Vliegen is iets prachtigs, en toch kijken veel mensen er tegen op. Een lange-afstandsvlucht vlucht kan tergend langzaam gaan als het je niet lukt om te slapen. Zeker als je met kinderen reist is het verstandig om je voor te bereiden op een vlucht. Om het reizen te veraangenamen heb ik voor u enkele tips geschreven voor volwassenen én kinderen.

Voorbereiding

Blijf je voor een langere tijd weg en wil je nog een afscheidsfeestje voor je vrienden organiseren, zorg dan dat je dat niet de nacht voor je vlucht doet. Het is namelijk belangrijk om goed uit gerust op reis te gaan. Je hebt dan een beter humeur, vergeet minder snel je spullen en je staat misschien meer open voor een leuk gesprek met je medepassagiers.

Fotograferen

Als je bij het raampje zit kan je fraaie foto's maken van het landschap vanuit het vliegtuig. Gebruik hiervoor je mobieltje of je cameratoestel. Fotograferen is zeker aan te raden als je boven het land vliegt, vanuit dit perspectief zie je het landschap immers zelden. Je kunt overigens ook een foto maken van je reisgezelschap,

Electronica om mee te nemen

Goed nieuws voor de reizigers er vindt namelijk een versoepeling van het verbod op mobiel gebruik plaats Steeds meer luchtvaarmaatschappijen staan het toe om tijdens de vlucht een mobiele telefoon te gebruiken. Neem een kijkje op de site van je vliegmaatschappij en neem vervolgens gerust je laptop, Ipod, tablet of mobiel mee. Op je tablet kun je uiteraard games spelen maar bijvoorbeeld ook films en series op kijken. Daarnaast is er niets fijner dan muziek te luisteren. Heb je een mobieltje of een Ipod? Zorg dat je er veel muziek op zet die je leuk vindt. Op de Ipod kunt u ook een audioboek zetten. Veel boeken zijn in het Nederlands ingesproken en zijn gratis te downloaden wanneer u er naar zoekt op google.

 Leesvoer voor de volwassene

Niet iedereen heeft Ipads en laptops, bovendien gaat de accu van zo'n apparaat niet eeuwig mee. Vergeet daarom nooit leesvoer mee te nemen, tenminste als je van lezen houdt. Een boeiende roman of een leuk tijdschrift is een echte aanrader. Maar de beste tip lijkt mij om te lezen over je vakantiebestemmming. Over de cultuur, geschiedenis en de taal van het land waar je heen reist. Daardoor kan je je beter inleven in de ''locals'' en het belangrijkste: zo vliegt de tijd voorbij.

Spelletjes

Voor kinderen is een lange vlucht vaak erg lastig. Ze zijn snel verveeld en barsten van de energie. hoe houdt je ze urenlang rustig in het vliegtuig? Voor bijna alle kinderen raad ik spelletjes aan zoals Monopoly, Stratego, Levensweg en Dokter Bibber. Het makkelijkste is nog om van deze spellen de reiseditie mee te nemen. Als ouder kunt u dus voor uw kinderen bijvoorbeeld de reiseditie van Monopoly bestellen op het internet. Vergeet geen schetsboeken. potloden en viltstiften mee te nemen. Als je met meerdere mensen vliegt is het zeker verstandig om een pak speelkaarten mee te nemen, vervolgens kan je alle kaartspelen spelen die je maar wilt.

Slapen

Probeer zo comfortabel mogelijk te zitten. Neem dus van te voren een klein kussentje mee of gebruik bijvoorbeeld een vest om in je nek te leggen. Als je slaapt tijdens de vlucht ben je zo bij je bestemming, daarnaast ben je dan ook beter uitgerust en heb je misschien minder last van een jet-lag.

Puzzels

Het maken van puzzels zoals sudoku's of kruiswoordpuzzels is een leuk tijdverdrijf. Je kan puzzelboekjes kopen of een app downloaden voor je tablet of smartphone.

De benen strekken

Het is fijn om af en toe even door het gangpad te lopen, je zit immers al lang genoeg. Je kunt ook naar het toilet gaan om je daar even op te frissen.

Kletsen met je buren

Zeker als je alleen reist is het geen slecht idee om een gesprek met je medepasagiers te beginnen. Vraag is wat hij/zij gaat doen op de bestemming. Het maakt de rest van de vlucht een stuk gezelliger en de tijd vliegt voorbij als je een leuk gesprek met je medepassagiers hebt.

De Volkskrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in