Skiën lijkt dé sport die je in je eentje uitoefent. Maar dat hoeft helemaal niet, want skiën kun je ook in een team. Dat gebeurt bij het demoskiën, oftewel synchroonskiën. Denk hierbij aan synchroonzwemmen, maar dan op de ski’s. En dan niet in het water – zoals bij het synchroonzwemmen – maar op de sneeuw natuurlijk.

Demonstratieskiën gebeurt normaliter in groepjes van zo’n zes personen. Gezamenlijk vormen zij bijvoorbeeld een V-vorm, waarin zij geheel synchroon naar beneden skiën. Nog mooier wordt het als er hierbij wordt geskied op muziek en er bovendien lichteffecten worden gebruikt op de skipiste. Ook kan er door het skiteam natuurlijk gebruik worden gemaakt van speciale outfits of kostuums, wat de show nog specialer maakt.

Nu is de V-vorm nog vrij eenvoudig voor een goed getraind demoteam. De vormen die je als team skiet, kun je dan ook zo moeilijk maken als je zelf wilt. Een andere bekende vorm is de zogenaamde ‘crash’, waarbij de skiërs achter elkaar in een rij starten. Na het afzetten met de stokken in de sneeuw, vertrekt skiër nummer één in een grote bocht naar rechts, waarop skiër twee juist begint met een grote bocht naar links. Op het midden van de piste passeren de twee elkaar, waarbij nummer één nog steeds ietsje voor nummer twee skiet. Het is hierbij de kunst om elkaar niet te raken (of bijvoorbeeld zelfs te botsen), de vorm heet dan ook niet voor niets crash.

""

Ook heel bijzonder zijn demonstraties waarbij meerdere skiërs op slechts één ski (synchroon) naar beneden gaan. Net zo spectaculair zijn vormen waarbij skiërs een been hoog in de lucht houden tijdens het skiën, of vormen waarbij skiërs bij elkaar onder de benen door gaan. 

In Nederland worden, in de indoor skihallen, regelmatig skishows gegeven door demonstratieteams. Zowel kinder- als volwassenenteams doen aan deze bijzondere sport. Tijdens shows kan het publiek onder het genot van een warm drankje kijken naar de skiërs die spectaculaire vormen tonen terwijl er spannende muziek uit de boxen knalt.

http://www.coolmovements.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in