Wilt u snel vet en calorieën verbranden? Of uw Conditie verbeteren? En gelijk uw spieren trainen? Denk dan eens aan een roeiapparaat of roeitrainer. Dit is het apparaat waarmee u alles tegelijk traint. Dat kan met recht een Total Body Workout worden genoemd!

Werking roeitrainer

Een roeitrainer simuleert zo getrouw mogelijk de beweging die u maakt wanneer u buiten in het water zou gaan roeien. Groot voordeel is uiteraard dat u dit nu gewoon binnen kunt doen, weer of geen weer, regen of zonneschijn. Bovendien hoeft u niet te slepen met roeiboot en roeispanen. Tijdens het trainen traint u verschillende spiergroepen:

  • armen
  • benen
  • buikspieren
  • rugspieren

Met andere woorden: nagenoeg uw gehele lichaam komt beter in vorm! Daarnaast verbrand u tijdens het roeien veel calorieën, waardoor u snel afvalt. Tegelijkertijd verbetert u uw conditie, waardoor u zich fitter zult voelen en prettiger in uw vel zit.

Soorten roeitrainers

De weerstand van roeitrainers is in te stellen om de zwaarte van uw training aan te passen: hoe meer weerstand u instelt, hoe zwaarder uw training. Er zijn vier verschillende weerstandsystemen waarvan roeiapparaten gebruik maken:

  • Hydraulische weerstand

Deze roeitrainers maken gebruik van cilinders gevuld met gas. Door de stand van de cilinders aan te passen is de zwaarte van de training te regelen. Voordeel van dit soort roeiapparaten is dat ze relatief goedkoop zijn. Nadelen zijn het gemak van instellen van de cilinders en hoge kosten bij schade aan de kwetsbare cilinders.

  • Luchtweerstand

Zwaarte van de training wordt bepaald door de luchtweerstand van een schoepenrad. Hoe harder u aan de kabel trekt, hoe meer luchtweerstand u ondervindt. Preciezer: hoe hoger uw roeitempo, hoe meer weerstand. Nadeel is dat hierdoor zwaar trainen in een rustig tempo lastig is, omdat in dat geval het tempo te laag ligt om veel weerstand te genereren.

  • Magneetweerstand

Door een magneet dichter bij het wiel te plaatsen wordt de weestand van de training verhoogt. Voordeel van deze roeitrainers is dat de zwaarte van de training eenvoudig is in te stellen, handmatig of automatisch (elektromagneet).

  • Waterweestand

Roeitrainers met waterweerstand maken gebruik van een trommel gevuld met water, waarin een schoep is geplaatst. Hoe meer water u in de trommel laat, hoe hoger de weerstand die u krijgt. Deze roeitrainers komen het dichts in de buurt van de ervaring van buiten roeien op het water.
Hierna vindt u info over het kopen van uw Roeitrainer. Waar moet u op letten?

Gewicht en materiaal

Bent u van plan een roeitrainer te kopen? Houd dan rekening met de volgende tips.
Bij roeitrainers geldt over het algemeen: hoe zwaarder, hoe beter. Tijdens het roeien komen er veel krachten te staan op het roei apparaat. Daardoor kan een roeitrainer nogal eens gaan schuiven of glijden, wat goed roeien in de weg staat. Zorg ervoor dat uw roeitrainer stabiel staat en stevig genoeg is om langdurige trainingen te doorstaan, zonder dat het materiaal kapot gaat.

Gebruik roeitrainer

Het in elkaar zetten van een roeiapparaat is in sommige gevallen nogal moeilijk. Zorg ervoor dat u thuis niet van trainingen afziet omdat u uw roeitrainer niet op een juiste manier heeft opgebouwd.
Sommige roeitrainers zijn opklapbaar en eenvoudig te verplaatsen, zodat het apparaat niet in de weg staat wanneer u niet traint.

Extra mogelijkheden

Veel roeitrainers bieden een keur aan trainingsvariaties aan. Met behulp van hartslagmeters en geheugenfuncties kan uw voortgang worden opgeslagen en kunnen speciaal voor u persoonlijke trainingsprogramma’s worden afgewerkt. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk een wedstrijd te roeien tegen anderen of een virtuele roeier.
De mogelijkheden lopen zeer uiteen, evenals de prijzen. Bedenk daarom goed welke mogelijkheden u van plan bent te gebruiken.

Zorg ervoor dat u op een juiste manier traint! Een verkeerde houding kan blessures veroorzaken. Veel succes met de aanschaf van uw roeitrainer en veel plezier tijdens uw veelzijdige trainingen!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in