Jaarlijks worden er vier grote tennistoernooien gehouden, de Grand Slams. De meest bekende daarvan is Wimbledon. De andere drie zijn de Australian Open, Roland Garros, ook wel de Franse Open genoemd, en de US Open.

Elk toernooi heeft een andere ondergrond. De 32 beste spelers ter wereld worden geplaatst, de overige moeten voorrondes spelen om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi, waarin 128 spelers worden toegelaten voor het enkelspel. De onderdelen die bij elk toernooi worden gespeeld zijn mannen enkel en dubbel, vrouwen enkel en dubbel, gemixt dubbel, jongens enkel en dubbel, meisjes enkel en dubbel, rolstoeltennis en legends, voor de oudere ex-tennissers. Als een tennisser in zijn carrière alle vier de Grand Slams wint, wordt dit een Career Grand Slam genoemd. Wint hij of zij ze in één jaar, dan heeft de tennisser een Calendar Grand Slam op zak.

Australian Open

De Australian Open wordt elk jaar in januari gehouden in Melbourne. De eerste editie vond plaats in 1905 op gras. In 1988 werd overgeschakeld op hard court. De twee belangrijkste banen zijn voorzien van een dak zodat er ook bij regen kan worden doorgespeeld. In 2010 behaalde de Australian Open het record bezoekersaantal van meer dan 650.000 bezoekers! In het verleden is het toernooi ook in andere steden gehouden: Sydney, Brisbane, Adelaide, Perth, Christchurch (Nieuw-Zeeland) en Hastings (Nieuw-Zeeland) zijn allen gastheer geweest van dit toernooi. In 1972 werd besloten dat het toernooi een vaste locatie moest krijgen en werd gekozen voor Melbourne omdat deze stad de meeste bezoekers trok. Omdat Australië ver weg ligt, deden er tot 1946 geen buitenlandse spelers mee. In de jaren ’20 duurde de tocht van Amerika naar Australië wel 45 dagen! Het prijzengeld is sinds 2010 gelijk voor mannen en vrouwen en bedraagt ruim 2 miljoen Australische dollar (ongeveer 1,4 miljoen euro). De verliezend finalist krijgt de helft.

Roland Garros/ Franse Open

Dit toernooi wordt van eind mei tot begin juni gehouden in Parijs. De ondergrond van de Franse Open is gravel. Vanwege deze ondergrond en het feit dat in de vijfde set geen tiebreak wordt gespeeld wordt dit toernooi gezien als het zwaarste van de vier Grand Slams. De eerste editie werd gespeeld in 1891 en was toen nog alleen toegankelijk voor Franse spelers.  Vrouwen mochten pas voor het eerst meedoen in 1897. In 1924 werd er een jaar overgeslagen omdat in Parijs toen de Olympische Spelen plaatsvonden. Vanaf 1925 werden buitenlanders toegelaten tot het toernooi. Sinds 1981 worden er speciale prijzen uitgereikt op Roland Garros: een prijs voor beste sportman/vrouw en beste medewerking aan de pers, een prijs voor sterkste karakter en persoonlijkheid en een prijs voor beste tennisopenbaring van het jaar. Sinds 2007 krijgen mannen en vrouwen evenveel prijzengeld. Dit is revolutionair aangezien ook in de tenniswereld vrouwen minder verdienen dan mannen! De winnaar krijgt ruim 1 miljoen euro, de verliezende finalist moet het doen met ‘slechts’ €530 000.

Wimbledon

Wimbledon is het meest bekende en prestigieuze tennistoernooi van de vier en tevens het oudste. Het wordt al sinds 1877 in Londen gehouden, elk jaar van eind juni tot begin juli. De ondergrond waarop gespeeld wordt tijdens dit toernooi is gras. De locatie is eigendom van The All England Croquet Club. In het verleden werd er alleen cricket gespeeld maar in 1875 mocht er ook tennis worden gespeeld en werd de naam van de club veranderd in The All England Lawn Tennis and Croquet Club. Wimbledon staat bekend om zijn tradities: er geldt een dresscode voor spelers, ze moeten namelijk in het wit gekleed zijn op de baan, er worden aardbeien met slagroom gegeten en de Britse koninklijke familie komt regelmatig kijken. Het centrecourt van Wimbledon heeft sinds 2009 een dak, zodat er in het regenachtige Engeland kan worden doorgespeeld bij regen. Tot 1884 werd er tijdens het toernooi alleen mannen enkelspel gespeeld, maar vanaf toen werd er ook gedubbeld en werd er ook vrouwen enkelspel gespeeld. Vanaf 1913 mochten vrouwen ook dubbelen en stond ook gemengd dubbel op het programma. Tegenwoordig mag de jeugd er ook spelen: zowel meisjes als jongens mogen deelnemen aan het enkel- en dubbelspel. Er is geen gemengd dubbel voor de junioren. Ook is er rolstoeldubbelspel en senioren, voor oud-tennissers. Het prijzengeld bedraagt 1 miljoen pond (ongeveer 1,15 miljoen euro) voor de winnaar en winnares en de helft daarvan voor de verliezend finalist.

 

US Open

De US Open bestaat al sinds 1881 en wordt elk jaar gehouden van eind augustus tot begin september in New York. De ondergrond is hardcourt, maar het is een ander soort dan dat wordt gebruikt bij de Australian Open. De Amerikaanse ondergrond is de snelste van alle vier.  Vrouwen mochten voor het eerst meedoen in 1887 en het dubbelspel werd in 1900 geïntroduceerd. De US Open heeft als enige toernooi een tiebreak aan het einde van de vijfde set. Het prijzengeld bedraagt 1,6 miljoen dollar (1,15 miljoen Euro) voor de winnaar en de winnares van het toernooi en de helft daarvan voor de verliezend finalist. In 2006 kwam de US Open als eerst met het Hawkeye systeem, een electronisch systeem waarmee een speler onmiddellijk een punt terug kan zien. Dit wordt gebruikt om beslissingen van de scheidsrechter aan te vechten. Gemiddeld wordt 30% van de beslissingen van de scheidsrechter overruled door het elektronische systeem.

http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Open
http://en.wikipedia.org/wiki/French_Open

http://en.wikipedia.org/wiki/Wi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in