Hyves is de grootste profielen en community site van Nederland. Met meerdere miljoenen accounts is een groot deel van Nederland actief op deze site. Hoewel deze site zeer handig en vermakelijk kan zijn, kunnen er ook grote nadelen kleven op het gebied van privacy. Vooral bij een sollicitatie op de arbeidsmarkt is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen.

 

Foto’s

Het is op de website van Hyves zeer eenvoudig om foto’s te uploaden en deze te tonen op je profielpagina. Het is erg belangrijk om er voor te zorgen dat deze foto’s niet voor iedereen zichtbaar zijn. Het is namelijk goed mogelijk dat de afdeling personeelszaken van het bedrijf waar je een sollicitatie hebt lopen, gebruik maakt van de mogelijkheden die Hyves kan bieden bij het vinden van contactpersonen. Als er in dit geval obscene foto’s zichtbaar zijn voor iedereen, kan dit eventueel leiden tot een vertekend beeld vanuit het bedrijf. Het is daarom niet verstandig om een foto van jezelf in dronken toestand voor iedereen zichtbaar te maken.

Krabbels

Ook het toegankelijk maken van krabbels voor iedere Hyves-gebruiker is niet echt verstandig te noemen. Sommige teksten kunnen misschien overkomen alsof je losbandig bent, te veel feesten geeft of niet serieus bent, op de lezer van deze krabbels. In het geval van een bedrijf kan dit betekenen dat zij je afwijzen op basis van wat zij hebben gezien in je profielpagina. Geef daarom nooit te veel informatie weg aan derden die jou kunnen benadelen in je persoonlijke groei.

Privacy

Uiteraard heeft Hyves diverse mogelijkheden tot het behouden van je privacy. Het is daarom taak om hier dan ook goed gebruik van te maken. Het advies betreffende bescherming van je gegevens luidt daarom als volgt:

Foto’s                                  –              Alleen zichtbaar voor vrienden. (Nooit aanstootgevende foto’s op een profielsite                                                                                        plaatsen die jouw reputatie kunnen verpesten) Bedenk ook goed wie je toevoegt als vriend.

Krabbels                             –              Alleen zichtbaar voor vrienden. (Beter is het om eens per week je krabbels te verwijderen).

Profiel                                  –              Houd het kort en krachtig en vertel niet teveel over jezelf.

Het is vaak beter om een bescheiden profielpagina op Hyves te hebben waarin je serieus en interessant overkomt. Op deze manier kun je de profielpagina gebruiken als voordeel. Dit kan doordat de eventuele toekomstige werkgever een positief beeld krijgt door toedoen van jouw interessante profielpagina.

Is het al vaak voorgekomen dat je niet bent aangenomen of niet eens de mogelijkheid kreeg om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Bedenk dan dat de reden wel eens kan liggen aan de manier waarop je jezelf profileert op Hyves. Geen werkgever staat te wachten op iemand die al zijn feestfoto’s, flirtende krabbels en andere fratsen uitgebreid op zijn Hyves laat zien. Dit zijn privégegevens en het is dan ook belangrijk om deze gegevens privé te houden. Bedenk daarom goed dat een toegankelijke Hyves-pagina in je nadeel kan werken en dat het vaak beter is om een verzorgd profiel te hanteren in het voordeel van je sollicitatie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in