Graancirkels zijn cirkels of andere vormen die men voornamelijk kan vinden in graanvelden. Maar ook in bieten-, aardappel-, gras-, maïs-, koolzaad- en heidevelden zijn ze ontdekt. Veel graancirkels zijn door mensen gemaakt, maar er zijn er ook die niet te verklaren zijn.

Geschiedenis

In 1679 berichtte een Engelse krant voor het eerst over een mysterieuze cirkel in graan. Het artikel beschreef hoe een boer uit Hertfordshire, een plaatsje in Zuid Engeland, een dag eerder ruzie had gekregen met een maaier. Die vroeg volgens de boer veel te veel geld voor het maaien van zijn land. De boer riep dat hij nog liever had dat de duivel zijn land ging maaien. De volgende ochtend was een stuk van het veld in een cirkelvorm gemaaid. Volgens de inwoners van het dorp was dit geen mensenwerk en moest de duivel het wel gedaan hebben.

Pas rond 1900 kwamen er weer meldingen van graancirkels binnen. Deze meldingen kwamen opvallend vaak uit Zuid Engeland. In 1970 is het aantal graancirkels enorm gestegen. Ze komen nu overal ter wereld voor.

De cirkels

In het begin werden er alleen eenvoudige cirkels gevonden. Maar al snel veranderde de afbeeldingen, ze werden veel ingewikkelder. Soms leken het net kunstwerken.

Vroeger dachten de mensen dat de graancirkels door de duivel gemaakt werden. Wetenschappers zeggen dat de duivel er niets mee te maken heeft. Over hoe zo’n cirkel dan wel bestaat zijn verschillende theorieën. Een populaire verklaring is dat de graancirkels het gevolg waren van wervelwinden. Die raasden niet over het land maar bleven langdurig op dezelfde plek hangen. Daardoor kon er een perfecte cirkel van platgedrukt graan ontstaan. In deze theorie geloofde de meeste mensen tot 1980. Vanaf dat jaartal kwamen er steeds ingewikkeldere vormen. Die vormen konden echt niet door de wind gemaakt zijn.

De meeste mensen geloven niet dat alle graancirkels door grappenmakers worden gemaakt. Dit komt doordat er bij veel cirkels dingen zijn ontdekt die niet te verklaren zijn. Wat meteen op valt bij een ‘echte’ graancirkel is de manier waarop de halmen zijn platgedrukt. Ze zijn altijd heel precies platgedrukt, zonder dat er halmen zijn geknakt.

Opmerkelijk is ook dat de planten die aan de rand van een tractorspoor lopen vaak nog als enige overeind staan. De overige planten zijn wel platgedrukt.

Ook zijn er bij veel graancirkels geen voetsporen gevonden. Het is dan ook moeilijk te bewijzen dat een dergelijke cirkel door mensen is gemaakt.

Getuigen

De meeste graancirkels ontstaan ’s nachts. Vaak gebeuren er vreemde dingen voordat een graancirkel verschijnt. Daar zijn de afgelopen dertig jaar veel mensen getuige van geweest. Opvallend is dat veel van die getuigen het hadden over rare geluiden en lichtbollen.

Op 15 augustus 2002 werd er in het plaatsje Sarum Road ’s ochtends een graancirkel ontdekt. Graancirkelonderzoekers gingen direct op onderzoek uit. Een deel van het onderzoek bestond uit het verzamelen van verhalen van getuigen. Eén van die getuigen was een vrouw die dicht bij de graancirkel woonde. Zij had in de nacht van de 14e op de 15e rare geluiden gehoord. Het geluid leek steeds dichterbij te komen en bleef toen ongeveer een kwartier op een vast toerental draaien.

Lichtbollen

Sommige mensen beweren ook lichtbollen te zien: de lichten springen dan in het rond en vallen naar beneden en komen dan weer omhoog. Buiten getuigenverklaringen zijn er wel eens andere dingen gevonden die de lichtbollen kunnen bewijzen. Zo is sommige graancirkeldeskundigen opgevallen dat er een smal spoor van geplette graanhalmen vanuit de graancirkel tot aan de rand van het veld liep. Soms waren er twee sporen, waar bij van het ene spoor de halmen in de richting van de graancirkel waren gebogen, en bij het andere naar de rand van het veld. Binnen het spoor waren de halmen net zo netjes platgedrukt als in de graancirkel. Ze konden dus nooit door mensenvoeten zijn gemaakt want die zijn veel breder. Lichtbollen worden gezien als de veroorzakers van deze sporen.

Hoaxers

Sommige graancirkels zijn duidelijk door mensen gemaakt. Mensen die zelf graancirkels maken worden ‘hoaxers’ genoemd. Door de media-aandacht die de graancirkels kregen zijn veel mensen op het idee gekomen om graancirkels te gaan namaken. Het is een echte sport geworden. Het komt zelfs voor dat graancirkelmakers de eigenaar van het land betalen om een graancirkel te mogen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in