Zumba is een combinatie van fitness, aerobics en dans. De muziek die erbij wordt gebruikt is voornamelijk Latijns-Amerikaans (salsa, merengue, rumba, cumbia, flamenco, etc.), maar ook een beetje hiphop, reggae en andere soorten muziek. De naam Zumba betekent zoiets als snel bewegen en lol hebben. De officiële Zumba slogan is dan ook “Join the Party!”

Doel van Zumba

Het doel van Zumba is om door middel van dans en fitness oefeningen het sporten leuker te maken. Alle spiergroepen worden gebruikt tijdens een Zumbales. Doordat je het gevoel hebt aan het dansen te zijn, heb je niet door dat je na afloop een goede workout hebt gehad! Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat je er wel duizend calorieën per uur mee verbranden.

Geschiedenis

Zumba is in de jaren ’90 ontwikkeld door Alberto "Beto" Perez een danser, choreograaf en aerobics-leraar in Colombia. Toen hij erachter kwam dat hij de muziek voor zijn aerobicsles vergeten was, gebruikte hij de muziek die hij toevallig bij zich had, Latijns-Amerikaanse muziek en moest hij de hele les improviseren. Dit vonden zijn leerlingen zo leuk dat het uiteindelijk een van de meest populaire lessen werd in zijn sportschool.

Toen Zumba succesvol werd in Colombia, verhuisde Alberto Pero in 1999 naar Miami om daar zijn succes nog verder uit te breiden. Hij registreerde Zumba als handelsmerk en begon een bedrijf, Zumba Fitness LLC. Samen met zijn zakenpartner Alberto Perlman begon hij in 2002 met het uitzenden van commercials op de Amerikaanse tv, wat zorgde voor een enorme hype. Dit leidde tot de verkoop van miljoenen Zumba-video’s en een grote vraag naar Zumba-docenten. Daarom zetten Perez en Perlman een officieel opleidingsprogramma voor docenten op: de Zumba Academy. Omdat Zumba een geregistreerd handelsmerk is, moeten docenten hun licensie halen om les te mogen geven.  Het opleidingsprogramma van de Zumba Academy is, net als de Zumbalessen zelf, in verschillende landen  te volgen.

Zumba hype

Tegenwoordig wordt Zumba aangeboden op 50.000 locaties in 75 landen. Het is dus een echte hype. Wekelijks doen wereldwijd zes miljoen mensen aan Zumba. Op de Zumba website zijn er DVD’s te koop zodat mensen ook thuis hun Zumba workout kunnen doen. Naast DVD’s is er ook officiële Zumba sportkleding online te koop (shirts, broeken, sportschoenen, sporttassen etc.) zijn er CD’s met Zumba muziek verkrijgbaar. Er zijn zelfs andere artikelen zoals boeken, sleutelhangers en paraplu’s te koop.

Zumba opleiding

De Zumba opleiding bestaat uit verschillende niveau’s:

  • Zumba Basic Steps Level 1: dit is de basisopleiding.
  • Zumba Basic Steps Level 2: dit is een uitbreiding van de basisopleiding.
  • Zumba Gold: Bij dit niveau leren docenten om te gaan met ouderen of absolute beginners die geen goede conditie hebben.
  • Zumba Toning: Op dit niveau leren docenten wat meer de nadruk te leggen op het fitness aspect. Bij Zumba Toning worden gewichtjes gebruikt (Zumba Toning Sticks).
  • Aqua Zumba: de “pool party for all ages.” Hierbij leren docenten Zumba oefeningen aan te passen aan het water, gecombineerd met aqua-fitness.
  • Zumbatomatic: Dit programma is gericht op het lesgeven aan kinderen. Hierbij wordt docenten ook geleerd hoe ze orde moeten houden in een groep en hoe ze de oefeningen aan moeten passen zodat ze geschikt zijn voor kinderen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zumba
http://www.zumba.com/us/about/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in