Elke zondagochtend zie je ze lopen. In het net geklede mensen die naar een kerk gaan. Wat doen die mensen daar eigenlijk? Hoe zit een dienst in elkaar?

Wat is de bedoeling van een kerkdienst?

Mensen komen al eeuwen op zondagochtend bij elkaar in kerken. De reden waarom ze dat doen is per persoon verschillend. Er zijn mensen die naar de kerk gaan omdat hun ouders en grootouders ook al gingen. Andere mensen gaan naar de kerk omdat ze hopen dat ze er geestelijke inspiratie vinden of omdat ze contact met God zoeken. Het kan ook zijn dat mensen komen om elkaar te ontmoeten. Veel mensen houden aan een kerk een grote vriendengroep over. In een kerk kan je God prijzen, God aanspreken en elkaar spreken.

De kerkdienst zelf

Hoewel de bezoekers allemaal met een andere reden naar de kerk komen doen ze toch dezelfde dingen samen. Er is een verschil tussen een protestantse dienst en een dienst die meer katholiek is opgebouwd. Elke plaatselijke kerk heeft bovendien zijn eigen vormen van bezig zijn. In deze tekst komen de hoofdelementen van een dienst naar voren. Niet in volgorde van belangrijkheid, maar in volgorde van uitvoeren.

Bidden

In een kerkdienst wordt meerdere keren gebeden. Bidden (of een gebed uitspreken) is dingen zeggen tegen God. Meestal is er een openingsgebed, een gebed voordat er uit de bijbel gelezen wordt en er zijn voorbeden. Dat zijn gebeden waarin de mensen God vragen of Hij steun wil verlenen aan henzelf of aan mensen die ze belangrijk vinden. Gebeden worden meestal uitgesproken door een voorganger. Dit is in de Rooms-katholieke kerk meestal een priester/pastoor. In de protestantse kerk heet de voorganger: dominee of predikant.

Bijbel

Voor christenen is de bijbel het belangrijkste boek dat er is. Het is geschreven door mensen die door God geïnspireerd zijn. In een kerkdienst wordt uit de bijbel gelezen. Christenen geloven dat deze teksten van vroeger ook nu nog belangrijk kunnen zijn in het leven van mensen. Een lezing kan gedaan worden door de voorganger, maar het komt ook steeds vaker voor dat iemand uit de kerk de lezing doet.

Preek

In de preek (protestant) of homilie (katholiek) wordt uitgelegd hoe de bijbeltekst tegenwoordig nog kan aanspreken. Dit gebeurt meestal door de voorganger. Hij of zij staat op een hoger plateau of op een preekstoel en legt de tekst uit. Hij kan voorbeelden geven uit het alledaagse leven om het betoog duidelijker te maken.

Zingen

Waar de meeste andere dingen door de voorganger gebeuren in de kerkdienst is het zingen iets wat de hele kerk kan of mag doen. Zo kunnen de bezoekers door middel van liederen zelf woorden geven aan hun geloof. Door samen te zingen wordt de band tussen de mensen onderling ook sterker. In de katholieke kerk wordt er meestal gezongen door een kerkkoor, bij een protestantse dienst zingt iedereen mee en worden de liederen muzikaal begeleid. Heel vaak gebeurt dit door een orgel.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in