Ga je binnenkort een dakkapel plaatsten, houd dan rekening met regels die zijn opgesteld door de landelijke overheid en gemeenten. Regels verschillen per gemeente, per gevel en per type dakkapel. Kan jij wel een dakkapel vergunningsvrij plaatsen?
Gelukkig zijn in Nederland regels opgesteld met betrekking tot bouwen en verbouwen, zo ook voor dakkapellen. Je kunt deze regels vinden op de website van het Omgevingsloket, maar je kunt ook gewoon informeren bij de gemeente. Toch zijn niet alle regels eenduidig, ondanks dat de overheid het heeft geprobeerd te vergemakkelijken door het invoeren van de omgevingsvergunning in najaar 2010. Gemeentelijke en landelijke regels verschillen namelijk regelmatig van elkaar en dit zorgt bij veel mensen voor verwarring.
Zoals gezegd wordt niet meer gesproken over een bouwvergunning, maar over een omgevingsvergunning. Inhoudelijk zijn beide vergunningen gelijk, want een dakkapel kan nog altijd vergunningsvrij worden geplaatst op achtergevels en zijgevels die zich niet richten op publiekelijk groen of openbare wegen. Laten we vooropstellen dat je altijd een dakkapel vergunning dient aan te vragen als de dakkapel op de voorgevel moet worden geplaatst of als de dakkapel niet de beschikking heeft over een platdak, zelfs als deze voldoet aan het Bouwbesluit.
Belangrijkste regels bij dakkapellen
Je kunt de dakkapel vergunningsvrij plaatsen op de achtergevel en sommige zijgevels, als deze voldoet aan onderstaande regels.
- Je mag de dakkapel niet hoger maken dan 1,75 meter, dit wordt buitenwerks gemeten.
- De onderkant van de dakkapel moet tussen 0,5 en 1,0 meter aanvangen ten opzichte van de dakvoet.
- Geen enkele dakkapel mag vergunningsvrij in de daknok worden geplaatst, een minimale afstand tussen de bovenkant dakkapel en de daknok van 0,5 meter dient te worden aangehouden, dat komt neer op 2 dakpannen.
- Het is niet toegestaan de dakkapel binnen 0,5 meter van de erfgrens te plaatsen of binnen 1,0 meter ten opzichte van het einde dakvlak.
Dakkapel plaatsen voorgevel
Zelfs als een dakkapel voldoet aan bovengenoemde voorwaarden, dan mag deze nog niet zonder de gemeente te informeren op de voorgevel worden geplaatst. De regels zijn alleen van kracht bij dakkapellen met een platdak. Je zult voor een dakkapel met een pannendak of een nok verhogende dakkapel altijd een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Een dakkapel op de voorgevel is doorgaans minder breed dan een dakkapel op de achtergevel, want in de meeste gemeente mag slechts 50% van het dakvlak worden bebouwd.
In sommige gemeenten is dat percentage niet meer dan 30% (Apeldoorn, Assen, Rotterdam), terwijl in andere gemeenten het percentage op 70% (Alkmaar, Leiden) is bepaald. In de meeste gemeenten moet de dakkapel op de voorgevel worden gecentreerd en moet deze hetzelfde zijn als eerder geplaatste dakkapellen in het stadsdeel of woonwijk. Vaak wordt door gemeenten ook gevraagd de verticale lijnen van de kozijnen van de eerste en/of tweede verdieping door te trekken naar de dakkapel, waardoor symmetrie ontstaat.
Update dakkapel vergunning 1 oktober
Op 1 oktober 2012 is in zeven gemeenten een experiment gestart, dat als doel heeft de ambtenarij te verminderen. In de uitverkoren gemeenten hoeft voortaan geen dakkapel vergunning meer te worden aangevraagd, mits deze voldoet aan de regels van het Bouwbesluit. De gemeentelijke welstandscommissie controleert alleen of de dakkapel rijmt in het straatbeeld. Mocht je meer over dakkapellen willen weten en specifiek over vergunningen, dan kun je terecht op www.dakkapelopmaat.nl, www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl en www.dakkapel-maken.nl.