In de zomer van 2008 nam het Nederlands Elftal, of ‘Oranje’, deel aan het Europees Kampioenschap (EK) voetbal 2008. Het grootste voetbaltoernooi van Europa vond in 2008 plaats in Oostenrijk en Zwitserland. Naast Nederland deden er 15 andere landen mee, opgesplitst in vier poules van vier teams. De eerste twee ploegen van elke poule zouden doorgaan naar de knock-out fase van het toernooi. Het Nederlands Elftal zou uitkomen in poule B tegen Frankrijk, Italie en Roemenie, en zou alle groepswedstrijden in het Zwitserse Bern afwerken, waar zowel het team als de supporters een memorabele indruk achterlieten.
Aanloop naar het EK 2008
Het Nederland Elftal had zich voor het prestigieuze toernooi geplaatst door als tweede te eindigen in kwalificatiegroep G. Hoewel het de eerste plaats uiteindelijk aan Roemenië moest laten, speelde Nederland onder leiding van Marco van Basten verdienstelijk. Verdienstelijk, maar ook niet meer dan dat, onder meer omdat tot twee keer toe met het meest minieme verschil van laagvlieger Luxemburg wordt gewonnen (1-0) en er wordt verloren van onder meer Wit-Rusland. Op één punt na werd kwalificatie voor het EK gemist, maar uiteindelijk werd deelname aan het EK-toernooi toch binnengesleept. Het was de achtste keer dat Oranje deelnam. De loting voor het EK 2008 vond begin december 2007 plaats, en leek het onheil over Nederland af te roepen. Oranje was in een poule ingedeeld met Roemenie, waarmee het in de kwalificatiepoule zoveel problemen kende, wereldkampioen Italie en vice-wereldkampioen Frankrijk. Met zulke sterke tegenstanders leek het overleven van de groepsfase een hele uitdaging. Oranje bevindt zich weer eens in een ‘Groep des Doods’.
Selectie EK 2008
Bondscoach Marco van Basten selecteerde 23 spelers die Oranje mochten vertegenwoordigen op het EK voetbal 2008. De spelers staan op alfabetische volgorde van achternaam en per linie.
Keepers
- Edwin van der Sar
- Maarten Stekelenburg
- Henk Timmer
Verdedigers
- Khalid Boulahrouz
- Wilfred Bouma
- Giovanni van Bronckhorst
- Tim de Cler
- John Heitinga
- Joris Mathijsen
- Mario Melchiot
- André Ooijer
Middenvelders
- Ibrahim Afellay
- Orlando Engelaar
- Nigel de Jong
- Wesley Sneijder
- Rafael van der Vaart
- Demy de Zeeuw
Aanvallers
- Klaas-Jan Huntelaar
- Dirk Kuijt
- Ruud van Nistelrooij
- Robin van Persie
- Arjen Robben
- Jan Vennegoor of Hesselink
Dit EK bleek achteraf het laatste kunststukje van oudgedienden Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooij te betekenen: zij verklaarden na het toernooi dat hun interlandcarrière ten einde was.
Oranjegekte in Bern
De zware loting weerhield fans er niet van massaal naar Zwitserland af te reizen. De loting had tevens bepaald dat Oranje alle groepswedstrijden in Bern zou spelen, dus vanuit logistiek oogpunt was het voor supporters erg aantrekkelijk per auto, bus of trein naar de Zwitserse hoofdstad te komen. Tijdens en tussen de wedstrijden die Oranje in Bern speelt, stijgt de Oranje-hysterie in Zwitserland tot een ongekend hoogtepunt. De traditie van de Oranjemars – een lange optocht naar het stadion, die eerder tijdens het EK in Portugal aan populariteit won – krijgt nu nog meer volgers. Er wordt geschat dat er zo’n 50.000 Oranjefans in Bern en omstreken waren, die het straatbeeld omtoverden in één grote feestende massa met het Oranjeplein op de Bundesplatz als epicentrum van de festiviteiten. Ondanks de tsunami aan Oranje-supporters verliep alles ludiek, maar respectvol en zonder ongeregeldheden. Het Oranjelegioen wist zo zelfs de harten van de Zwitsers te veroveren. Veel inwoners van Bern feestten mee en kleedden zich oranje, en na het toernooi bedankte burgemeester Tschäppät van Bern Oranjelegioen hartelijk voor de onvergetelijke ‘Oranjedagen’. Duizenden Nederlanders hadden Bern in tien dagen tijd totaal op stelten gezet voor één geweldig groot volksfeest.
