Een bericht of tekst moet in eerste instantie nieuwswaardig en relevant zijn. Al heeft het artikel zo'n goede tags en koppen, als het niet lekker leest ben je de lezer kwijt. Maar SEO (search engine optimalisatie) of zoekmachineoptimalisatie is wél belangrijk bij het schrijven van een webtekst. Daarom een aantal SEO-tips om je tekst te optimaliseren voor de zoekmachines.

Leesbaar schrijven

Een goede tekst moet aantrekkelijk, relevant en helder zijn en natuurlijk uitnodigen om verder te lezen. Dit begint al bij de kop. Een prikkelende kop, trekt meer aandacht dan één die volstaat met zoekwoorden. Gebruik geen lange zinnen in je tekst en probeer alinea's te maken van maximaal tien regels. 

Bereik je lezers met goede koppen""

Koppen trekken de aandacht. De kop is een uitnodiging om de tekst te lezen en moet daarom opvallen. De lezer moet nieuwgierig en geprikkeld worden. Een goede kop helpt daarnaast ook voor betere vindbaarheid in zoekmachines. Probeer dus een kop te verzinnen die nieuwsgierig maakt en daardoor de aandacht trekt. Hij moet de lading dekken en het belangrijkste nieuws bevatten. Hou het kort, bondig en zakelijk. 

Zorg voor informatie in de tussenkoppen

Tussenkoppen geven snel het onderwerp neer van de onderliggende tekst. Zeker als het onontkoombaar is om een langere tekst te schrijven zorgen tussenkoppen voor het overzicht. Een internetlezer ziet binnen een paar seconden de hoofdkop en de tussenkoppen. Zorg er dus voor dat deze aantrekkelijk genoeg zijn om te blijven lezen. Denk dus goed na over de tussenkoppen en zet geen onzin neer.

Gebruik goede tags

Een tag geeft aanvullende informatie over het bestand waaraan het is gekoppeld. Op basis van steekwoorden worden de tags geindexeert door zoekmachines en wordt je beter gevonden. Tools als Keyword finder en Insights van Google kunnen je verder helpen en geven inzicht in de meest gebruikte zoekwoorden. Vergeet hierbij ook de meest voorkomende synoniemen niet. 

Social media

Social media is 'hot'. De profielen op de sociale netwerken dragen ook bij aan een goede SEO-optimalisatie. Door je teksten te plaatsen op Twitter, Facebook, LinkedIn, Hyves en andere Social media sites bereik je een groot aantal lezers van je tekst. Deze kunnen de tekst ook nog eens retweeten en doorplaatsen waardoor het bereik van lezers alleen maar groter wordt. Probeer hierbij je lezers te betrekken door interactie te ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door een vraag of een stelling te plaatsen waar lezers op kunnen reageren.

Bedenk dat ook steeds meer bedrijven gebruik maken van Social media. Ze bereiken namelijk op een simpele manier en met weinig inzet hun doelgroep.

Linkbuilding

""

Linkbuilding komt veel voor in de SEO-wereld. Linkbuilding houdt in dat je probeert zoveel mogelijk links naar pagina’s op jouw website te krijgen vanaf andere websites. Je ‘bouwt’ dus eigenlijk aan links naar je website. Er zijn twee redenen waarom je aan linkbuilding moet doen:

  1. Links leveren meer bezoekers op die via die links naar jouw site komen.
  2. Je komt hoger in de zoekmachines te staan als je goed bent in linkbuilding en dus veel verwijzingen hebt vanaf andere sites dan is dat goed voor je SEO.

 

Creativiteit wint!

Met creativiteit valt een hoop te winnen. Creativiteit valt namelijk op, blijft langer hangen en wordt vaker doorgegeven. Verschillende media zullen het dan vanzelf oppikken en doorgeven, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

http://www.dutchcowgirls.nl/media/4837
http://www.seohandleiding.nl
www.tekstblog.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in