Vroeg opstaan; veel van ons hebben er moeite mee. We zetten de wekker op snooze en draaien ons nog eens om. Als je dan vervolgens weer wakker wordt en ontdekt dat het al weer bijna middag is, ben je teleurgesteld in jezelf dat je weer zoveel kostbare uren kwijt bent. Op vele sites kun je een paar algemene tips lezen die het opstaan makkelijker maken. Hier gaan we een stap verder, met dit systeem wil je zo vroeg mogelijk opstaan en is blijven liggen geen optie meer.

Vroeg opstaan

Vroeg opstaan kent vele voordelen. Denk aan al de uren die je ermee bespaart en waarin je allerlei nuttige taken kunt doen of waarin je de tijd kunt nemen om de dag lekker op je gemak te beginnen. Je kunt rustig een pot koffie of thee zetten, de krant lezen, ontbijten, douchen en dan zonder je te hoeven haasten naar je werk vertrekken, nog voor de ergste ochtendspits. Daar bovenop komt dat de vroege uren vaak heerlijk stil zijn en je geconcentreerd aan je taken kunt werken terwijl veel mensen nog in bed liggen.
"Klok"
 

Het is niet makkelijk

Het is niet moeilijk om de vele voordelen te zien, maar het is ook niet eenvoudig om daadwerkelijk vroeg op te staan. Zeker niet wanneer het koud en donker is en je bed nog zo heerlijk warm is. Ook kunnen velen de verleiding niet weerstaan om te blijven liggen wanneer er geen dringende reden is, zoals werk of een vertrekkend vliegtuig, waarvoor ze moeten opstaan. We hebben dan al snel de neiging om ons nog maar eens om te draaien. Helaas resulteert dit later vaak in een gevoel van teleurstelling over alle verloren tijd.
Op internet zijn veel tips te lezen die je kunnen helpen bij het vroeg opstaan, maar hier gaan we iets verder. Hier is een methode beschreven die zorgt dat je absoluut vroeg wil opstaan. 

Meten

Meten is weten en maakt van opstaan een uitdaging!
Noteer elke dag, wanneer je opstaat de precieze tijd, dus niet wanneer je wakker wordt en nog blijft liggen in bed.
Vul deze tijd dan in op een Excel-sheet. Excel kent een functie waarmee automatisch het gemiddelde van een rij [bedoel je hier niet kolom?] kan worden berekend. Deze functie is simpelweg "AVERAGE(A1:A365)", voor als de betreffende cellen zich in de A-kolom bevinden. Apple en Open Office hebben soortgelijke programma's.
Wanneer je deze functie gebruikt, kun je precies zien hoe laat je gemiddeld bent opgestaan binnen een bepaalde tijdsperiode, bijvoorbeeld in 2012 of in de maand januari.
Het kost je elke dag een paar minuten, maar de uren die je ermee bespaart door vroeger op te staan maken dat ruimschoots goed.
 

De truc

De truc is dat je van het opstaan een spel van maakt. Net zoals veel mensen uren lang spelletjes op hun telefoon kunnen spelen om maar een hogere score te krijgen, proberen wij nu onze gemiddelde tijd van opstaan omlaag te krijgen. Elke dag zien we het gemiddelde veranderen. Het wordt nu een uitdaging om deze tijd onder bijvoorbeeld 7 of 6 uur te krijgen.
 

Andere tips

Naast bovenstaande methode zijn hier nog enkele andere tips die het opstaan aanmerkelijk kunnen vergemakkelijken.
  • Ga op tijd naar bed.
  • Zet een thermoskan met koffie of thee naast je bed.
  • Stel de verwarming of aircondioner zo in dat de kamer een aangename temperatuur heeft wanneer je wil opstaan.
  • Zorg dat je kamer helemaal donker is wanneer je gaat slapen en fel verlicht wanneer je de dag wil beginnen.

En als je de kans dat dit experiment met een koude douche eindigt nog kleiner wil maken, begin de dag dan met een koude douche!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in