Curling is een olympische sport waarbij het de bedoeling is een schijf over het ijs te schuiven en de schijf zo dicht mogelijk bij een doel te laten komen. Curling wordt zowel door mannen als vrouwen gespeeld in de leeftijd van zes tot tachtig jaar.  

Geschiedenis

Rond 1500 gooide iemand een platte steen over het bevroren water. Doordat de bewegingen die de steen over het ijs maakt zo fascinerend zijn besluit men er een spel van te maken om de stenen zo dicht mogelijk bij een bepaald punt te laten komen. Waar dit zich ongeveer afspeelde is niet precies bekend. De eerste tastbare bewijzen van curling dateren uit de 16e eeuw. De Nederlandse schilder Pieter Bruegel legt in 1565 een platte schijf met een daarop stokvormig handvat vast op zijn schilderij.

In de loop van de achtiende eeuw werd curling een gebruikelijke activiteit op de Schotse meren. Uit literatuur blijkt dat curling in die tijd een nationale sport was met toernooien en organisaties. In de eeuwen daarna ontwikkelden de Schotten het spel verder. Ze verbeterden de uitrusting en materialen. Ook introduceerden zij de regels.

Tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano (1998) werd curling voor het eerst als olympische sport gespeeld.

De regels van het spel

Curling wordt gespeeld op een curlingbaan. Deze baan is 42 bij 4,75 meter. Curling is een spel van precisie, controle en strategie, en daarom wordt het ook wel schaken op het ijs genoemd. Curling wordt gespeeld in 2 partijen van elk vier leden. De twee spelers die niet gooien moeten vegen. De vegers verwarmen het ijs voor de steen. Dit heeft als gevolg aquaplaning; zo glijdt de steen harder. Een wedstrijd bestaat uit 8 tot 10 ends (een soort set) en duurt 2 à 3 uur. Om en om gooit iedere speler twee stenen richting de ‘tee’, het binnenste rondje van de hele cirkel. Het doel is om zoveel mogelijk stenen dichterbij de tee te krijgen dan de tegenstander. Door de hendel op de steen bij het loslaten iets naar links of rechts te draaien, geeft de speler effect. Zo wordt het mogelijk een steen achter een eerder gegooide steen te sturen. Door op de baan te vegen kunnen de spelers de snelheid en de baan van de steen beinvloeden. 

Curling in Nederland

Curling kan worden gespeeld op vier plaatsen in Nederland, namelijk in Utrecht, Zoetermeer, Tilburg en Heerenveen. In Eindhoven zit een Curling club van een studentenverenigng. Bij deze clubs wordt vooral gespeeld op ijshockeybanen. Alleen in Zoetemeer zijn drie echte curlingbanen.

Olympische medaillewinnaars curling

Mannen

Nagano, 1998 Goud: Zwitserland Zilver: Canada Brons: Noorwegen
Salt Lake City,2002 Goud: Noorwegen Zilver: Canada Brons: Zwitserland
Turijn, 2006 Goud: Canada Zilver: Finland Brons: Verenigde Staten

Vrouwen

Nagano, 1998 Goud: Canada Zilver: Denemarken Brons: Zweden
Salt Lake City, 2002 Goud: Engeland Zilver: Zwitserland Brons: Canada
Turijn, 2006 Goud: Zweden Zilver: Zwitserland Brons: Canada

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in