Met name binnen de zogenoemde Bible Belt (of refoband) tref je nog veel gezinnen die leven volgens de normen en waarden van Johannes Calvijn. Ze zijn aangesloten bij (oud-)gereformeerde kerkgemeenschappen en vaak herkenbaar aan hun kleding en haardracht. Volgens eigen zeggen zijn ze "wel in de  wereld, maar niet van de wereld". Wat betekent dat in de praktijk? Hoe ziet hun dagelijkse leven eruit?   

Orthodox gereformeerden (van de gereformeerde gemeenten in Nederland of oud-gereformeerde gemeenten) hebben uit principe geen televisie en radio in huis. Zij beschouwen deze media van oudsher als 'spreekbuis van de duivel'. Ze hebben een eigen krant, het Reformatorisch Dagblad, eigen tijdschriften en internetten meestal via de provider Solcon. De boeken die ze lezen, zijn overwegend van christelijke signatuur en ook de muziek die ze beluisteren, hoort passend te zijn bij hun reformatische overtuiging. Dus geen Madonna, Queen of Lady Gaga, maar psalmen en gezangen óf klassieke muziek. 

Stemmig

Hun kleding is zowel 's zondags als doordeweeks stemmig. Voor meisjes en dames houdt dit in: een rok of jurk (van zedige snit en lengte) en een geklede top, zonder gekke teksten erop of prints. Het haar moet vrouwelijk worden gedragen, als het even kan lang. Jongens mogen eveneens geen shirt of trui dragen met wereldse teksten of prints en hun haar hoort mannelijk te zijn en beschaafd. Dus geen staart of spikes bijvoorbeeld. Op zondag dragen de dames een hoed in de kerk en de heren een net pak of nette combinatie. Oud-gereformeerden kleden zich 's zondags in het zwart (of heel donker blauw), als teken van berouw over hun zonden. 

Drie maal daags

Op zondag zijn er verspreid over de dag drie kerkdiensten ('s morgens, 's middags en 's avonds), die men bij voorkeur van jongs af aan zoveel mogelijk bijwoont. Deze dag wordt er niet gewerkt, ook niet in het huishouden en niets gekocht. Een uitzondering op deze regel wordt gemaakt voor mensen in de zorg. Buitenom de zondag, zijn er ook doordeweeks kerkelijke activteiten, zoals catechesatie voor jongeren (bijbelonderricht), speciale kerkdiensten en bijeenkomsten van jeugdclubs, kerkkoren en vrouwenverenigingen. Andere geliefde bezigheden zijn naaien en borduren en het organiseren van parties aan huis, voor de verkoop van textiel, verzorgingsproducten of schoonmaakproducten. Kennissen en vrienden wordt men geacht te zoeken in eigen kringen, vanuit de gedachte: "waar je mee omgaat, raak je mee besmet." En dat geldt natuurlijk ook voor de partner.  

Onderwijs

Kinderen en jongeren volgen als het maar even kan reformatisch onderwijs. Ze gaan naar reformatorische basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en – zo nodig – reformatorische scholen voor bijzonder onderwijs. Voor gehandicapten en ouderen zijn er reformatorische instellingen en ook kraamhulp krijgt men via een organisatie van eigen signatuur. Hoewel vrouwen traditiegetrouw worden geacht voor het gezin te zorgen, mogen meisjes tegenwoordig beperkt verder leren nadat ze hun middelbare school hebben afgerond. Ze leren dan meestal voor een baan in de verpleging of in het onderwijs. Stemmen wordt men geacht te doen op de SGP of de Christenunie.

Feesten

Leden van de gereformeerde gemeenten vieren hun verjaardag en trouwerijen, maar de Christelijke feestdagen vieren zij heel sober en zonder opsmuk. Met Kerst dus geen kerstbomen of wilde versieringen, geen kerstmannetjes en geen extravagant kerstdiner. Met Pasen geen paashazen, paasboom  of paaseieren. Deze heidense gebruiken leiden in hun ogen af van de oorspronkelijke bijbelse boodschap van deze feesten. Ook Sinterklaas wordt niet gevierd, omdat zij het verkeerd vinden kinderen te leren geloven in iemand anders dan God. Verder gaan de kinderen niet naar de kermis en niet naar het circus. Veel te werelds.

Groeiende gemeenten

Hoewel hun leefwijze in de ogen van velen misschien wat gedateerd lijkt, blijft het ledenaantal van deze kerken gestaag groeien. Dit komt enerzijds door het grote aantal kinderen in deze gezinnen, die later meestal zelf ook weer veel nakomelingen krijgen. Anderzijds is de druk om bij de kerk te blijven heel groot, zowel vanuit de familie- als vriendenkring. Breken met het geloof betekent in veel gevallen breken met familie en vrienden. Men is dan ''voor eeuwg voor God verdoemd'. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in