Met de start van het nieuwe basketbal seizoen die snel naderbij komt, willen alle ploegen goed voorbereid zijn op de slopende veldslag die de 82 wedstrijden telkens weer zijn. Zo ook de Oklahoma City Thunder. Zij moeten het aanvankelijk echter wel stellen zonder hun superster Kevin Durant.

Op 11 oktober 2014 werd bij Kevin Durant, de huidige regerende MVP (meest waardevolle speler) in de NBA, een breuk van het middenvoetsbeentje vastgesteld. Deze diagnose kwam er na een onderzoek op vraag van Durant omwille van het feit dat hij de dag voordien ongemakken had ondervonden aan de voet.

Verwacht wordt dat Durant zo'n 6 tot 8 weken aan de zijlijn zal moeten blijven, wat ongetwijfeld een zware klap is voor de Thunder. Met een gemiddelde van 32 punten per wedstrijd was hij vorig seizoen topscorer, met daar bovenop ook nog eens gemiddeldes van 7,4 rebounds en 5,5 assists per wedstrijd.

In een eerste reactie meldde coach Scott Brooks dat hij niet verwacht dat één enkele speler de lading zou overnemen van Durant. Er zijn verschillende spelers die op de small forward positie kunnen uitgespeeld worden : Jeremy Lamb, Perry Jones, Andre Roberson en nieuwkomer Anthony Morrow. Lamb haalde een gemiddelde 18,3 punten over 4 wedstrijden in het voorseizoen.

Het moet gezegd worden dat Scott Brooks in het verleden steeds goed kom omgaan met blessures en ze uiteindelijk ook goed wist op te vangen (denk maar aan de blessure van Russell Westbrook in een niet zo ver verleden). Toch wordt het begin van het seizoen een zware test, want het was nog nooit de afwezigheid van Kevin Durant die moest opgevangen worden. Naast zijn dominantie en scorend vermogen zal vooral zijn leiderschap gemist worden.

Wat het scoren betreft : daarvoor wordt vooral gekeken naar Russell Westbrook. Met gemiddeldes van 26,7 punten, 8,1 assists en 7,3 rebounds in 19 wedstrijden was hij erg dominant in de playoffs van 2014. Volgens hem zal hij niet anders gaan spelen nu Durant afwezig is. "Ik zal gewoon op regelmatige basis proberen te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat we wedstrijden winnen", zo klinkt het. "Ervoor zorgen dat spelers boven zichzelf uitstijgen en dat iedereen samenspeelt".

Een andere belangrijk factor tijdens de afwezigheid van Durant, en misschien wel gedurende het volledige seizoen, wordt de verdere ontwikkeling van center Steven Adams. De Nieuw – Zeelander, die aan zijn tweede seizoen in de NBA begint, begon het seizoen vorig jaar in de schaduw van Kendrick Perkins. Hij stapte echter in de schijnwerpers toen Perkins gekwetst was. Tijdens de playoffs werd die stijgende lijn doorgezet en tijdens het huidige voorseizoen gaf Adams al een voorproefje van wat we mogen verwachten van hem. Hij scoorde gemiddeld 18,7 punten per wedstrijd en dat uit 24 op 28 field goals. Uiterst efficiënt, en zijn evolutie van harde werker die enkel rebounds neemt en shots blockt naar een center met ook een scorend vermogen, kon op geen beter tijdstip komen.

Het wordt dus afwachten voor de Thunder, maar verwacht wordt dat ze uiteindelijk toch eindigen waar ze misschien wel thuishoren : diep in de playoffs. De laatste 4 jaar bereikten de Thunder 3 maal de finales van de Western Conference, en één maal zelfs de finale.

Gedurende het seizoen zal Brooks waarschijnlijk nog wat experimenteren met de opstelling, maar verwacht wordt dat de Thunder dit jaar opnieuw een stap vooruit zetten, met als einddoel opnieuw de finale bereiken.

http://hoopshype.com
http://www.nba.com
http://network.yardbarker.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in