In 1985 werd in Nederland voor het laatst een Grand Prix in de hoogste klasse van de autosport verreden op het circuit van Zandvoort. De in 2019 overleden Niki Lauda won de wedstrijd. Sindsdien droomden liefhebbers ervan dat de race der races ooit weer terug zou komen naar Nederland. In 2018 startte een lobby om dit voor elkaar te krijgen. Twee circuits, namelijk Zandvoort en Assen, dat ook voor de TT Motorraces wordt gebruikt, streden om de rechten om de Formule 1 te organiseren. Uiteindelijk viel de keuze op Zandvoort. Bouwers gingen aan de slag om het circuit aan te passen zodat het aan de eisen van nu zou voldoen.

De fans zijn uitzinnig

De Nederlandse Formule 1 fans waren uitzinnig toen bekend werd dat de GP inderdaad terug zou keren naar Nederland. Toen de kaartverkoop startte waren alle kaarten in een mum van tijd uitverkocht. Uitbaters van hotels, campings en vakantiewoningen in de regio Zandvoort deden goede zaken, want een kamer, campingplek of vakantiehuisje voor het weekend van de Grand Prix was zeer gewild. Het eerste weekend van mei zou het spektakel plaatsvinden.

Niet alleen de F1, maar ook de lagere klassen Formule 2 en 3 zouden worden verreden. Iedereen keek ernaar uit, zeker omdat Nederland met de jonge en zeer succesvolle coureur Max Verstappen een troef in handen heeft voor een goede klassering en misschien zelfs de eindoverwinning. Muzikanten werden geboekt en allerlei andere activiteiten werden op touw gezet om er een geweldig weekend van de maken voor alle autosport fans.

Covid-19 gooit roet in het eten

Waar niemand rekening mee had gehouden gebeurde. In China werd een onbekend griepachtig virus ontdekt dat snel om zich heen greep. Eerst in China maar al snel ook daarbuiten werden duizenden mensen ernstig ziek. Er vielen veel doden. In maart werd het virus ook in Europa vastgesteld. Vooral in Italië, Spanje en Frankrijk eiste Covid-19 veel slachtoffers. Ook Nederland bleef niet gespaard, vooral in de provincie Brabant, waar kort voor de uitbraak uitbundig carnaval was gevierd, sloeg het virus wreed om zich heen en eiste veel slachtoffers.

Als gevolg van de Covid-19 uitbraak werd aanvankelijk de geplande F1 races in China uitgesteld. Maar al snel werd duidelijk dat het seizoen helemaal niet kon starten. De teams wilden het risico niet nemen, zeker toen bij een monteur van één van de teams het coronavirus, dat Covid-19 veroorzaakt, werd vastgesteld. Anno april 2020 staat het seizoen volledig on hold en is het nog maar de vraag of er dit jaar nog gereden gaat worden. De race op Circuit Zandvoort zal zeker niet zoals gepland op 3 mei plaatsvinden.

Coureurs staan in de wacht

De coureurs rest ondertussen niets anders dan af te wachten. Ze kunnen niets anders doen dan proberen om in een goede conditie te blijven. Een coureur moet immers in topconditie zijn om een race goed te kunnen volbrengen. Zolang het niet bekend is of en zo ja wanneer de races voor het seizoen 2020 zullen starten moeten ze afwachten. Dat geldt natuurlijk ook voor de monteurs, die tijdens de wintermaanden er alles aan gedaan hebben om de wagens in topconditie te krijgen voor het nieuwe seizoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in