Dat sporten goed voor je is, dat heb je wel vaak genoeg gehoord. Het is echter nog altijd zo dat veel mensen te weinig beweging krijgen. Zelfs met de jaarlijkse goede voornemens rond nieuwjaar lukt het veel mensen niet om in een goed sportritme te komen. Dit komt omdat het sporten soms gewoon geen gewoonte lijkt te worden. Terwijl lekker bewegen juist zoveel voordelen kan bieden. Het gaat niet alleen om je lichamelijke gezondheid, maar ook om je mentale gezondheid. Daar gaan we op deze plek dieper op in.

Tijd voor jezelf

Het is af en toe fijn om even niets aan je hoofd te hebben en je gewoon lekker op jezelf te focussen. Het is goed om afstand te nemen van de dagelijkse drukte. Alleen al omdat je op die manier je eigen zaken goed op een rijtje kan zetten. Er is geen activiteit waar je dit zo goed mee voor elkaar krijgt als met sporten. Wanneer je het dus op die manier bekijkt, dan is het wel heel belangrijk om met voldoende regelmaat te gaan bewegen. Zo kan je je leven op de rit houden en stroomt je hoofd niet over.

Even kunnen ontsnappen

Sporten is ook een goede manier om even te kunnen ontsnappen aan alles. Wanneer je een drukke tijd beleeft, dan is het af en toe fijn om even afstand te nemen. Dit is ook het fijne aan sporten. Je kan het altijd en overal doen en op de manier die jij fijn vindt. Doe je wat oefeningen met lichaamsgewicht in een kwartier? Dan kan dat al voldoende zijn om even kort je zinnen te verzetten. Dit kan veel ellende met geestelijke problemen helpen voorkomen. Je kan op het moment dat je voelt dat je het nodig hebt op deze manier een stap terug doen.

Toename van zelfvertrouwen

Er zit aan sporen ook een belangrijk langetermijneffect. Het is namelijk zo dat je langzaam maar zeker meer zelfvertrouwen krijgt van het sporten. Dat heeft verschillende redenen. In de eerste plaats helpt het dat je het volhoudt. Daarnaast zie je je lichaam veranderen en vind je dat je er beter uit gaat zien. Tot slot zal je ook steeds kleine doelen voor jezelf hebben die je dan zal bereiken. Op die manier kan je er dus zeker van zijn dat je je alleen maar beter in je vel gaat voelen. Dit is precies wat je nodig hebt.

Processen in het lichaam

Ook de processen in het lichaam die opgang komen bij het sporten zijn van belang. Zo is het bekend dat er allerlei hormonen worden aangemaakt door het bewegen. Deze hormonen worden ook wel de gelukshormonen genoemd. Het zijn de stoffen die eraan bijdragen dat jij je goed gaat voelen. Je voelt minder pijn en je voelt je vrolijker als deze stoffen vrijkomen. Dit is misschien wel de belangrijkste reden waarom je mentale gezondheid erop vooruit gaat als je meer gaat sporten. Het fijne is bovendien dat ze bijdragen aan betere prestaties bij het sporten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in