De kimono is traditioneel kledingstuk dat vroeger in heel Japan gedragen werd. Vandaag de dag is de kimono een stuk minder populair en wordt alleen nog gedragen bij officiële gelegenheden. Maar wat is een kimono precies en welke verschillende soorten zijn er?
Een kimono is een traditioneel Japans kledingstuk, het is een lange mantel dat dichtgebonden worden met een ceintuur die ook wel ‘obi’ wordt genoemd. Deze obi kan op verschillende manieren worden dichtgebonden. Het woord kimono (ç?ç?©)betekend letterlijk ‘’hetgeen iemand draagt’’. Er zijn een groot aantal soorten kimono’s en zodoende verschillen de prijzen van een kimono sterk. De prijzen van een kimono lopen uiteen van een paar tientjes tot een duizenden euro’s.
Geschiedenis Kimono
Van de Nara periode (710-794) tot de Heian periode (794-1192) droeg men in Japan voornamelijk kleding dat bestond uit een apart boven- en onderstuk, of kleding dat uit één stuk bestond. De kimono zoals wij die nu kennen ontstond echter pas in de Heian periode (792 – 1192)
Heian periode
In de Heian periode werd er een nieuwe techniek ontwikkeld, hierbij werd de stof in rechte stroken gesneden, deze werden vervolgens aan elkaar genaaid. Met deze techniek hoefden kimonomakers minder rekening te houden met de vorm van het lichaam van de drager waardoor de kimono makkelijker te maken waren. Mede door deze techniek had de kimono ten opzichte van andere kleding vele voordelen. De kimono was namelijk makkelijk te vouwen en kon nu, afhankelijk van de stof, in elk seizoen worden gedragen. Door deze voordelen werd de kimono al snel populair.
Kamakura periode
Langzamerhand werd er steeds meer aandacht besteed aan de verschillende kleuren die gebruikt werden in de verschillende lagen van de kimono. Elke kleurencombinatie was representatief voor een klasse waartoe de drager behoorde. Ook waren er specifieke kleurencombinaties voor elk seizoen. Tijdens de Kamakura periode (1192 – 1338) en de Muromachi periode (1338 – 1573) droegen zowel vrouwen als mannen zeer rijk gekleurde kimono’s.
Edo periode
In de Edo periode (1603 – 1868) regeerde de Tokugawa clan over Japan. Het land was verdeeld in feodale gebieden die geleid werden door heren. De samurai’s van elk domein konden worden herkend door de kleur en het patroon van hun kimono-uniforms. Aangezien er grote hoeveelheden samurai kleding nodig was werden de kimonomakers steeds beter in hun werk, zodoende werd het maken van kimono’s langzamerhand een kunstvorm. Kimono’s werden ook langzamerhand kostbaarder. Een kimono werd daarom vaak overgedragen van ouder op kind en werd zodoende een familie erfstuk.
Ten tijde van de Meiji periode (1868 – 1912) werd Japan sterk beïnvloed door buitenlandse culturen. De regering moedigde het volk aan om de Westerse kleding en gewoonten over te nemen. Onder overheids- en legerpersoneel werd het zelfs verplicht om Westerse kleding te dragen in hoge functies. (Deze wet bestaat tegenwoordig niet meer). Langzamerhand werd de kimono steeds meer vervangen door Westerse kleding. Vandaag de dag worden kimono’s enkel nog bij speciale gelegenheden gedragen zoals bruiloften, begrafenissen en thee ceremonies.
Soorten kimono
Tomesode
De Tomesode is een formele kimono die wordt gedragen door getrouwde vrouwen als zij te gast zijn op een bruiloft. Het wordt echter niet gedragen bij andere ceremonies. Een tomesode is een kimono die uit één kleur bestaat met aan de onderkant van de kimono een uitgebreide versiering.
Een tomesode kent twee verschillende soorten, namelijk de kurotomesode en de irotomesode. Een kurotomesode is zwart terwijl een irotomesode ook een andere kleur kan hebben. Een kurotomesode wordt op een bruiloft gedragen door een naaste verwante van het bruidspaar. Een irotomesode wordt gedragen door personen die niet verwant zijn aan het bruidspaar.
