Dit weekend wordt 'ie weer hervat: de Eredivisie. De vaderlandse voetbalcompetitie brengt elk jaar weer veel emotie voort bij de voetbalvolgende mensen onder ons. Wie wordt dit jaar kampioen? Welke speler mag zich verheugen met de titel van 'Topscorer van Nederland'? En van wie nemen we aan het eind van het jaar afscheid? Allemaal vragen waar we nu nog geen zinnig woord over kunnen zeggen. Toch heeft iedere voetbalsupporter een duidelijke mening over welke club het desbetreffende jaar de schaal aan hun uitzinnige supporters mag tonen. Ik neem jullie graag mee in mijn kijk op het huidige seizoen.

Huidig koploper Vitesse

Ten eerste is het de vraag of de huidige koploper, Vitesse, haar vorm kan vasthouden. Vitesse, de club die al jaren roept kampioen te gaan worden, zou dan eindelijk hun belofte in gaan lossen. Om hun woorden kracht bij te zetten, hebben ze deze lopende maand besloten de selectie dusdanig te versterken. Zo kwam er opnieuw een huurling van Chelsea, kwam er een spits bij en werd linksback Achenteh bij seizoensverrassing PEC Zwolle weggehaald. Nu is het afwachten hoe Vitesse zich zal ontwikkelen de tweede seizoenshelft? Zijn ze bestand tegen de kampioensstress of gaan ze kopje onder ten gevolge van de enorme aandacht die komt te liggen op hun verrassende spel? Ik zie een ontwikkeling bij Vitesse die ik de afgelopen jaren niet veel heb gezien. Want waar concurrenten meer dan eens punten laten liggen in wedstrijden die moeizaam verlopen van hun kant, pakt Vitesse vaak ook de punten als het even tegenzit. Niet alleen voetballend, maar ook mentaal ontwikkelen ze zich gestaag. Vitesse is dan ook een kandidaat die we in de gaten zullen moeten houden.

Ajax Amsterdam

Ten tweede is daar altijd Ajax. De godenzonen, zoals ze in Amsterdam liefkozend genoemd worden, zijn op weg om zich opnieuw te nestelen bij de bovenste plekken in de Eredivisie. Waar Ajax de afgelopen seizoenen vaak punten liet liggen in de eerste seizoenshelft, valt dat dit jaar mee. Mede door een goede eindspurt voor de winterstop zijn ze erin geslaagd om een goede basis neer te zetten voor de tweede helft van het seizoen. Mede omdat Ajax zich de afgelopen drie seizoenen heeft mogen kronen tot beste van Nederland en dus weet wat er komt kijken bij de stress, geef ik Ajax een goede kans om het kampioenschap in mei binnen te halen. Wel is het daarbij van levensbelang dat de selectie intact blijft en dat er weinig tot geen blessures voor zullen komen, omdat Ajax niet zo'n brede selectie hebben als de afgelopen jaren. Zo kunnen personele problemen centraal achterin en in de as van het veld moeilijker worden opgelost. Trainer Frank de Boer zal een goed evenwicht moeten zien te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Feyenoord Rotterdam

Ten derde is ook Feyenoord een kandidaat die niet zomaar uit te vlakken is. Trainer Ronald Koeman heeft in Rotterdam een sterk team gebouwd rondom spits en aanvoerder Graziano Pelle. Ook de nieuwe insteek in voetballend opzicht valt op. Want waar vorig seizoen en in het begin van dit jaar het recept vooral 'alle ballen op Pelle' was, is het de club uit Rotterdam-Zuid de afgelopen maanden gelukt een goed evenwicht te vinden op het veld. Aan de ene kant gebruikt Feyenoord Pelle nog steeds als sterk aanspeelpunt en komt het daardoor makkelijker aan het voetballen toe, maar aan de andere kant slaagt de club er ook steeds meer in een goed voetbalspel via de zijkanten van het veld te tonen.

WK Brazilie

Spelers al de Vrij, Clasie, Martins Indi en Boëtius hebben zich opgewerkt tot belangrijke krachten en staan ook op het vizier van bondschoach Louis van Gaal om komende jaar mee af te reizen naar het WK in Brazilie. Deze spelers zullen zich tijdens de tweede seizoenshelft hoe dan ook proberen in de 'picture' te spelen bij de bondscoach en daarmee hun uitverkiezing te verzekeren. Dit zetten ze de afgelopen weken kracht bij door te stellen dat Feyenoord in het vervolg van de competitie voor niets anders dan het kampioenschap moet gaan.

Feyenoord kampioen

Een ambitieuze uitspraak misschien, maar wie heeft opgelet de afgelopen jaren heeft gezien dat Feyenoord achtereenvolgens tweede en derde is geworden in de competitie. Het kampioenschap is dus een doelstelling die prima past in de ontwikkeling die het team de afgelopen jaren heeft gemaakt. Een ontwikkeling die tegelijk opmerkelijk en knap was, vanwege de slechte sportieve en financiële positie waarin Feyenoord zich als ploeg bevond. Vanwege de uitgelezen kans op het kampioenschap, de ambities van veel spelers en het bijkomende feit dat trainer Ronald Koeman waarschijnlijk na dit jaar vertrekt en daarom alles uit dit jaar zal willen halen, denk ik dat Feyenoord aan het einde van dit jaar zich zal mogen kronen tot kampioen van Nederland.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_%28voetbal%29

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in