In Italië vindt men een konstante keur van bezienswaardigheden. Een uitzonderig daarop zijn het min of meer eenmalige optreden van grootheden. Hieronder worden hiervan twee voorbeelden gegeven: de Paus en Maharishi Mahesh Yogi. Indrukwekkende gebeurtenissen kan men het wel noemen.
De balkonzegening
Met zijn vieren rijden wij in de Paasvakantie naar Italië. Er staan een aantal bezienswaardigheden op het programma. Een daarvan is zeer buitengewoon, namelijk de audiëntie van de Paus op het Sint Pietersplein in Rome. Daar aangekomen zien wij een groot samendrommen van toeristen uit verschillende landen. Het plein is overvol. Na verloop van tijd worden de mensen ongeduldig en Duitse toeristen beginnen aan te dringen op de verschijning van Zijne Heiligheid. "Zicke, zacke, zicke, zacke, hoi, hoi, hoi" klinkt het vervolgens in koor. Is dit een voetbalwedstrijd? Een attractie? Het schijnt erbij te horen, bij de eerbied die hier wel zeer volkse vormen aangenomen heeft. Tijden veranderen. Uiteindelijk verschijnt de Paus met verrast gejoel van de mensen op het balkon van de Sint Pieterskerk. Kalm begroet hij in wit-goud gewaad gekleed de toeristengroepen in de eigen taal. Hij beheerst inmiddels inmiddels 65 verschillende taalgroeten. De Paaszegen -het Urbi et Orbi- wordt door allen met luid applaus in ontvangst genomen.
De Yogameester
Een stuk landinwaarts vindt eveneens een audiëntie plaats, die van de meditatiemeester Maharishi Mahesh Yogi. Wij rijden vervolgens naar deze ikoon van de transcendente meditatie die onder meer inspiratiebron voor de Beatles geweest is. De zaal is gevuld met hippies. Lange haren, soepjurken, slippers, joints stellen een zaalbreed flowerpower-vertoon samen. Op de varkenshuid trommelende vingers zorgen voor sfeervol tromgeroffel op de achtergrond. No war, but peace!
De TM-meester zit met gekruisde benen op een podium. Hij is gekleed in een wijd gewaad, heeft bloemenslingers om zijn hals en er liggen veel bloemen naast hem op de grond. Het is een vragenmiddag. Er staat een jongeman op en legt uit dat zijn broer in de gevangenis zit. De broer schijnt zich af te vragen of hij in de gevangenis ook zou mogen mediteren en deze vraag wordt aan de goeroe voorgelegd. Hieruit spreekt de macht die de in Nederland woonachtige en inmiddels overleden (2008) goeroe had. Na een veelzeggend zwijgen begint de goeroe zacht geheimzinnig te lachen en zegt: "Wat moet hij anders doen?"
De betrokkenheid bij zijn volgelingen blijkt hieruit niet erg groot te zijn. Maar wat wil je als je je rijk gelogen hebt?
Zie verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maharishi_Mahesh_Yogi en http://nl.wikipedia.nl/wiki/Maharishi_Mahesh