Furisode
Een furisode is de meest formele kimono voor ongetrouwde vrouwen. De lengte van mouwen varieert van zeer lang tot kort. Furisode is over het algemeen rijkt versierd en heeft zeer veel kleur. De meeste vrouwen dragen een Furisode op hun 21e verjaardag. Deze dag wordt in Japan namelijk uitgebreid gevierd omdat de vrouw nu als volwassen wordt beschouwd.
Uchikake
Een uchikake is een rijkversierde kimono met een kleine sleep die traditioneel wordt gebruikt als trouwkimono. Deze kimono wordt als mantel over een kakeshita gedragen en wordt niet dichtgeknoopt met een obi.
Kakeshita
De kakeshita is een soort furisode kimono die onder de uchikake wordt gedragen. Normaal gesproken wordt een witte kakeshita gedragen onder een witte uchikake en wordt een gekleurde kakeshita gedragen onder een gekleurde uchikake. In tegenstelling tot de uchikake wordt de kakeshita wel dichtgebonden met een formele obi.
Yukata
De yukata is een katoenen kimono die vooral in de zomer wordt gedragen. De yukata is over het algemeen even lang als de drager en wordt dichtgebonden met een obi. De Yukata heeft meestal één kleur of is over het hele stuk versierd met hetzelfde patroon.
Dounuki
Een douniki is een onderkimono en wordt zodoende gedragen met een andere kimono over de douniki heen.
Houmongi
De houmongi is een formele kimono die wordt gedragen door getrouwde vrouwen. De houmongi kan worden beschouwd als de ‘’opvolger’’ van de furisode.
Iromuji
De Iromuji is een semi-formele kimono zonder design of patroon. Deze kimono kan door vrouwen worden gedragen naar feestjes of gelegenheden zoals etentjes en thee ceremonies.
Komon
De Komon is een informele kimono met een patroon die over de hele kimono loopt. Het wordt gedragen door vrouwen als zij uitgaan of uitgenodigd zijn op een feestje.
Meisen Kimono
De meisen is een soort Tsumugi kimono en kan zodoende overdag gedragen worden. Het verschil tussen de meisen en de tsumugi kimono is dat de meisen kimono minder grof is geweven dan de tsumugi kimono.
Omeshi Kimono
De omeshi kimono is een kimono dat is gemaakt van chirimen. Chirimin is een specifiek soort zijde.
Susohiki
De Susohiki is een rijkversierde, gevoerde kimono met een sleep die gedragen wordt door Geisha’s. De kimono wordt met name gedragen tijdens traditionele dans.
Tsukesage
De tsukesage is een semi-formele kimono die elke willekeurige kleur kan hebben en vaak gemaakt wordt van rinzu of chirimen stof.
Tsumugi
De Tsumugi is een werkkimono of een kimono die overdag kan worden gedragen.
Mofuku
De mofuku is een volledig zwarte kimono die gedragen wordt op de begrafenis van naaste familieleden.
Overige benodigdheden
Een formele kimono wordt vaak in meerder lagen gedragen. Onder de formele kimono wordt over het algemeen een gekleurde nagajuban gedragen. Hieronder wordt een soort ‘’ondergoed’’ gedragen, dit ondergoed wordt hadajuban genoemd.
Naast deze twee onderstukken is er nog een verscheidenheid aan accessoires die nodig zijn bij het dragen van een kimono. Denk hierbij schoeisel (geta en zori), een ceintuur om de kimono mee dicht te binden (obi) en eventueel een kimono jas (haori). Verder zijn er nog een groot aantal voorwerpen die nodig zijn om de obi te ondersteunen. Elke kimono heeft een andere soort obi waarmee deze wordt dichtgebonden. Iedere obi heeft namelijk een andere afmeting, kleur en patroon.
http://www.kimonoguide.com/kakeshita/index.html
http://www.woordenlijst.eu/woord_details.php?woordid=KIMONO