Wedstrijden op het EK 2008
Nederland-Italië
En reden tot feest was er inderdaad volop. Al in de eerste wedstrijd verrast Oranje vriend en vijand door een klinkende overwinning te behalen op toenmalig Wereldkampioen Italië. Na ruim een half uur spelen stond het al 2-0 voor Nederland. Linksback Giovanni van Bronckhorst ontpopt zich in deze wedstrijd tot een ware kwelgeest voor de Italianen. Niet allen is hij nadrukkelijk betrokken bij Oranjes tweede doelpunt, dat direct viel nadat hij een doelpoging van de Italianen had verijdeld, hij was ook de doelpuntenmaker van Oranjes derde, waarmee hij het verzet van de Wereldkampioen definitief brak. De eindstand is 3-0 voor Nederland, een uitslag die een kleine schokgolf veroorzaakt in de wereld van het internationale voetbal: niemand had vooraf zo’n duidelijke overwinning durven voorspellen.
Nederland-Frankrijk
Het Nederlands Elftal zet de goede vorm gewoon door tegen de volgende tegenstander, Frankrijk. Het Franse elftal, met onder meer Thierry Henry in de gelederen, werd vooraf getipt als een van de kanshebbers voor het behalen van de titel. In de wedstrijd tegen Nederland maken ‘Les Bleus’ die verwachting niet waar; ze kijken al na 10 minuten tegen een 1-0 achterstand aan. Na een uur spelen staat het zelfs 2-0 voor Nederland (doelpunten van Kuijt en Van Persie). Na de 70e minuut gaat het snel. Eerst doet Henry een duit in het zakje namens de Fransen door de aansluitingstreffer te scoren, maar nog geen minuut later scoort Arjen Robben uit een haast onmogelijke hoek de 3-1 binnen en verpulvert de Franse hoop. Het slotakkoord is voor ‘man of the match’ Wesley Sneijder, die met een genadeloos schot van buiten de zestien definitief afrekent met de Fransen: 4-1. Het Nederlands Elftal heeft twee prachtige overwinning op zak, tegen twee ploegen die – in ieder geval vooraf – misschien wel als de twee beste ploegen van Europa werden bestempeld. Heel Nederland deelt mee in de euforie.
Nederland-Roemenië
Nederland bereidt zich voor op de derde groepswedstrijd in de wetenschap dat het hoe dan ook geplaatst is voor de volgende ronde. Voor de laatste wedstrijd met Roemenië ontstond een bijzondere situatie. Als Nederland de wedstrijd tegen de Roemenen zou verliezen, zouden zowel Roemenië als Nederland doorgaan naar de volgende ronde, ten koste van Frankrijk en Italië. Ondanks volop speculatie in met name de Italiaanse pers weigerde bondscoach Van Basten een zogenoemd B-elftal op te stellen en liet alleen spelers buiten het elftal als hij daar een gegronde reden voor had. Nederland won de wedstrijd met 2-0. Vol zelfvertrouwen kon Oranje zich opmaken voor Rusland, de tegenstander in de kwartfinale.
Kwartfinale: Nederland-Rusland
Op 21 juni 2008 speelt Nederland tegen Rusland onder het oog van een krappe 40.000 toeschouwers in het Sankt Jakob Park in Basel. Het Nederlands Elftal heeft – met het Legioen in het kielzog – Bern verlaten en speelt nu in Basel. Rusland wordt geleid door de Nederlander Guus Hiddink. Oranje heeft de nodige problemen met de stugge Russische defensie, en moet zelfs een tegendoelpunt incasseren. Tot kort voor tijd staat Oranje nog steeds met 1-0 achter, totdat Ruud van Nistelrooij in de 86e minuut gelijkmaakt op aangeven van Wesley Sneijder. In de extra speeltijd die volgt, blijken de Russen toch de langste adem te hebben, en weten keeper Van der Sar tot twee keer toe te passeren. Voor Nederland is de droom dan over. De Russen plaatsen zich voor de halve finale, die wordt verloren van Spanje, de uiteindelijke winnaar van het EK 2008.
Meer lezen?
Kom ook alles te weten over het Nederlands Elftal op het EK 2004, en het Nederlands Elftal op het EK 2012!
www.wikipedia.org