Na aanleiding van het eerste seizoen gebruik nieuwe regel: 'gele kaart 10 minuten uit het veld' (van de KNVB) volgt mijn beoordeling.
Invoering nieuwe regel
Na de laatste gebeurtenissen op en rond het voetbalveld voelde de KNVB zich genoodzaakt om maatregelen te treffen, zodat deze zich in de toekomst niet zullen herhalen. Een van deze nieuwe maatregelen was de verandering in het reglement voor amateurvoetbal namelijk de gele kaart. Achterliggende gedachte is dat een persoon of club direct een gevoel te geven bij een gele kaart. Wetende dat de geld-sanctie niets uithaalde, is de regel 'Gele kaart is 10 minuten uit het veld' in het leven geroepen.
De meeste voetballiefhebbers stonden eerst sceptisch tegenover deze maatregel en dachten dat deze gedag op en rond het veld niet zou veranderen. Nu het seizoen ten einde loopt, vind ik het tijd om te kijken of deze nieuwe regel toch )wel of niet' invloed heeft gehad op het spel en eromheen. Mijn bevindingen wil ik graag delen met andere voetballiefhebbers en natuurlijk de KNVB zelf, vandaar deze publicatie.
tot stand komen van oordeel
Ik ben zelf een trouwe supporter van het elftal van mijn inmidels volwassen geworden zoon en zijn vrienden nl. LEO 3 uit Loon in Drenthe. Ook ik bespeurde de laatste jaren meer agressie op en rond het veld en vond dit niet prettig, dus ik was zeer benieuwd naar de uitwerking van deze nieuwe regel. Mijn eigen bemerking van positieve verandering maakte dat ik ook van anderen wilde weten hoe zij de nieuwe regel ervaarden. Van dit standpunt uit heb ik bij verschillende clubs supporters, spelers, trainers en clubbestuurders gevraagd naar hun oordeel om een zo'n groot mogelijk draagvlak te krijgen.
eigen ervaring
In het begin van het seizoen werdt er regelmatig een speler uit het veld gestuurd na het trekken van een gele kaart, maar na een tijdje kwam die gele kaart steeds minder in beeld. Ik merkte dat spelers de mond minder opentrokken naar scheidsrechters en ook eerst nog eens nadachten over een overtreding, omdat ze het veld niet wilden verlaten. Het gevolg was aantrekkelijker voetbal en meer met het spel bezig zijn. Ik heb zelfs in de laatste 8 wedstrijden geen gele kaart meer gezien. Daarnaast merkte ik dat ook het publiek niet meer fel reageerde op de scheidsrechter en meer naar mooie acties gingen kijken. Nu wordt er meer van voetbal genoten. Er zijn natuurlijk altijd wel clubs waar bepaalde mensen zich toch met de arbitrage of tegenpartij willen bemoeien, ook al is de club daar niet blij mee. Toch zie ik dat deze groep snel is geruduceerd tot een minderheid. Kortom: Ik geniet weer volop langs de lijn.
mening van anderen
Over het algemeen wordt mijn ervaring als supporter door andere supporters gedeeld. 99 % van de ondervraagden genoten meer langs de lijn en zelfs 100% ervaarden stukken minder tot geen agressie. Spelers vonden in het begin van het seizoen de nieuwe regel belachelijk, maar bijna 90 % zegt nu dat het voetballen leuker is geworden zonder de randverschijnselen. Bovendien vond 70 % het fijn dat scheldpartijen zeer zeldzaam is geworden. Ook de trainers merkten een positief effect: 93% op het spel en zelfs 98 % op het team. over het algemeen zijn de club-besturen ook positief over het gevolg van de nieuwe regel. Bij scheidsrechters en lijnrechters scoorde de positieve uitwerking zelfs 100 %. Zij worrden aanzienlijk minder uitgescholden of negatief beoordeeld, wat de uitvoering van hun taak alleen maar ten goede komt.
conclusie
Kortom de KNVB heeft het goed gedaan met deze nieuwe regel en mag deze van ons zo houden.