Intussen heeft de Britse bank ook de drie- en vierjarige deposito's afgeschaft.

Tip: spaarrente vergelijken
Wanneer mensen spaargeld vastzetten, doen ze dit meestal om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Daarom kijkt de consument vaak naar -> wie biedt de hoogste rente? Het is daarom verstandig om een vergelijking
 te maken. Bij een vergelijking kun je jouw wensen invullen en op basis van jouw wensen worden de spaarrekeningen of spaardeposito's gevonden die het beste past bij jouw wensen. Naast het maken van een vergelijking is het ook verstandig om de rentes regelmatig in de gaten te blijven houden. Bij een spaarrekening waar geen regels aan verbonden zijn kun je regelmatig overstappen (zonder boete), waardoor je al snel geld kan verdienen.

www.telegraaf.nl
www.geld.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in