De wetenschap is niet langer weg te denken uit de sport. De academici deden hun intrede. Geld en veranderende mentaliteit, verlaging van normbesef en respectloosheid voor concurrentie en publiek maken dat de sportprestaties steeds ongeloofwaardiger worden.

De sporter

De gedreven sporter heeft slechts één doel en dat is winnen. Maar uiteindelijk kan er echter maar één winnen. De nummer twee is immers eerste van de verliezers. Het streven naar dat ene doel, iedereen te verslaan, de nummer één te zijn, is bij de sporter zo sterk dat men tegenwoordig bereid is daarvoor echt alles te doen en/of te laten. De roem, de populariteit, het aanzien en veelal ook het geld vormt de belangrijkste drijfveer voor de sporter. Beter zijn dan een ander, beter dan de rest, een gedachte die de pijniging van lichaam en geest gedurende lange soms jarenlange trainingsarbeid klaarblijkelijk rechtvaardigt. Een vreemd psychologisch effect doet zich daarbij voor, aangezien iedere sporter vrijwel altijd verklaart plezier in de sport te hebben ondanks alle pijn en stress, die training en wedstrijden nu eenmaal vrijwel altijd met zich meebrengt. In het streven naar de top, de nummer één positie, is men kennelijk tot zeer veel bereid. Te veel denk ik zelf.

Het bedrog in de sport

Helaas is de huidige topsport verweven met doping, bedrog en onrechtvaardigheid. Het laat zich aanzien dat steeds vaker niet de beste wint. Steeds vaker wordt met niet aantoonbare onrechtvaardigheid en/of onrechtmatigheid de overwinning binnengehaald. Ondanks een wirwar van regelgeving wordt gebruik gemaakt van de mazen en gebreken in deze regelgeving. Hierbij gaat het al lang niet meer alleen om doping maar ook om benutte materialen, zoals kleding, schoeisel, fietsen, schaatsen etc., het welbekende faken van overtredingen, zoals de welbekende schwalbes in het voetbal, omkoping enzovoorts.

De geloofwaardigheid van de sport

Voor het publiek wordt het steeds lastiger oprecht te kunnen genieten van sport. Telkens moet worden afgevraagd of de beste won. Of was het nu degene met de beste materialen of degene die doping heeft gebruikt of is er sprake van omkoping van de concurrentie? De geloofwaardigheid van de huidige sport is helaas steeds verder te zoeken. De vooruitgang houden we niet tegen. De wetenschap vormt tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de sport. Toch verlang ik terug naar de puurheid van de sport zoals die er vroeger wel was en je zeker wist dat de beste won.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in