Tegenwoordig is eigenlijk alles in de cloud te vinden. Bijna alles op het gebied van software en internet draait in de cloud. Dat klinkt natuurlijk heel gemakkelijk en handig. Aan de andere kant ben je er op die manier ook wel heel erg van afhankelijk. Dat geldt zeker wanneer je bedenkt dat de clouds waarop de wereld draait in handen zijn van een klein groepje grote bedrijven. De vraag is dus of je eigenlijk nog wel zonder de cloud kan. En hoe je leven er dan uit komt te zien. Het is daarom belangrijk om alles eens een keer op een rij te zetten. Zo krijg je een goed beeld

Diensten van de bedrijven gebruiken

Wat misschien wel het belangrijkst is om te beseffen, is dat bedrijven meer bieden dan de cloud alleen. Bedenk je bijvoorbeeld maar eens wat Google allemaal te bieden heeft. Wanneer je dus geen toegang meer tot de cloud zou hebben, dan kan je heel veel van die diensten ook kwijtraken. Of denk aan Facebook, dat bijvoorbeeld ook Whatsapp in dezelfde cloud beheert. Het wordt direct wel een stuk lastiger om dan te communiceren met anderen. Om maar eens iets te noemen. In dat opzicht is het dus behoorlijk lastig om buiten de cloud te leven. Het is niet onmogelijk, maar heel handig is het ook niet. Zo kan je immers niet meer volledig deelnemen aan het sociale leven op die manier. Dit kan het dus behoorlijk lastig maken om niet in de cloud te bestaan. Overigens is het wel zo dat je natuurlijk best buiten de ene kan blijven, maar je dan niet zonder de andere kan.

Diensten van anderen gebruiken

Misschien nog wel lastiger is het dat ook andere software- en techbedrijven gebruikmaken van de cloud van de grote aanbieders. Op die manier wordt het dus ook alleen maar lastiger gemaakt. Het is dan bijvoorbeeld zo dat heel veel apps op je telefoon uitvallen. Je kan ook nieuwe apps niet meer downloaden. Omdat de meeste dingen die we doen tegenwoordig op die manier worden gedaan, kan dus een belangrijk deel van je leven stil komen te staan. Dat maakt het dus niet direct aantrekkelijk om bijvoorbeeld blokkeersoftware voor de cloud te gebruiken. Daarmee schakel je niet alleen het grote overkoepelende bedrijf uit, maar ook alle kleine aanbieders die erin opereren.

Veiliger werken in de toekomst

Er is wel iets aan het veranderen waardoor je deze problemen in de toekomst niet meer hebt. Zo wordt er bijvoorbeeld op Europees niveau aan wetgeving gewerkt. Daarmee is te voorkomen dat je te veel afhankelijk wordt van de grote commerciƫle bedrijven om je leven op een normale manier te kunnen leiden. Het is dus in de toekomst misschien wel een stuk gemakkelijker mogelijk om te leven zonder dat je aan allerlei zaken vast zit omdat je nu eenmaal de cloud nodig hebt. Wanneer dat eenmaal goed op orde is gebracht, dan wordt het dus direct ook een stuk gemakkelijker om buiten de cloud te leven voor normale consumenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in