De relatie tussen leerlingen en leerkrachten is nooit eenvoudig geweest. Sinds de autoritaire leider van de vorige eeuw uit de klas is verdwenen is het beroep van leraar steeds moeilijker geworden. En toen kwamen de sociale netwerksites er nog eens bij. In dit artikel geef ik meer uitleg over Facebook, maar uiteraard kan je tips meenemen voor andere sociale netwerken.

Oh nee, weer een leerling…

Leerling x wil je vriend worden op Facebook. Een normale zaak voor de leerling die de leraar elke dag ziet, maar een groot probleem voor de leerkracht zelf. Hoe moet je daar mee omgaan? Vergelijk het met een leerling die vraagt of hij je thuis mag komen opzoeken. Door hem toe te laten zal hij sowieso een blik krijgen op jouw leven. Als je daar geen zin in hebt, weiger hem dan gewoon. Als je het hem uitlegt met die vergelijking zal hij het misschien begrijpen, desnoods stel je hem de vraag of jij welkom zou zijn in zijn huis.

Goed, kom maar binnen. Maar ik kies wat jij ziet.

Dit is de tweede oplossing. In Facebook kun je ervoor kiezen om lijsten te maken en om te bepalen wat elke lijst kan zien over jou. Als je leerlingen toelaat op je Facebook en je wil bepalen wat ze zien, is dit wat je moet hebben. Bij elk nieuw vriendschapsverzoek kun je het lijstje “leerlingen” aanklikken en daarna op “aanvaarden” klikken. Zaak opgelost met enkel het lijstje? Nee, je moet de instellingen van die lijst aanpassen bij je privacy instellingen. Je relaties, je foto's, interesses of ideologische of politieke overtuiging, je kunt het allemaal voor die nieuwsgierige oogjes wegstoppen door goed bij de “customise settings” te kijken.

Of weet je, doe maar of je thuis bent

Een leerkracht die zijn Facebook open zet voor zijn leerlingen is niet per definitie een slechte leerkracht. Het zijn de zaken die je reputatie als goede opvoeder in gevaar zouden kunnen brengen die je moet weren. Dat je wel een héél jonge vriendin hebt, of dat er op sommige foto's van je wel veel bloot staat bijvoorbeeld. Niemand zegt dat je die ook hebt. Je loopt dan weinig risico, maar gevaar schuilt in een klein hoekje. Het gaat immers over je imago, dat heb je zelf nooit helemaal in de hand. Hoe jammer het ook is, met een bewuste actie kan iemand je altijd schade toebrengen, ook op Facebook. Zeker als je niets verbergt.

Wat zegt de directie?

Als leraar kies je zelf welke positie je inneemt, maar in sommige gevallen vraagt de school haar leerkrachten om een strategie toe te passen. Net als een bedrijf kan een school haar leraren vragen om de reputatie van de school ook op Facebook hoog te houden. Kritiek op een van je collega's of een opmerking over het niet zo passende kleedje van de directrice kunnen in dat geval zelfs een reden tot ontslag geven, ook al gaat het om Facebook. Bevalt het je niet? Werk met de lijstjes. Die lijstjes maken dat elke post, elke conversatie, elk stukje informatie meer privé is. Conclusie: je Facebook profiel is zo publiek als je wilt dat het is, maar de gordijnen moet je zelf dicht doen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in