Tussen de bossen kruipen, aanleggen, richten, schieten! Dit is de bedoeling van een nieuw soort vermaak, airsoft! Met replica wapens schieten, samenwerken, gekleed in camouflage en actie!

Airsoft is sinds kort legaal in Nederland. Hiervoor was het al wel legaal in het buitenland, veel airsofters trokken dan ook in het weekend naar België. Nu hoeft dat dus niet meer! De NABV (De Nederlandse Airsoft Sportbond) beschikt over diverse locaties in ons land.

Nederlandse Airsoft Sportbond

Ik heb eens gekeken hoe het er aan toe gaat. Op een zondag ben ik naar het Veluwse Hulshorst gegaan, ik moest vooraf meldden dan ik kwam kijken. De regels zijn nog heel streng, dit ook omdat het pas sinds januari legaal is in Nederland. De medewerkers van Veluwe Airsoft houden de airsofters de hele dag zoet met het airsoften. 

Bij Veluwe Airsoft kun je je vanaf 9 uur melden, dit kan tot half 10. Hierna gaan de airsofters zich omkleden en klaarmaken voor de strijd. Voordat het airsoften echt begint moet je eerst jouw wapens laten testen, zo kunnen de instructeurs bekijken of de wapens de juiste kracht hebben en niet te hard schieten. Hierna volgt een briefing van ongeveer 10 minuten met alle regels waar je akkoord mee dient te gaan. Ook bij het aanmelden moet je over een geldig legitimatiebewijs beschikken. Je ziet dus aan diverse dingen dat alles nog heel strikt gaat.

Skirm

Zo een airsoft dag heet een skirm. En de airsofters spelen van ongeveer half 11 tot half 2 en 2 uur tot en met 5 uur. Tussen de middag kun je in de kantine eten en drinken bestellen. De airsofters zijn tevreden met de accomodatie en randvoorwaarde.

Na wat onderzoek ben ik erachter gekomen dat er met verschillende soorten wapens wordt geschoten. De wapens lijken sprekend echt. Om in het bezit van een airsoft wapen te zijn moet je ook legitimatie hebben. Je hebt bijvoorbeeld ook snipers en handguns (side arm genoemd). Ook heb ik bekeken hoe de wapens kunnen schieten. Hieronder kun je lezen wat voor verschillende wapens er zijn.

Geweer op gas

Bij dit soort apparaten kan er semiautomatisch of automatisch worden geschoten. Echter niet alle airsoftapparaten op gas zijn automatisch. Ook zijn er zogenaamde blow-backmodellen (GBB), die een achterwaartse druk geven waardoor het lijkt of u een echt wapen afvuurt. De meeste gasreplica’s moeten worden bijgevuld na ongeveer 60 schoten.

Elektrisch geweer

Deze apparaten gebruiken een batterij die u zelf kunt opladen. Een kleine elektromotor drijft een vernuftig mechanisme aan waardoor er intern luchtdruk opbouwt, welke vrij komt bij het overhalen van de trekker. De hoeveelheid schoten die u kunt lossen met één batterij is veel hoger dan met gas en verschilt per batterij.

Springguns

Dit is een Airsoftapparaat dat elke keer voor ieder schot eerst handmatig moet worden overgehaald. Bij het overhalen van het apparaat spant een veer. Als deze veer losgelaten wordt met behulp van de trekker, veroorzaakt de veer luchtdruk die de BB (het biologisch afbreekbaar projectiel) uit de loop van apparaat blaast.

Zin om ook eens te gaan airsoften? Er is genoeg informatie te vinden op het internet! Of neem contact op met een airsoftbedrijf. Bij sommige bedrijven kun je gewoon een dag meedoen.

www.nabv.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in