In de zomer van 2000 nam het Nederlands Elftal, of ‘Oranje’, deel aan het Europees Kampioenschap Voetbal 2000 (EK voetbal 2000). Het EK 2000 werd georganiseerd door Nederland en België. Dit gezamenlijk gastlandschap was een primeur: nooit eerder in de geschiedenis van het EK werd het toernooi door twee landen samen georganiseerd. De Lage Landen hadden alles tot in de fijne puntjes geregeld, en het beloofde voor alle zestien deelnemende landen weer een waar voetbalfeest te worden. Nederland zou het in de groepsfase opnemen tegen Frankrijk, Tsjechië en Denemarken. Maar hoe liep het EK 2000 af voor Oranje?

Aanloop naar het EK 2000

Als organiserende landen waren zowel Nederland als België automatisch direct geplaatst voor deelname aan het EK 2000. Zodoende hoefden de Nederlanders en Belgen geen kwalificatiewedstrijden te spelen. Om zich toch voor te kunnen bereiden op het toernooi, speelde Oranje vanaf eind 1998 tot juni 2000 wel een aantal oefenwedstrijden. Zo waren er twee oefenwedstrijden tegen mede-organisator België, die beiden in een gelijkspel eindigden. Remises waren sowieso gemeengoed tijdens deze oefencampagne: maarliefst elf van de zeventien oefenwedstrijden in aanloop naar Euro 2000 resulteerden in een gelijkspel.

 

Selectie EK 2000

Bondscoach Frank Rijkaard selecteerde de volgende 22 spelers voor het EK 2000 in Nederland en België. De spelers staan gerangschikt op alfabetische volgorde van achternaam en per linie.

 

Keepers

·         Ed de Goeij

·         Edwin van der Sar

·         Sander Westerveld

 

Verdedigers
·         Frank de Boer
·         Giovanni van Bronckhorst
·         Bert Konterman
·         Arthur Numan
·         Michael Reiziger
·         Jaap Stam

Middenvelders
·         Ronald de Boer
·         Paul Bosvelt
·         Philip Cocu
·         Edgar Davids
·         Clarence Seedorf
·         Aron Winter

Aanvallers
·         Dennis Bergkamp
·         Pierre van Hooijdonk
·         Patrick Kluivert
·         Roy Makaay    
·         Marc Overmars
·         Peter van Vossen
·         Boudewijn Zenden

Wedstrijden op het EK 2000

Nederland – Tsjechië

Het toernooi opende voor Oranje met een wedstrijd tegen Tsjechië. Deze eerste wedstrijd werd gespeeld in een bomvolle Amsterdam ArenA. Nederland maakte vooral in het eerste half uur een sterke indruk, maar wist geen doelpunt te maken. Na rust kwamen de Tsjechen, met name via de boomlange Jan Koller als aanspeelpunt, steeds vaker gevaarlijk uit de hoek. Het centrale verdedigingsduo Stam en De Boer moest alle zeilen bijzetten om een tegendoelpunt te voorkomen. In de laatste minuut van de wedstrijd werd Ronald de Boer, in het strafschopgebied onderuit getrokken. Zijn broer Frank verzilverde de toegekende strafschop in de laatste minuut van de speeltijd. Zo eindigde Nederland – Tsjechië in 1-0, en schoof Oranje op de eerste wedstrijd van het EK 2000 een sterk Tsjechisch elftal met legendarische namen als Nedved, Poborsky en Koller met veel moeite en wat geluk opzij.

Nederland – Denemarken

De tweede wedstrijd in de groepsfase werd gespeeld tegen de Denen. De Denen hadden hun eerste wedstrijd met 3-0 verloren van een ijzersterk Frankrijk, en waren gebrand op een goed resultaat om hun hoop op het overleven van de groepsfase in leven te houden. In de eerste helft kwam Oranje niet helemaal aan voetballen toe. Met name door een onvermoeibaar Deens middenveld werden de Nederlandse aanvallen steeds in de kiem gesmoord. Na bijna een uur wist Oranje dan toch het Deense verzet te breken: op aangeven van Dennis Bergkamp weet Patrick Kluivert het net te vinden. Het geloof van de Denen lijkt op dat moment te breken, en Oranje kan zich in het resterende half uur vrij gemakkelijk naar een 3-0 zegen voetballen, met doelpunten van Ronald de Boer en Zenden. Schjoenberg mist tien minute voor tijd nog een strafschop namens de Denen, maar het had toch niet mogen baten: Nederland was met twee winstpartijen al geplaatst voor de kwartfinales.

