Wanneer je het internet opgaat is een virusscanner broodnodig. Er ziijn virusscanners die gratis zijn en er zijn er waarvoor je moet betalen. Gratis virusscanners voldoen meestal uitstekend, ze doen vaak niet onder voor de virusscanners die wel geld kosten.

Waar komen computervirussen vandaan?

De eerste computers bestonden al een aantal jaren toen de eerste virussen verschenen. In 1984 beschreef de Amerikaan Fred Cohen in zijn thesis “Computer Viruses – Theory and Experiments” een van de eerste werkende computervirussen.

Het computervirus is eigenlijk per ongeluk ontdekt. Men was op zoek naar manieren om een computer meerdere taken tegelijk te laten uitvoeren. Dat was in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog heel moeilijk. Het was wel een prestatie van de programmeurs dat het laten uitvoeren van meerdere taken ook lukte. De computers van die tijd hadden veel minder mogelijkheden dan de computers van tegenwoordig. Toen computers eenmaal meerdere taken tegelijkertijd konden uitvoeren was het ook mogelijk om een ongewenst programma, zoals een virus, te laten uitvoeren.

 

Verspreiding van computervirussen.

Het internet bestond nog niet, dus die virussen verspreidden zich nogal traag. Besmette floppy disks waren lange tijd de enige mogelijkheid tot verspreiding. Later kwamen daar ook nog de besmette CD-roms bij. Toen het internet populair werd, bleek dit een prima manier te zijn om virussen te verspreiden. In het begin gebeurde dit vooral via e-mail: men stuurde een aantal ontvangers een e-mailbericht met een bijlage.  In die bijlage zat een virus verstopt. Als de ontvanger de bijlage opende, dan werd de computer besmet.
Op die manier nam de verspreiding van computervirussen enorm toe. Virussen waren in het begin relatief onschuldig, vaak niet meer een  grapje van een programmeur. Maar door de snelle verspreiding werd de aandacht van criminelen getrokken. De aard van de computervirussen veranderde; ze werden agressiever en kwaadaardiger.

 

Trojans en Wormen

Tegelijkertijd nam het gebruik van internet en onze afhankelijkheid van dit prachtige medium enorm toe. Online winkelen, internetbankieren: allemaal zaken waar geld mee gemoeid is. Dit werd een doel voor virusschrijvers: het onderscheppen van financiële gegevens. Er verschenen Trojan-virussen. Een Trojan-virus is een virus dat zich schuilhoudt in een ander programma. Als het andere programma actief wordt, dan wordt het Tojan-virus ook actief.
Trojan-virussen zijn vaak op zoek naar toetsaanslagen. Tussen de toetsaanslagen zitten ook rekeningnummers en wachtwoorden. Een Trojan-virus verzamelt deze gegevens en stuurt ze door naar de maker van het virus.
Wat de maker met al die informatie doet?  Verkopen aan iemand die er geld voor over heeft.

Een ander soort virus, een Worm, wordt vaak gebruikt om een botnet te maken. Een botnet is een netwerk van besmette computers dat op commando opdrachten kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld allemaal tegelijk inloggen op één website. Als dat gebeurt, is die website onbereikbaar. Er wordt als het ware een digitale wachtrij gemaakt. Er is te veel verkeer voor de capaciteit van die verbinding, en de betreffende site is niet of bijna niet meer te bereiken.  Een dergelijke actie heet een DOS aanval. Dos betekent Denial Of Service.
Een andere trend die opkomt is het aanvallen van belangrijke openbare voorzieningen, zoals elektriciteitscentrales.

 

Gratis virusscanner of toch betalen?

Om veilig het internet op te gaan moet je altijd een goede virusscanner op je computer gebruiken. Maar wat is een goede virusscanner ? Daar lopen de meningen over uiteen. Uit elke test komt wel een andere 'winnaar'. In het algemeen kan je wel stellen dat een gratis virusscanner prima werkt. Vaak presteren ze net zo goed als een betaalde virusscanner die dan wel
meer service biedt. Zij hebben een helpdesk en bieden ondersteuning bij problemen. Een betaalde virusscanner heeft dus meer opties en een betere beveiliging. Het is de vraag of je dat allemaal nodig hebt, want het blijft een kwestie van voorkeur. Gebruik je een gratis virusscanner dan moet je beter opletten wat je doet.


Wel of niet op internet?

Moeten we nu bang worden om het internet te gebruiken? Zover is het nog niet. Het internet is een prachtig medium met enorme voordelen. Als je je maar bewust bent van de mogelijke gevaren, dan is er geen reden om het internet niet te gebruiken.
We doen tenslotte de deur van ons huis ook op slot.
De belangrijkste beveiliging begint bij jezelf. Gebruik de computer verstandig met volgende eenvoudige tips:

  • Klik niet op rare, ongewone mailtjes.
  • Geloof niet in sprookjes als: "Klik hier en win 10 000 euro!!"
  • Gebruik geen illegale software. Dat is een bron van virussen.
  • Bezoek geen sites met een twijfelachtige reputatie. Porno wordt vaak gebruikt als lokkertje


http://www.security.nl/artikel/39467/1/Anti-Virus_Overzicht_2012.html
http://www.security.nl/artikel/39377/1/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in