Bijna iedereen heeft wel een Facebook en/of Hyves account. Leuk om in contact te komen met oud-klasgenoten en in contact te blijven met collega’s, vrienden en familieleden. Ook is het een handige manier om op de hoogte te blijven van wie een relatie heeft met wie en wie wat heeft gedaan het afgelopen weekend.

Het gevaar van sociale netwerk sites

Hier ligt ook gelijk het gevaar van sociale netwerk sites. Niet alleen je vrienden en oud-klasgenoten kunnen jouw profiel bekijken, ook potentiële werkgevers kunnen dat. Hoewel je tot op zekere hoogte je profiel kunt afschermen, komen werkgevers er via via meestal toch wel achter hoe je je verkleedt met carnaval of hoe dronken je was tijdens je laatste stapavond. Hierdoor kan je reputatie ernstig geschaad worden. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Jon Favreau, de speechschrijver van President Obama. Hij was op Facebook te zien terwijl hij deed alsof hij aan de borsten zat van een kartonnen afbeelding van Hillary Clinton.

Wel of niet sociaal?

Hoewel websites zoals Facebook en Hyves zichzelf ‘sociaal’ noemen, wordt er door veel onderzoekers getwijfeld aan het sociale aspect ervan. Hoewel het makkelijk is om weer in contact te komen met mensen die je uit het oog verloren was, komt online communicatie vaak in de plaats van face-to-face of telefoon. Dus in plaats van even die vriendin te bellen om te vragen hoe het met haar gaat, plaatsen we nu een ‘krabbel’ op haar Hyvesprofiel of laten we een berichtje achter op Facebook. Doordat dit contact vluchtiger is dan offline contact wordt de samenleving juist minder sociaal in plaats van socialer.

Community's

De Britse aartsbisschop Vincent Nichols maakt zich hier ernstig zorgen over. Naar aanleiding van de zelfmoord van een 14-jarig meisje dat online gepest werd, heeft hij zijn zorgen uitgesproken over de individualisering van de samenleving. Hij betreurt het verlies van ouderwetse ‘community’s’ waarin mensen voor elkaar zorgen en waarin veel sociale controle is. Toch hebben sociale netwerken ook voordelen. Mensen met dezelfde interesses zoeken elkaar juist op online en hieruit kunnen hechte offline vriendschappen onstaan. Uit onderzoek blijkt ook dat het online contact niet per definitie in de plaats komt van offline contact, maar dit juist aanvult. En door middel van online communicatie, zoals fora voor dorpsgenoten of andere community’s, wordt de offline communicatie juist hechter. Kortom, online communicatie stimuleert juist offline communicatie.

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/religion/5956719/Facebook-and-MySpace-can-lead-children-to-commit-suicide-warns-Archbishop-Nichols.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in