Nederland – Frankrijk

Al voor aanvang van deze wedstrijd wisten zowel de Fransen als de Nederlanders al zeker dat ze zich sowieso geplaatst hadden voor de kwartfinales van het toernooi. Toch was dit duel op 21 juni in Amsterdam niet zomaar een wedstrijd om des keizers baard: de winnaar zou automatisch de winnaar van de groep worden. Frankrijk, de toenmalig regerend wereldkampioen, gunde een aantal basisspelers rust. Aan Nederlandse zijde rustten doelman Van der Sar en linksback Michael Reiziger. Hun posities werden in deze wedstrijd ingevuld door Sander Westerveld en Arthur Numan. De wedstrijd ontaardde al vrij vroeg in een doelpuntenfestijn, met drie doelpunten voor het rustsignaal. Dugarry opened de score namens de Fransen uit een corner van Micoud, maar Patrick Kluivert wist al vroeg gelijk te maken. Trézéguet liet – uit alweer een corner van Micoud – de ruststand van 2-1 aantekenen. In de tweede helft waren er nog doelpunten van Frank de Boer en Boudewijn Zenden te bewonderen, waardoor de wedstrijd eindigde in een 3-2 overwinning voor Oranje. Ondanks de zware tegenstand in de poulefase kon Oranje zodoende met drie winstpartijen vol zelfvertrouwen de kwartfinale tegemoet zien.

Kwartfinale: Nederland – Joegoslavië

Joegoslavie was als tweede geeindigd in poule C. Zodoende werden Nederland en Joegoslavie aan elkaar gekoppeld in de kwartfinale, die op 25 juni in De Kuip werd gespeeld. Vanaf het eerste fluitsignaal kwam het Nederlandse team vele malen gretiger over dan de Joegoslaven, en met name Patrick Kluivert maakte het erg lastig voor het team van bondscoach Vujadin Boskov. Gezien zijn spel was het allerminst een verrassing dat de eerste twee doelpunten op de naam van Kluivert kwamen. Als hij dan ook nog toenmalig RKC-speler Dejan Govedarica zodanig onder druk zet dat die een eigen doelpunt maakt, en enkele minuten later zijn derde doelpunt binnenschiet, kan het niet meer stuk: Kluivert speelt een dijk van een wedstrijd en Oranje is met een 4-0 voorsprong zo goed als zeker van een plek in de halve finale. In de laatste minuten doet Overmars er nog een schepje bovenop met twee treffers: 6-0. Dat Milosevic namens de Joegoslaven in de laatste minuut scoort, is niet meer dan een eretreffer voor een team dat totaal aan flarden gespeeld is. Mede door deze spectaculaire zege beginnen velen Nederland als de favoriet voor het de eindzege van het EK 2000 te zien.

Halve finale: Nederland – Italië

Voor de halve finale van het EK 2000 stond Nederland – Italië op het affiche. Het Nederlands Elftal probeerde al vroeg tot het Italiaanse doel door te dringen, terwijl de Italianen op de counter loerden. Nederland dwingt enkele kansen af, maar krijgt pas echt een overwicht als de Italiaan Zambrotta na twee gele kaarten het veld moet ruimen, en niet veel later een penalty krijgt toegewezen. Deze wordt door Frank de Boer jammerlijk gemist. Als Nederland in de tweede helft een tweede penalty krijgt wordt deze alweer gemist, deze keer door Patrick Kluivert. De Italianen wachtten alleen maar op de penaltyserie en wisten zich met kunst- en vliegwerk overeind te houden, waardoor na 90 minuten nog steeds 0-0 op het scoreboard stond. Ook in de verlenging zouden geen doelpunten vallen, waardoor Nederland zich op kon maken voor een zenuwslopende pentaltyserie. Als Jaap Stam en weer Frank de Boer de eerste twee Nederlandse strafschoppen missen, lijkt het lot voor de Nederlanders al bepaald. Er lijkt een vloek op deze wedstrijd te rusten: de bal kan niet in het Italiaanse doel. Kluivert is uiteindelijk de enige die zijn penalty verzilvert, maar het is dan al te laat. De Italianen winnen na strafschoppen met 3-1 en Nederland kan een nieuw hoofdstuk bijschrijven in het boek dat ‘Het Pentaltycomplex’ heet. Het was na de EK’s van 1992 en 1996 de derde keer op rij dat Nederland in een penaltyreeks strandde. Het toernooi zou uiteindelijk gewonnen worden door Frankrijk, de ploeg die eerder nog zijn meerdere moest erkennen in Nederland. In de finale tussen Frankrijk en Italië lijkt het er lang op dat een doelpunt van Delvecchio voldoet om de Italianen aan de titel te helpen. Maar Wiltord scoort namens Frankrijk in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd. In de verlenging ontpopt David Trézéguet zich als de Franse held door het winnende doelpunt te scoren. 

www.wikipedia.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in