Zelden in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal was een laatste speeldag zo spannend als op zondag 29 april 2007. De ontknoping van het seizoen 2006-2007 in de Eredivisie was in vele opzichten uniek. Nog nooit eerder was er zoveel te winnen of te verliezen. Nog nooit eerder maakten zoveel verschillende clubs op de laatste speeldag nog kans op de titel. AZ, Ajax en PSV maakten allen nog kans zich kampioen van Nederland te kronen. Dat gegeven alleen al is een veelbelovende mix voor spektakel. Maar de wijze waarop de slotdag zich verder ontplooide, had de gekste scenarioschrijver nog niet kunnen bedenken.

 Aanloop naar een knotsgekke middag

Na 33 wedstrijden in de Eredivisie jaargang 2006 – 2007 hadden drie clubs een gelijk aantal punten vergaard: zowel AZ als Ajax als PSV wisten 72 punten bij elkaar te voetballen voorafgaand aan de laatste speeldag. Op basis van doelsaldo mocht AZ de ranglijst aanvoeren, omdat het doelsaldo van de Alkmaarse formatie veel positiever was dan dat van Ajax en PSV. AZ Alkmaar, onder leiding van toenmalig coach Louis van Gaal, stak het hele seizoen al in bloedvorm. Met nog één wedstrijd te gaan tegen laagvliegers Excelsior, leek het kampioenschap een formaliteit. Sinds 1981 had geen enkele club buiten de traditionele top-3 (Ajax, Feyenoord, PSV) beslag weten te leggen op het kampioenschap, maar menigeen was het erover eens dat AZ ook deze laatste wedstrijd zou weten te winnen en zodoende de hegemonie van de traditionele top-3 weer eens zou doorbreken. Ook in 1981 was het AZ dat er met de kampioensschaal vandoor ging.

Zo kwam het dat AZ op die zondagmiddag op bezoek ging bij Excelsior, terwijl Ajax en PSV hun wedstrijden afwerkten tegen Willem II respectievelijk Vitesse. Hoewel er bij beide wedstrijden regelmatig naar het scorebord werd gekeken, was er over het algemeen weinig hoop op het alsnog winnen van de titel. AZ zou de titel binnenslepen, Ajax of PSV zou afhankelijk van doelsaldo als tweede eindigen.

Voor aanvang van de laatste speeldag zag de positie op de ranglijst van de titelkanshebbers er als volgt uit:

Ranglijst voor aanvang van de laatste speeldag
Positie Club Punten Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen

Doelsaldo

1 AZ 72 33 21 9 3 81 28 +53
2 Ajax 72 33 22 6 5 82 35 +47
3 PSV 72 33 22 6 5 70 24 +46

Laatste speeldag

Het programma op de laatste speeldag bepaalt dat AZ uit speelt bij Excelsior, Ajax uit speelt bij Willem II in Tilburg, en PSV thuis in eigen stadion Vitesse ontvangt. Vanaf de aftrap ontvouwt zich een waar spektakel. Alle drie de wedstrijden hebben alles in zich wat voetbal zo dramatisch maakt. Gemiste kansen, rode kaarten, nagelbijtende supporters op de tribunes, die via radio en telefoon met het thuisfront in contact staan. Door de vele gebeurtenissen op de drie verschillende velden verandert de tussenstand regelmatig, en is er steeds een andere club virtueel kampioen. Bij het aftrappen op die zonnige middag leidt AZ stevig de ranglijst aan, maar zogauw de bal rolt gaat het vlug:

In Eindhoven vallen al vroeg doelpunten. In de 8e en 10e minuut weten Alex respectievelijk Farfan het net te vinden. In de 13e minuut doet Theo Janssen wat terug namens de bezoekers: 2-1. PSV is het eerste kwartier virtueel kampioen.

19’: In Tilburg opent Urby Emanuelson de score namens Ajax. Nu zijn de Amsterdammers kampioen.

21’: Keeper Boy Waterman van AZ krijgt rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Er wordt een strafschop toegekend, die Luigi Bruins weet te verzilveren. Het staat 1-0 voor Excelsior, en AZ staat nu drie punten achter Ajax en PSV

24’: Een vrije trap van Simon Cziommer brengt AZ op gelijke hoogte met Excelsior: 1-1. De Alkmaarders naderen nu tot op een punt achter Ajax en PSV.

59’: Afellay scoort 3-1 voor PSV.

60’: Een droge knal van Excelsior-speler Enrico Drost stuitert via de onderkant van de lat over de doellijn. Excelsior leidt nu met 2-1 op Woudestein en AZ heeft weer twee doelpunten nodig om het kampioenschap binnen te slepen.

65’: Farfan maakt er op aangeven van Cocu 4-1 van bij PSV. De Eindhovenaren staan nu bovenaan, met een doelpunt meer dan nummer 2 Ajax. Niet veel later maakt PSV 5-1, maar dit doelpunt wordt afgekeurd.

69’: Huntelaar scoort 2-0 namens Ajax.

71’: Danny Koevermans brengt hoop terug in de Alkmaarse harten door de gelijkmaker te scoren: Excelsior tegen AZ staat nu  2-2. Niet veel later moet middenvelder Van Dieren van Excelsior het veld verlaten met twee keer geel. AZ speelt nu met tien man tegen tien van Excelsior. Er gloort weer wat hoop voor de titel, want nog steeds geldt: een Alkmaarse overwinning betekent dat AZ kampioen is, ongeacht wat er gebeurt op de andere velden.

77’: Cocu scoort 5-1 in Eindhoven.

78’: Een daverend schot van Danny Koevermans spat uiteen op de paal. Op een haar na leidde AZ met 2-3, wat haast zeker het kampioenschap zou betekenen.

In de laatste 10 minuten van de wedstrijd heeft Ajax intussen nog een enkele goal nodig om kampioen te worden. De ene na de andere aanval wordt echter afgeslagen door de verdediging van Willem II. Ook AZ is naarstig op zoek naar die ene goal die ze kampioen zou maken.

In Eindhoven is de wedstrijd het eerst afgelopen, met 5-1 voor PSV op het scorebord. Als er bij Ajax en AZ niet gescoord wordt, gaat het kampioenschap naar de ploeg van trainer Ronald Koeman. In Rotterdam maakt Excelsior er – tot overmaat van ramp voor AZ – intussen in de extra tijd nog 3-2 van. Als ook de wedstrijd in Tilburg afgelopen is zonder wijzigingen op het scorebord, ontploft het PSV-stadion. Een krankzinnige, weerzinwekkende voetbaldag is ten einde, met PSV als grote winnaar. De knotsgekke gebeurtenissen leveren deze eindstand op: 

Eindstand Eredivisie 2006-2007
Positie Club Punten Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen Doelsaldo
1 PSV 75 34 23 6 5 75 25 +50
2 Ajax 75 34 23 6 5 84 35 +49
3 AZ 72 34 21 9 4 83 31 +52

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in